23 Eylül 2015 00:53

Bir bebek daha mı ölsün?’

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Valiliği, üzerinden 3 ay geçmesine ve kitle örgütlerinin çağrılarına rağmen Basmane ve civarında sokakta yaşayan Suriyeli mültecilerin sorunları ile ilgili adım atmadı. Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, “İzmirli devlet yetkililerinin harekete geçmesi için yeni bir Alan bebeğin de Basmane sokaklarında ölmesi mi gerekiyor?” diye sordu.
İzmir Valiliği geçtiğimiz 3 ay boyunca sokakta yaşayan mültecilerin gıda, sağlık, temizlik ve barınma sorunları karşısında sessizliğini korudu. Sadece polisiye önlemler alan valilik yabancı tanıtım kartı olmayan mültecileri zorla kamplara yolladı ve şehrin girişini mültecilere kapadı.

Topladıkları yiyecekleri, temizlik maddelerini sokakta yaşayan mültecilere ulaştıran Halkların Köprüsü Derneği gönüllüleri, mültecileri ikinci kez sağlık taramasından geçirdi.

Tespit edilen hastalıklar arasında en fazla, ya sokakta yaşamaya bağlı olarak ya da Yunanistan’a ait adaları geçmeye çalışırken botlarının alabora olmasıyla denize düşmekten dolayı üst solunum yolu enfeksiyonları yer aldı. Bebeklerin mama ve bebek bezi sorunu devam ederken, çocuklarda bronşit, ishal, uyuz ve uçuk gibi hastalıklar görüldü. Yine çok sayıda aşısız ya da aşısı eksik çocuk, takibi yapılamayan gebe kadınlar ve kronik hastalığı olduğu halde ilaçlarına ulaşamayan hastalar tespit edildi.

Halkların Köprüsü Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, taramaların yazılı sonuçlarını İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu’ya ve AFAD il müdürü ile il sağlık müdürüne verdiklerini hatırlatarak “Konuyla ilgili neredeyse görüşmediğimiz devlet kurumu kalmadı. Ama görüyoruz ki hiçbir şey yapılmıyor” dedi.

Camilerin ücretli tuvaletlerinin geceleri açık olması için bile adım atılmadığını dile getiren Terzi şunları söyledi: “Fuar zaten kullandırılmıyor. Felaket mi yaşanması gerekiyor? İzmirli devlet yetkililerinin harekete geçmesi için yeni bir Alan bebeğin de Basmane sokaklarında ölmesi mi gerekiyor?”

 

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar ölümler dursun istiyor

SONRAKİ HABER

Ya statü verilsin ya kapılar açılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...