22 Eylül 2015 17:51

‘Ahraruş Şam Türkiye’nin desteği ile güçleniyor’

Paylaş

Reuters haber ajansı, Türkiye’nin büyük destek verdiği iddia edilen Ahraruş Şam’ın (Şam’ın Hürleri) Suriye’de IŞID’den sonra en güçlü muhalif örgüte dönüştüğünü iddia etti. Ajansa göre Ahraruş Şam, geçen yıl liderlerinin öldürülmesi ardından yeniden toparlandı ve Suriye’deki iç savaşta önemli rol oynamaya başladı.

Reuters haber ajansı, Türkiye’nin büyük destek verdiği iddia edilen Ahrar el Şam’ın (Şam’ın Hürleri) Suriye’de Irak Şam İslam Devleti’nden (IŞID) sonra en güçlü muhalif örgüte dönüştüğünü yazdı. Reuters’ın Beyrut bürosundan Meryem Karuni, analizinde Ahrar el Şam’ın artan gücünü şu unsurlara bağladı:

* Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki bölgeler ile Türkiye arasındaki tek yasal geçiş noktası olan (Cilvegözü sınır kapısının karşısındaki) Babel Hava’yı kontrol etmesi,
* Halep ve İdlib çevresinde güçlü olması,
* Türkiye’nin de desteğiyle Şam hükümetiyle pazarlıklara girişmesi,
* İdeolojisini değiştirerek Batı’nın daha kabul edebileceği bir çizgiye çekmesi.

AHRUR ŞAM IŞİD KARŞITI İDDİASI

BBC’nin çevirdiği habere göre aynı zamanda haberde Ahrar el Şam’ın, IŞİD karşıtı olduğunun altı çizilen analizlerde yer alıyor: “Batılı bir diplomat Ahrar el Şam’ın ademi merkeziyetçi, pragmatik ve diğer gruplarla çalışma niyetindeki bir grup olarak görüldüğünü söyledi. Ahrar el Şam muhtemelen Suriye’de gelecekte yapılacak barış görüşmelerinde söz sahibi olacak.
Grubun eski liderlerinin Suriye’yi yönetmek gibi bir dertleri yoktu. Şimdiki komuta kadrosu ise uzun vadede Suriye’nin geleceğinde rol oynamak ister görünüyor.

Ahrar el Şam halen Esad yönetimi ve onun Lübnan’daki müttefiki Hizbullah’la müzakereler yapıyor. Müzakereler, Lübnan sınırı yakınında muhaliflerin kontrolündeki bir kasaba ile İdlib’de Suriye hükümetinin kontrolündeki iki Şii kasabasının geleceği ile ilgili.

Suriye konusunda farklı uçlarda olan bölgesel güçler Türkiye ile İran’ın da desteklediği görüşmeler, en az iki kere kesildi. Ancak müzakereler Ahrar el Şam’a savaş sonrasında yapılacak görüşmeler için deneyim kazandırmış oldu.”

GEÇEN YIL LİDERLERİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Ahrar el Şam esasında el Kaide’ye bağlı bir grup tarafından kuruldu. Liderleri geçen yıl tek bir saldırıda öldürüldüğünde, herkes örgütün sonunun geldiğini düşünmüştü.

Reuters ise örgütün zamanla daha da güçlendiğini, en az 2 bin savaşçıyla İdlib’i ele geçiren Fetih Ordusu koalisyonuyla birlikte hareket ettiğini, Nusra Cephesini de kapsayan bu grup içinde en etkili gruba dönüştüğünü belirtti.
Ajansa göre başta el Kaide’nin müttefiki olsa da, artık küresel cihat hedefinden söz etmemesi ve ulusal yönünü öne çıkararak Suriye’nin sınırlarına saygı duyduğunu vurgulaması, Batı’yı rahatlatacak bir faktör.

Ahrar el Şam’ın geçen hafta seçilen yeni daimi lideri bu Ebu Yahya El-Hamawi ilk mesajında diğer muhalif gruplara da seslenmiş ve gelecekte müzakere edecekleri görüşmelerde onların da yer alacağını söylemişti.

‘NUSRA İLE ARASINDA ÖZEL BİR İLİŞKİ VAR’

Reuters ise örgütün El Kaide’den ayrışmaya çalışmasının Nusra Cephesi’ni öfkelendirdiği, ancak Ahrar el Şam ile Nusra arasında hâlâ özel bir ilişki olduğunu belirtti.

Ajanstaki analizde şu tespitler de yer aldı: “Suriye’deki muhalifler, Nusra’nın silahlarının çoğunu Ahrar el Şam’ın tedarik ettiğini söylüyor. Bu durumun hâlâ sürüp sürmediği net değil. Ahrar el Şam’ın yükselişini sadece diğer muhalif gruplar değil, örgütün düşmanları da yakından izliyor.” (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP'li bakanların istifasıyla boşalan bakanlıklara atama yapıldı

SONRAKİ HABER

İsrail: Suriye’de çatışmayalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa