23 Eylül 2015 07:44

Tarhan Erdem: Taşımalı oy girişimi yasa dışı

Paylaş

Araştırmacı-Gazeteci Tarhan Erdem, ‘taşımalı oy’ sisteminin yasalarda öngörülmediğini, böyle bir girişimin yasa dışı olacağını söyledi. Erdem, oy vermeye bir aydan fazla zaman varken, ‘İradenin sandığa yansıması’ ve ‘seçim güvenliği’ ileri sürülerek, yasalarda öngörülmemesine rağmen sandığın yerinin değiştirilmesinin derin halk hareketlerine neden olabileceği uyarısında da bulundu.

Radikal Yazarı Tarhan Erdem, bugünkü yazısında taşımalı sistemin hukuksal boyutunu ele aldı. Erdem yazısında Bitlis Valisinin kimi köylerdeki sandıkların kent ve ilçe merkezlerinde kurulması yönünde YSK’ye talepte bulunmasına da değinerek, valinin böyle bir hakkı olmadığını kaydetti. Yasal olarak bir seçmenin taşınmasının suç olduğunu belirten Erdem, şu tespitlerde bulundu:
* Valilerin, seçim kurullarına itiraz ve şikayet sunmaya ve bilgi sormaya hakkı yoktur. Kanunsuz suç ve ceza olmayacağı gibi, kanunda yazılı olmayan bir iş, evrak, tutanak, pusula, liste, yardım, ara verme, sandık yeri belirleme, sandık yeri taşıma … ‘gerekli’ deyip seçim hukukuna dahil edilemez.
* Sandıklar seçim bölgeleri dışına konulamaz ve bölge dışında görevlerini yapamaz, sayım döküm o bölgede açık olarak yapılır ve tutanağı sandık yanında askıya asılmadan görev bitmez. Sandık seçim bölgesi dışına çıkarılamaz. İl, ilçe ve YSK’nin, yasalarda yazmayan bir durumu yasal hale getirme yetkisi yoktur.
* Bir seçim sandığında veya bir seçim bölgesinde, bir ilçede oy verme günü, sandık kurullarının biri veya birkaçı veya tamamı tabii afet, kamu düzeninin elvermemesi, toplum hareketleri nedeniyle görev yapamamış ise o gün olay ve duruma göre sandık ve seçim kurulları gereğine karar verirler. Bu kararlar yasalara göre itiraz ve şikayete açıktır. Oy vermeye bir aydan fazla zaman varken, ‘İradenin sandığa yansıması’ ve ‘seçim güvenliği’ ileri sürülerek, yasalarda öngörülmemiş, derin halk hareketlerine neden olabilecek sandığın yerinin değiştirilmesi kabul edilemez.
* Cizre’nin üç (Cudi, Sur, Nur) mahallesinin 34 bin mertebesindeki seçmeni nereye taşınıp nerede oy verecek? Taşımanın bir çok sakıncası göz önüne alındı mı? Annelerinden uzaklaşamayacak çocukları sayarsak taşınacak insan sayısı 50 bine varır. Bin otobüsle gidecek, bin otobüsle dönecek; nereden nereye? Hangi düzenle taşınacak, gittiği yerde sorun yok mu? İlçe dışına mı, nereye taşıyacaksın? Yolculuğun propagandaya açık olmasını kim nasıl önleyecek? Bu düşünce yasalara aykırılık bir yana, uygulanabilir değildir.
* Mahalle kahvesi konuşması gibi, başı sonu hesaplanmadan söylenmiştir sandık taşıma fikri. HDP’nin ‘silme aldığı sandıklar’ hikayesi söylenip duruyor. Sonuçlara baktığınızda bütün ülkede HDP’nin, katılanların tümünün oyunu aldığı 271 mahallede, oy toplamı sayısı 32 binin altında! HDP’nin sıfır oy aldığı mahalle ve köy sayısı ise 15 bine yakın!
* Geçerli oy toplamı 62 bin olan Cizre’de, taşınacak üç mahallede HDP’nin aldığı oy oranı yüzde 96; bunların dışındaki mahalle ve köylerden aldığı ise yüzde 88. Taşıma yapılırsa, HDP’nin aldığı oy 57 binden 54 bine, olsa olsa 50 bine inecek; seninki de 5 binden hadi diyelim 10 bine çıkacak! Şırnak ilindeki 180 bine 22 bin dengesi, halkı dikkate almayan böyle tedbirlerle değişir mi? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sözcü ırkçılıkta çıta yükseltiyor

SONRAKİ HABER

Köylüler, İsveç Parlamentosu önünde gösteri yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...