24 Eylül 2015 00:57

Yöre dernekleri: Mahallemizde bir araya gelirsek kardeşçe yaşarız

Paylaş

Neslihan KARYEMEZ
İstanbul

Hükümet ve Saray’ın tüm kışkırtıcı diline ve savaş ortamına rağmen, halklar barış için bir araya geliyor. Birçok yerde Barış Blokunun yerel ayakları kurulurken, birçok yerde de bir araya gelen kurumlar barış için neler yapabileceklerini tartışıyor. Bu etkinliklerden biri de geçtiğimiz günlerde Kağıthane’de yapıldı. Dersimliler ve Vartolular derneklerinin  çağrısıyla ilçede faaliyet gösteren dernekler son günlerde yaşanan çatışmalı ortamı değerlendirmek için bir araya geldi. Kağıthane Evlendirme Salonu’nda bir araya gelen çok sayıda dernek yöneticisi, savaş ortamının bir an önce son bulmasını istedi. Dernekler, Kağıthane’de barış için neler yapabileceklerini de tartıştılar. Görüştüğümüz dernek yöneticileriyle hem yaşananları hem de neler yapacaklarını konuştuk.

KİMSENİN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ

Dersimliler Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Yücel:  Bizler ülkemizde kimsenin ölmesini istemiyoruz. Suriyeli çocuklar yaşamak için dileniyorlar. Hiç kimse mecbur olmasa  ülkesini bırakıp bilmediği bir ülkeye göç etmez. Bu güzel ülkemizin ne Suriye’ye ne Lübnan’a ne de Filistin’e çevrilmesine müsaade etmeyelim. Ülkemizde yaşanan kaos ortamına sivil toplum kurumları olarak izin vermeyelim. En azından kendi ilçemizde barış ve kardeşlik ortamını korumak için siz yöre dernekleri temsilcilerini bir araya getirdik. Biz hiç bir siyasi partinin arka bahçesi değiliz ve olmayacağız.

BU ATEŞ HEPİMİZİ YAKMADAN....

Vartolular Derneği Federasyon Başkanı İbrahim Ballıkaya: Ülkemiz ve yaşadığımız Coğrafya ve Ortadoğu ciddi bir süreçten geçiyor. Siyasi partiler kendi görüşlerini bir şekli ile kamuoyu ile paylaşıyor. Biz sivil toplum örgütleri ise yaptığımız sosyal etkinlikler dışında işler yaparak ülkemizde halkımızı etkileyen meselelere dair söz söylemeliyiz. Bu nedenle İstanbul Vartolular Derneği, 2005 yılından bu yana Anadolu Konfederasyonu adı altında bir çalışmanın içerisinde yer alıyoruz. Anadolu Konfederasyonu 45dernekten oluşuyor. Federasyon olarak ülkemizde gelişen olaylarda çeşitli basın açıklamaları yaparak düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz. Konfederasyonunun içerisinde Karadeniz ve İç Anadolu dernekleri de yer alıyor. Ülkemizde yaşanan tüm olaylar karşısında birlikte hareket etme çabalarımız var. Dolayısıyla biz de Kağıthane ilçemizde bu birlikteliği sağlamak için bu girişimde bulunduk. Geçtiğimiz haftalarda ilçemizde Dağlıca’da hayatını kaybeden asker haberleri geldikten sonra bir genç telefonda Kürtçe konuştuğu için bıçaklanarak öldürüldü. Bu olay insanlığa yakışmayan bir olay. Biz Laz’ı, Çerkes’i ,Türk’ü, Kürt’ü, Alevi’si, Sünni’si birlikte yaşamanın koşullarını yaratmak zorundayız. Bir ateş topu geldiğinde binanın içindekileri ayırmayacak. Bu ateş hepimizi yakacak. Dolayısıyla bu ateş bizi yakmadan onu bertaraf etmenin yollarını bulmalıyız. Biz işyerlerinde birlikte çalışabiliyoruz. Geçenlerde bir toplantıda Karadeniz derneklerinden birinin başkanı bir cümle kurdu: ‘Biz çocukken sokaklarda birlikte oynayabiliyoruz, büyüdükçe neden  böyle oluyoruz?’ dedi. Biz sivil toplum örgütlerine çok iş düşüyor. İlçeden asıl iş başlıyor. Mahallede komşumuzla yan yana gelebilirsek, oturduğumuz semtte olumsuzluklara karşı çıkabilirsek ülkemize barış gelir. Bu birlikteliği yaşam alanlarımızda ve işyerlerimizde sağlarsak kardeş oluruz. Bugün burada kurduğumuz birlikteliği büyüteceğiz. Ve daha geniş birliktelik için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

2 YIL ÖNCE YAPTIK ŞİMDİ DE YAPABİLİRİZ

Hakkari Dernek Başkanı Şemsettin Demir: İki yıl önce Trabzon derneği ile birlikte bir gece düzenledik. Önce tedirginlik vardı. Ama düzenlenen geceden herkes çok memnun ve ön yargılarından arınarak ayrıldılar. Atılan bu adım çok önemli idi. Aynı şeyi şimdi de yapmalıyız.

DERNEKLER SADECE CENAZE VE DÜĞÜNLE UĞRAŞMAMALI

Van Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı İhsan Tunç: Biz 45 il federasyonundan oluşan konfederasyonu kurduk. Bu konfederasyonu kurmamızdaki amacımız örgütlü toplum oluşturmaktı. Örgütlü toplumla hem yerel hem merkezi hükümetleri demokratik alanda baskı unsuru olmayı hedefledik. Üç yıldır süren barış sürecinin 7 Haziran seçimlerinden sonra tekrar çatışmalı döneme dönmesi ülkemizde tekrar kaosun çıkması, Türkiye bütününe sirayet etti. Biz sivil toplum örgütleri olarak itici gücümüzü kullanıp bu ülkede sivil demokratik bir anayasa oluşması için çalışmalıyız. Bu çalışmalarımız sonucunda önümüzdeki  seçimlerin sonuçları koalisyon olur tek parti iktidar olur. Ne olursa olsun merkezi hükümete raporlar sunacağız. Çıkartılacak demokratik sivil bir anayasanın ülkemizdeki bu sorunları çözeceğine inanıyoruz. Cumhuriyet kurulduğundan bu yana mağdur olmayan hiçbir toplum kesimi kalmadı. Bu ülkede sadece biz Kürtler değil inancından dolayı Alevi kardeşlerimiz,  türbanlı kardeşlerimiz  ve toplumun diğer kesimleri. Bütün  yaşananlar karşısında üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Bir ülkede demokrasi ne kadar gelişmişse sivil toplum örgütleri de o kadar gelişmiştir. Derneklerimiz taziye, düğün, cenaze merasimi etkinlikleri dışında halkın aydınlatılması ve sorunların çözümleri için bir çalışma yapmalı. Türkiye’de yaşayan Türklerin, Kürtlerin gidecek başka bir ülkeleri yok. Fakat ülkemizde insan hakları ihlalleri vardır. Siyasilerden çok sivillerin düşünceleri çok önemli. Bu ülkede birlikte yaşama kültürünü geliştirip, vatandaşlarımızın insani haklarını anayasal güvence altına almamız gerekiyor. Birlikte hareket edersek ülkemizde yaşanan bütün sorunları çözeceğimize inanıyorum.

‘BİRLİKTELİĞİ SAĞLAMALIYIZ’

Sivas Koyulhisar Eski Dernek Başkanı Cezit Yaman: Ben işim gereği Irak’a gittim. Üç ay orada çalıştım. Gidip oraları görün o zaman savaşın ne demek olduğunu daha iyi anlayacaksınız. O çocukların o insanların ne kadar mağdur olduğunu görün. Bakkala ekmek almaya gittiğinizde sen Kürt’sün sana bir lira sen Türk’sün sana elli kuruş mu diyor bakkalcı? Ben 1975’te Diyarbakır’da askerlik yaptım. Biz karargahtan kaçardık gezerdik. İhtiyacımızı görürdük. Bize halk taksi tutardı geri dönerdik. Yemekler iyi çıkmazdı. Gençlere para verirdik. Bize yiyecek alırlardı. O zaman insanlar birbirini seviyordu. Şimdi ne oldu? Şu an aynı apartmanda 10 senedir Bitlisli bir aile oturuyor. Biz o kadar dostuz ki. Daire sahibi Eskişehirli. Hangisini tercih edersiniz dediğinizde Bitlisliyi tercih ederim. İnsanların demokrasi anlayışı, insanlığı çok önemli. Biz barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Dost olmak istiyoruz. Demokrasinin  anayasanın gelişmesini istiyoruz. Bunlar çok önemli şeyler. 15-16 Haziran olaylarında ben fabrika işçisiydim. Boru amper fabrikasında 6 sene çalıştım. O yıllarda İş Kanunu’nun 270. maddesi Meclise sunulduğunda genel greve gittik. Demirdöküm, Philips, Profilo, Rabak, SEKA yasanın geri çekilmesini sağladı. O zaman toplum daha çok bilinçliydi. 12 Eylül  yasası ile bütün haklar yok oldu. Tekrar o birlikteliği sağlamalıyız.

HERKESE ANLATMALIYIZ

Kağıthane Kars Derneği Başkanı Mehmet Akın: Birlik ve beraberlikten bahsediyoruz. Ülkede yaşayan 79 milyon insanız. Bizim birbirimizle bir sorunumuz yok. Hepimiz Çanakkale savaşında nasıl yan yana savaştıysak her zaman öyle olmak zorundayız. Yaptığımız bu toplantıda azınlıktayız. Ama birlikten kuvvet doğar diyerek çalışacağız. Mahallelerdeki derneklerimiz üyelerini toparlayacak. Kardeşliği,  birlik içinde yaşamamız gerektiğini anlatmalıyız.

BÜTÜN AMACIMIZ BARIŞ OLMALI

Sivas Koyulhisar Cebe Köyü Dernek Başkanı Ekrem Mandras: Birlik beraberlik kardeşlik içinde 100 yıldır yaşıyorsak bundan sonrada bunun için çabalamalıyız. Barış içerisinde yaşamak istiyoruz.  Hepimizin duygusu olan birlik beraberlik içinde yaşamak için daha fazla çaba harcamalıyız. Bütün amacımız bu olmalı.

TARAF OLMALIYIZ

İş Adamları ve Esnaflar Kağıthane Dernek Başkanı Hüseyin Aksu: Geleceğimiz ve ailemiz için barış isteyeceğiz tabii ki. Kürt’ü, Çerkes’i Türk’ü ve diğer halklar ile kültür mozaiği olan bir ülkeyiz. Çanakkale’de hepimizin tarihi var. Orada ülkemiz için savaştık. Şimdi bizi karşı karşıya getiren nedir? Taraf olmalıyız. Demokrasiden ve barıştan yana olmalıyız. Tarafsız kalırsak bertaraf oluruz.

ÖNCEKİ HABER

‘Yaptıklarınızın hesabını biz işçilere vereceksiniz’

SONRAKİ HABER

'Sandık taşıma', Erdoğan’ın tek başına iktidar olma senaryosudur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...