21 Eylül 2015 00:57

Renault işçisi Türk Metal’in oyunlarına kanmıyor

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Bursa

Renault’da başlayan metal direnişi sonrası Türk Metal’den istifa ederek dayanışmada kalan işçiler, Birleşik Metal-İş’e geçerek çoğunluğu sağladı. İşçilerin tekrar geri dönmesi için tüzük değişikliğine giden ve birçok vaatte bulunan Türk Metal Sendikası bir yandan da işçilere Birleşik Metal-İş’i karalayan mesajlar atıyor.

İşçilere, kendi şubenizi kurun, kendi temsilcilerinizi kendiniz seçin, taslağı birlikte hazırlayalım, gibi pek çok vaatte bulunan ve son olarak da Türk Metal’e geçenlere çekler dağıtan Türk Metal’e ise işçiler güvenmiyor.  

“Türk Metal genelde belden aşağı vuruyor. ‘Paranız PKK’ya gidiyor’ diyerek işçilerin Birleşik Metal’e gitmesini engellemeye çalışıyorlar” diyen bir işçi, Türk Metal’e olan güvensizliğini şu sözlerle dile getirdi: “İşçi Türk Metal’in vadettiği her şeyi yapabileceğini biliyor. Ama sendikaya güvenmiyor. Çünkü işçi bütün bu olanların ve olacakların patronlarla anlaşılarak yapıldığını biliyor. Madem bunlar yapılabiliyordu neden bugüne kadar yapılmadı? Kimse Türk Metal’in değişebileceğine inanmıyor. Bunun bir oyun olduğunu biliyor. Seçime gidecek kişileri atadı. Eğer başka türlü olsaydı burada seçim yapar, seçime gidecek kişileri de biz seçerdik.” İşçilerin yüzde 50’si, Türk Metal’in söylediklerini kale almıyor. Yüzde 30’u Türk Metal’e “Asıl terörist sizsiniz” diyor. Yüzde 20’si de bu söylenenlere inanıyor ama “Ben ekmeğime bakarım” diyor.  Bir daha mesaj atmaması için Türk Metal’e ihtarname yazan işçiler, Türk Metal’in atadığı temsilcilerin içeride gezmesini istemiyor.

İŞÇİ, TÜRK METAL’E GÖZ YUMMUYOR

İşçiler çok güvendikleri biri Türk Metal saflarına geçince, iyi bir insandı, kaybetmeseydik iyi olurdu, diyor ama bir daha da o işçiyle görüşmeyerek yok sayıyor.

Renault yönetimi işçi istemediği halde Türk Metal’in fabrikada çalışma yürütmesine izin veriyor ama işçiler buna göz yummuyor.  Patronlara her geçen gün tepki artıyor bu yüzden.

Patron desteğine rağmen Türk Metal taraftarları açıktan Türk Metal propagandası yapamıyor. Ancak “Dayanışmada kalalım, Birleşik Metal-İş’e geçmek için erken” diyerek işçiyi oyalıyorlar. “Bir işçi vardı. Dayanışmada kalalım diyen. 3 ünite de onu bekliyordu. Ancak o Türk Metal saflarına geçince o 3 ünite direk Birleşik Metal-İş’e geçti” diyen bir işçi, Türk Metal’e çalışan sözcülerin etkisinin azaldığına dikkat çekti.

“Yanlışını gördüğü herkesi eleyen işçiler, eledikleri temsilcilerin yerine yeni temsilciler çıkıyor. Üstelik bunu işçi yapıyor” diyen bir işçi, “Şu anda öncülük eden 10 kişi işten atılsa hemen yerine 10 kişi çıkar öne” diye konuştu.

İŞTEN ATAR MI KORKUSU BİTTİ

Direniş başladığında yalnızca Türk Metal’e kızan ve onu suçlayan işçiler, şimdi patronun da bu işin içinde olduğunu biliyor. Fabrika yönetiminin direnişten sonra 20 gün kendilerine güler yüzlü davrandığını belirten bir işçi daha sonra eski fabrika ayarlarına geri döndüğünü belirtti. İşçide ise eskiden eser yok. “Direniş işçiye başka türlü bir öz güven kazandırdı” diyen bir başka işçi, işçinin de artık söylenenlere boyun eğmediğini, karşı çıktığını belirtti. Eskiden en ufak bir itiraza bile tutanak tutan fabrika şimdi aynı şeyi yapamıyor.

İşçi için en büyük kazanım ise, “Patron bizi işten atar mı?” korkusunun bitmiş olması. “Şimdi olur da işten atmalar olursa ne yaparız, diye kafa yoruyoruz, onun planını yapıyoruz” diyen bir işçi, “En son yapılan yürüyüşü 45 dakika içerisinde organize ettik. Vardiyanın yüzde 99’u katıldı. İşçiler kendi arasında bir ağ kurdu. Herkes kendi çevresine mesaj atarak örgütleniyor. ORS ile dayanışma için para toplandı. Çok kısa sürede ve çok az kişiden toplanmasına rağmen 4 bin TL gibi para toplandı 1 gün içinde. Ve bir grup arkadaşımız bu parayı götürerek ORS işçileri ile dayanışma içerisinde bulundu. Daha önce olsaydı böyle bir şey olamazdı asla” dedi.

2012’DEN DERS ÇIKARDIK

“2012 yılından sonra böyle bir ayaklanmanın olacağını düşünüyorduk” diyen bir işçi, bu kadar kısa sürede olmasını düşünmüyormuş. 10 yıl sonra böyle bir direniş beklediklerini  anlatan bir başka işçi, “2012 yılında arkadaşlarımıza sahip çıkamadık ama ders oldu. Bu sefer aynı hatayı yapmadık, yapmayacağız” diyerek 2012’den büyük ders çıkardıklarını belirtti.

Bu direnişte işçinin bugüne kadar yalpalamadığını ifade eden işçi, “Yalpalarsa ne olacağını biliyor. Diğer fabrikalarda yaşanan yalpalamayı gören patron işçiye ne yaptı gördük” diye konuştu. Türk Metal’e geçen Mako işçilerini de uyaran işçi, “Bunca şeyi yaptıktan sonra neden Türk Metal’e geri dönüyorsunuz?” diyerek Renault işçilerinin yaptıklarını takip etmelerini istedi.

MAKO TÜRK METAL’E GEÇTİ AMA...

Takım liderlerinin zoruyla Türk Metal’e geçen Mako işçileri, Türk Metal’e halen tepkili.
  “MESS’ten alınan zamlar belli olunca takım liderlerini çağırarak tehdit ettiler. Türk Metal’e geçin yoksa işinizden olursunuz, diye. Takım liderleri de gelerek işçiyi ikna etti” diyen bir işçi, “53 işçi işten çıkarıldı. Öncü işçiler işten çıkarılınca yeni öncü işçiler çıkmadı. Çünkü biz Reanult’daki birliği sağlayamadık” dedi. 53 işçiye sahip çıkılması durumunda bunların yaşanmayacağını ifade eden işçi, “Renault’nun izinde yürüyecektik. TOFAŞ’ın zammına aldanıp içeri girdik” dedi. Türk Metal’in “Paranız PKK’ya gidiyor” yalanı burada tutmuş. “İşçilerin bir kısmı Birleşik Metal’e geçiyordu ama bu yüzden gitmedi” diyen işçi, Türk Metal’in eski temsilcilerinin yavaş yavaş yine ortaya çıktığını ifade etti. Türk Metal’e geçtikleri halde Türk Metal temsilcileri ile konuşmadıklarını söyleyen işçi, “Sanki zamları kendileri almış gibi gelip zamları ne zaman alacağımızı söylüyorlar” diye konuştu.

BİREYSEL HAREKET EDİLİYOR

Atılan 53 işçinin içinde öncü işçiler olduğu için yeni temsilciler de çıkmamış. “Şimdi herkes temsilciliğe aday olabiliyor. Ama herkes bireysel hareket ediyor. İşçilerin üzerinde karar kıldığı kişiler aday olmuyor” diyen işçi, işçilerin eski temsilcileri seçme niyetlerinin de olmadığını belirtti. Aynı temsilciler olması durumunda “Bu işin içinde bir iş var diyerek” Türk Metal’e tepkilerin artacağını söyleyen işçi, işçilerin bir kulağının da Renault’da olduğunu anlattı: “Biz onlara bakarak greve çıktık. Bugün de orada bir şey başarılırsa biz de aynı yoldan yine gidebiliriz.”

ÖNCEKİ HABER

Brezilyalı Ford işçileri grevde*

SONRAKİ HABER

Okulum yok hayatım yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...