22 Eylül 2015 13:02

Kalpazan bile TL’den vazgeçti

Paylaş

Vatandaşın dövize ilgisini gören kalpazanlar TL’den dolar ve avroya yöneldi. Piyasa sahte paraya boğuldu.

Ekonomide yaşanan durgunluk ve artan siyasi belirsizlik yüzünden halk döviz büfelerine akın ediyor. Vatandaşın dövize olan ilgisi Kalpazanları da harekete geçirdi. Polis tarafından yakalanan sahte paralar içinde TL’nin payı hızla azalırken, dövizin yani dolar ve avronun payı arttı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı tarafından açıklanan veriler Türkiye’deki sahte para gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.

SAHTE DOLAR VE AVRO PATLADI!

Polis kayıtlarına göre 2013 yılında yakalanan her 100 sahte banknotun sadece 15’i döviz (dolar, avro) iken geçen yıl bu rakam 39’a yükseldi. Bu durum kalpazanların finans piyasalarını yakından izlediğini gösterdi.

Emniyet verilerine göre kalpazanların en fazla piyasaya sürdüğü banknotlar 100 dolar ve 200 avro oldu. Kalpazanlar sahte paraları piyasaya sürmek için son derece ilginç bir yöntem izledi. İnternetteki sanal alışveriş platformlarını yakından izleyen sahtekâarlar, burada satışa sunulan cep telefonu, bilgisayar ve diğer elektronik eşyalara müşteri gibi talip oldu. Hemen ardından döviz büfelerinin kapalı olduğu bir saatte satıcılar ile buluşup sahte paralarla ürünleri satın aldı. Bu yolla sahte dövizleri piyasa sürüp karşılığında elektronik ürün aldı.

SURİYE’DEN Mİ GELİYOR?

Sahte para operasyonları kapsamında 2013’te Antalya, Gaziantep, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde Suriye uyruklu 62 kişi gözaltına alındı. 2014’te Adana, Adıyaman, Bursa, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Mersin ve Osmaniye illerinde Suriye uyruklu 89 kişi gözaltına alındı.  Polis yetkilileri Suriye’ye sınırı bulunan ve Suriye uyruklu şahısların yoğun olarak yaşadığı illerde operasyonların sürdüğü bilgisini verdi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Koruma isteyen kadına polisin çözümü: Kendini yırtarcasına bağır!

SONRAKİ HABER

Kamuda taşıt alımları bir yılda 10 kat arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...