20 Eylül 2015 12:46

Alzheimer Günü’nde umut verici haberler

Paylaş

Dünya Alzheimer Federasyonu’nun 2014 raporuna göre dünyada 44 milyon Alzheimer hastası var ve bu sayı 2030 yılında 76 milyona ulaşacak. Türkiye’de ise 350.000 ila 400.000 Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. Artan yaşlı nüfusla birlikte Alzheimer Günü her geçen yıl daha da önem kazanırken, bilim dünyasında kaydedilen gelişmeler teşhis ve tedavi konusunda umut vadediyor. Dünya genelinde Alzheimer hastalığıyla mücadeleye dikkat çekmek amacıyla her yıl 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak kabul ediliyor.

KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜNÜYOR

Alzheimer, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülüyor. Hem kadın hem de erkekte görülen bu hastalığın, kadınlarda daha fazla görüldüğü saptanmış. Yapılan araştırmalar, 65 yaşın üstündeki ortalama her 15 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü ortaya koymuş. 80-85 yaşın üzerindeki her iki kişiden birinde alzheimer görülüyor.

Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Başar Bilgiç Alzheimer tedavisinde ve teşhisinde kaydedilen son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

AŞI ÇALIŞMALARINDA İKİNCİ BAHAR

Daha önceki yıllarda olumlu sonuç elde edilemeyen Alzheimer aşısı çalışmalarının bu yıl ikinci baharını yaşayacak şekilde tekrar gündemde olduğunu anlatan Doç. Dr. Başar Bilgiç şöyle konuştu: “Geçmişte yapılan ve maalesef olumlu sonuç alınamayan aşı çalışmalarından gerekli dersler çıkarılarak, bu doğrultuda atılan adımlar tekrar hız kazandı. Bu yıl daha uygun hasta grupları ile daha erken dönemde ve de daha uygun dozlar ile yapılan yeni aşı çalışmaları olumlu sonuçlar ortaya koydu. Halen devam eden bu çalışmalarda ülkemiz de uluslararası konsorsiyumun bir parçası olarak yer alıyor. Alzheimer aşısı çalışmalarının sonuçlarını tüm dünya ile birlikte biz de heyecanla bekliyoruz.”

ALZHEIMER BELİRTİLERİ:

* Günlük yaşam işlevlerini yerine getirmede zorluk, bellek kaybı,
* Basit kelimeleri bulmada güçlük,
* Zaman ve mekanları karıştırma,
* Yargıya varma ve karar vermede güçlük,
* Pratik düşünme becerisinde güçlük,
* Sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma,
* Ruh hali veya davranışlarda değişiklik. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bisikletli kadınlardan çağrı: Yan koltuktan in bisiklete bin...

SONRAKİ HABER

'Emniyet güçleri vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını engelledi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...