22 Eylül 2015 19:09

‘Barış Açımızı’ anlamak

Paylaş

Kürt sorununda çatışmayla geçen otuz küsur yıldan sonra ilan edilen Çözüm/Barış Süreci, bugün belirsiz bir dönemeçte. Henüz hangi adımların atıldığını, neyin, neden ters gittiğini anlayamadan çatışma günlerine büsbütün geri döneceğimiz korkusu yaşıyoruz. Türkiye ve komşu ülkelerdeki gelişmeleri anlama, sürecin olanak ve zorlukları üzerine bilgilenme ihtiyacı, kendini her zamankinden fazla hissettiriyor.

Necmiye Alpay, Hakan Tahmaz’ın birlikte hazırladıkları “Barış Açısını Savunmak” bu amaçla hazırlanan bir kitap. Türkiye Barış Meclisinin şubat 2015’te düzenlediği “Çözüme Doğru” konferansının sunumları ile “Çözüme Doğru: Olasılıklar, İmkanlar ve Sorunlar Üzerine” adlı raporların güncellenmiş hallerinin de yer aldığı kitapta, siyasetçi, akademisyen ve hukukçularca yapılan sunumlar, çözüm sürecinin yanı sıra, Gezi’den yeni anayasa çalışmalarına dek Türkiye’nin genel demokratikleşme sürecine de ışık tutacak nitelikte. Çalışmanın düşünce dağarcığımıza “İnsani güvenlik, şiddetsizliğe geçiş, geçiş dönemi adaleti, hakikat hakkı, cezasızlığın önlenmesi” gibi yaşamsal kavramlar katması, barış çalışmalarının kültürel açıdan zenginleştirici yönünü de gösteriyor.

KİTABIN TELİF GELİRİ BARIŞ VAKFINA

“Şu andaki gidişat ‘çözüme doğru’ görünmese de, iktidarını ne pahasına olursa olsun sürdürmek isteyenlerin oyununa teslim olmamak için, Şir Neşe Yaşın’ın tabiriyle ‘Barış açımızı’ korumak zorundayız” diyen Metis Yayınları, kitabın çatışmasızlığın yanı sıra hak ve özgürlükleri de içeren, kalıcı bir barışa katkıda bulunmasını umut ettiklerini söylüyor.
Necmiye Alpay kitabın telif gelirinin, Barış Vakfının kuruluş çalışmalarına ayrılacağını belirtti.   

Barış Açısını Savunmak
Çözüm Sürecinde Ne Oldu?
Necmiye Alpay, Hakan Tahmaz
Metis, Güncel, 368 sayfa, Ekim 2015

ÖNCEKİ HABER

Karakoçan’da emniyet lojmanlarına roketatarlı saldırı

SONRAKİ HABER

Bir göz bir nefes yeter adı barış olan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...