21 Eylül 2015 12:16

İktisatçı Sönmez'in ekonomi ve Saray değerlendirmesi: Türkiye’ye tıkaç yabancılara risk

Paylaş

ABD Merkez Bankasının (Fed) eylül ayında beklenilen beklenen ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini derinden sarsacak olan “faiz artırım” kararını almaması ekonomi gündeminin odağını oluşturuyor.

Fed kararlarının aynı zamanda güçler arası bir savaş olduğu gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Ekonomist Mustafa Sönmez, “Dünyada sonuçta faiz artırma diyen bir lobi de var, artır diyen bir lobi de” dedi

Dünyadaki belirsizliklerin Fed’i tereddüde düşürdüğüne dikkat çeken Sönmez şunları söyledi:  “Büyüme yavaşladı. Yanı sıra faiz artırma kararı Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerden sermaye çıkışını artırdı. Öyle ki bir ülkeler krizi yavaş yavaş oluşmaya başladı. Şimdi Fed bunların hepsini dikkate almak durumunda. Bir şeyi düzeltmeye çalışırken sistemde yeni bir gedik açma endişesi var. Bunun için çok kontrollü gitmek durumunda kalıyorlar. Koltuk değneğini çekelim mi yoksa kalsın mı? Bir kısmı diyor ki; ‘Biz daha düzelmedik, çekme.’ Bir kısmı da, ‘Çek değneği bu böyle gitmez. Düşen düşsün’ diyor. Bu sonuçta bir güç dengesi, güçler arası bir savaş.”

DOLAR 4 TL’Yİ BULABİLİR

Fed’in faiz artırımı ile aralarında Türkiye’nin olduğu Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkelerde ekonomik krizin kapıda olacağını söyleyen Sönmez şu tespiti yaptı: “Faiz artırımı sonrası, yatırımlarını Türkiye gibi ülkelere ‘düşük faiz, yüksek kâr’ mantığıyla yapan sermaye, olaşacak riskle birlikte tekrar yönünü paranın doğduğu yere, ABD’ye çevirecek ve ülkelerden ciddi bir sermaye çıkışı yaşanacak. Yabancı sermayenin çıkışıyla birlikte azalan döviz ülkelerde daha da değerli hale gelecek ve halihazırda doların 3 TL olduğu Türkiye’de dolar 2016 yılının ortalarında 4 TL’yi bulabilecek.”

SARAYA ELEŞTİRİ

Ekonomist Sönmez’e göre ise, zaten Türkiye’de 7 Haziran sonrası ciddi bir sermaye çıkışı yaşandı. Fed faiz artırımı kararından ziyade Türkiye’nin yaşadığı çatışmalı süreç ve siyasi belirsizliğin daha belirleyici olduğuna işaret eden Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yabancıların seçimden önce borsada 93 milyar yatırımları varken şimdi 70 milyara kadar indi. İki seçim arasında ciddi bir sermaye çıkışı yaşandı. Saray Türkiye ekonomisi için tam bir tıkaç. Yabancılar için de ciddi bir risk. Doların 3 TL’ye çıkmasında şimdilik tam bir kriz hali yok ancak böyle devam ederse ekonomi ciddi yaralar alacak. Sermaye çıkışı devam edecek. Yabancı sermayenin bir bölümü ise Türkiye’den çıkmak için doların düşmesini bekliyor. Yerli şirketler ise siyasi kriz çözülür, dolar düşer diye bekliyorlar. Kapıya kilit vurmamak için dişlerini sıkıyorlar. Sorunun kaynağını Saray oluşturuyor.”

Sorun çözülmediği sürece Türkiye’nin riskli olan bir ülke olmaya devam edeceğini belirten Sönmez, “Sorunun çözülmesi de hiç kolay gözükmüyor” dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Miroğlu, 'Türkeş’le aynı partide olmaktan memnun ve mutlu'

SONRAKİ HABER

‘Aysever’e muhalif yazılarından dolayı mı basın kartı verilmedi?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa