23 Eylül 2015 13:52

Köylüler, İsveç Parlamentosu önünde gösteri yaptı

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in değişik köylerinden gelen süt ürünleri üreticisi yüzlerce köylü,  İsveç Parlamentosunun önünde bir protesto gösterisi yaptı. Ülkenin değişik köylerinden kendi traktörleriyle Stockholm’e gelen köylü, gösterinin ardından 160 bin imzalı mektubu Köy İşleri Bakanı Sven-Erik Bucht’a teslim ettiler.

Süt ürünleri üreticisi köylüler, diğer Avrupa ülkelerinde olmamasına rağmen İsveç’in köylülere inekleri dışarıda beslemeleri şartını getirdiğini ve İsveç’teki katı kuralların rekabet gücünü zayıflattığını belirtti. Köylüler, hükümetten kendilerine 500 milyon kron para yardımında bulunmasını talep ediyor.

10 ÇİFTLİKTEN 4’Ü KAPANDI

İsveç’te süt ürünleri daha çok İsveç’in güneyindeki Skånska Bölgesi’ndeki çiftliklerde üretiliyor. Son on yıl içinde süt ve süt ürünleri üreten her 10 çiftlikten 4’ü kapandı.  Avrupa’nın diğer ülkelerinden gelen ucuz ürünlere rekabet edemeyen küçük üreticiler art arda iflas etmeye başladı.

Gösteriye katılan çiftçilerden Malin Sundin’in “Uzun zamandır kriz olduğunu söylüyorduk, şimdi felakete karşı karşıyayız. Bu krizin sonu gözükmüyor. Yatırım yapılmıyor, çiftlikler kapanıyor, çalışanlar işten atılıyor ve tüm işi biz yapmak zorunda kalıyoruz” sözleri süt üreticilerinin içinde bulunduğu durumu özetliyor.

Çiftçilerin oluşturduğu heyetle bir görüşme yaptıktan sonra olanlardan daha önceki sağcı hükümeti sorumlu tutan Sosyal Demokrat-Yeşiller Azınlık Hükümeti’nin Köy İşleri Bakanı Sven-Erik Bucht, medyada hükümet göreve başladığında süt üreticisi köylülerin sorunlarını çözmek için bir strateji hazırladıklarını, krizi aşabilmek için ekonomik önlem aldıklarını açıklamasını yaptı.

Köylüler ise bakanın açıklamasından pek hoşnut değil. Bakanla görüşen köylülerden Nils-Olof Lindfors, “Köy İşleri Bakanının hükümetin üretimi destekleyeceğini söyleyen eski plağı çaldığını işittik. Sonunda bizlere hükümetin yeni bir önlem paketi hazırladığını söyledi” diyerek hoşnutsuzluğunu ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Tarhan Erdem: Taşımalı oy girişimi yasa dışı

SONRAKİ HABER

Mumia Abu Jamal serbest bırakılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...