24 Eylül 2015 00:50

AB’de sınırlı paylaşım çare olur mu?

AB içişleri bakanları 120 bin sığınmacının üye ülkeler arasında paylaştırılmasına karar verdi. Dört ülke itiraz etmesine rağmen karara uymak zorunda. Peki sınırlı sayıda sığınmacının paylaştırılması sorunu çözüyor mu?

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Akdeniz ve Ege üzerinden İtalya ve Yunanistan’a geçen sığınmacıların AB üyesi ülkeler arasında paylaştırılması konusunda yaşanan tartışma uzlaşma yerine çoğunluğun kararıyla kabul ettirildi. Geçen hafta Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği (AB) içişleri bakanları, sığınmacıların kota usulüyle paylaştırılması konusunda bir uzlaşmaya varamamıştı. Bu nedenle ikinci kez toplanma kararı alınmıştı.
Önceki gün yeniden Brüksel’de bir araya gelen 28 AB üyesi ülkenin içişleri bakanı arasında yapılan tartışmalarda bir uzlaşma sağlanamadı. Doğu Avrupa ülkeleri Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Romanya, kota esasına göre sığınmacı paylaştırılmasına karşı çıkmaya devam ettiler. 24 AB üyesi ise, AB Komisyonu tarafından önerilen kota esasına göre dağıtmaya onay verdiler. Daha önce kotaya karşı olduğunu açıklayan Polonya, çoğunluğun kararına uyacağını kabul etti.
Böylece, karar, bütün AB ülkeleri için geçerli olacak şekilde kabul edildi.
AB’de daha önce kararlar bütün ülkelerin onayıyla alınıyordu. Bir ülkenin karşı çıkması durumunda ortak karar alınamıyordu. Ancak, 2009’da yürürlüğe konulan AB Konvansiyonu’na göre ülkelerin üçte ikisi ve AB nüfusunun üçte ikisine denk gelecek bir çoğunlukla alınan kararlar bütün ülkelerde geçerli olabilecek.

İLK ALIM MERKEZLERİ KURULACAK

AB tarafından alınan bu karar çerçevesinde, sığınmacıların AB’deki ilk uğradıkları ülkelere alım merkezleri kurulacak. Buradan ise kotaya göre ülkelere dağıtılacaklar. Yapılan açıklamaya göre ilk etapta Yunanistan’daki 50 bin 400, İtalya’daki 15 bin 600 sığınmacı dağıtılacak. Ayrıca son haftalarda Macaristan’a geçen 54 bin sığınmacı da ülkeler arasında paylaştırılacak. Bu çerçevede en çok sığınmacıyı Almanya alacak. Federal İçişleri Bakanlığı alınacak sığınmacı sayısını 31 bin olarak açıkladı.
Sığınmacı almak istemeyen ülkeler ise sığınmacı başına 6500 avro ödeyecek. Toplantıda Almanya ve Fransa’nın sığınmacı alma yerine para ödeme önerisine karşı çıktığı, ancak istediğini kabul ettiremediği ileri sürülüyor.

SORUN ÇÖZÜLDÜ MÜ?

AB üyesi ülkeler tarafından son günlerde yaşanan “sığınmacı krizi”ne çözüm olarak sunulan kota usulüyle paylaştırma, sorunu çözmeden ziyade, yükün paylaştırılması anlamına geliyor. En çok sığınmacının geldiği Yunanistan, İtalya ve Macaristan bu süreçte biraz rahatlayabilir. Ancak sığınmacılar sorunu devam edecek. Zira AB’ye ulaşmak için yüz binlerce sığınmacı halen Türkiye ve Libya başta olmak üzere AB’nin komşu ülkelerinde insanlık dışı koşullarda yaşamaya devam ediyor. Bu nedenle, AB sadece tehlikeli yolları, engelleri ve sınırları aşarak AB’ye ulaşanları paylaştırmayı gündemine almış bulunuyor.

19 AB ÜLKESİNE UYARI

AB içişleri bakanları 120 bin sığınmacının dağıtılması yönünde karar aldığı gün AB Komisyonu, 19 AB üyesini sığınma konusunda asgari kuralara uymadıkları için uyardı. Almanya’da yayınlanan Die Welt gazetesinde yer alan habere göre, AB Komisyonu 19 üye ülkenin yürürlükte olan Sığınma Yasası’na yeteri derecede uymadıklarını belirtti. Komisyonun uyardığı ülkelerin başında Almanya, Fransa, Avusturya, İtalya, İspanya, Hollanda ve Macaristan geliyor.
Danimarka, İrlanda ve İngiltere ise AB Sığınma Yasası’nı kabul etmedikleri için eleştirilerin dışında tutuldu.
Gazetenin haberine göre, asgari koşullara uymayan ülkelere kısa süre içinde bir uyarı mektubu gönderilecek. İki ay içinde mektuba yanıt verilmesi gerekiyor. Yürürlükte olan AB Sığınma Yasası’nı olduğu gibi uygulamaya yanaşmayan ülkeler hakkında Avrupa Mahkemesinde dava açılacak.

ORBAN ALMANYA’YA GİTTİ

Son haftalarda göçmenlere karşı yaptığı ırkçı açıklamalarla kamuoyunda geniş tepki toplayan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, görüşmelerde bulunmak üzere Almanya’nın Bavyera eyaletine gitti. Başbakan Angela Merkel’in kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partisinin iktidarda olduğu eyalete, son haftalarda Macaristan’dan Avusturya’ya geçenler trenlerle getirilmişti. CSU’nun Meclis Grubu toplantısına katılan Orban, ülkesinin AB’ye daha az sığınmacı gelmesi için mücadele ettiğini söyledi. CSU’lu politikacılar Orban’la yaptıkları görüşmelerde, sınırlara daha fazla tel örgüler örmesini istediler. Koalisyon ortağı SPD ve muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti, Orban’ın Almanya’ya gelmesini eleştirdiler. Her üç partinin üyesi CSU’nun meclis grubu toplantısının yapıldığı yerde eylem yaptılar ve CSU’nun Orban’a propaganda imkanı sunduğunu belirttiler.

ÖNCEKİ HABER

Mektup yazmak çağ dışı bir iş değil ve Tekkanat’a yanıt

SONRAKİ HABER

Soma’da acı bayramlaşma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...