19 Eylül 2015 11:31

Heykeltraş Aksoy: ‘ucube’ hakarettir

Paylaş

Mahkemenin ‘Ucube’ sözüne ‘eleştiridir’ kararına heykelin sahibi Mehmet Aksoy’dan tepki geldi.

Mahkemenin verdiği bu kararı gazetemize değerlendiren Heykeltraş Mehmet Aksoy, ‘Yargıtay’ın kararının hukuki olmadığını ve davanın peşini bırakmayacağını söyledi. Sanatçı, mahkeme kararına içinde bulunduğumuz siyasi atmosferin de etkisi olduğu görüşünde.

Hürriyet’ten Ayşegül Usta’nın haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Kars’ta yıktırılan ‘İnsanlık Anıtı’ heykeline ‘Ucube’ dediği gerekçesi ile heykeltraş Mehmet Aksoy’a 10 bin TL manevi tazminat ödemesine ilişkin mahkeme kararı oyçokluğuyla Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi’nce bozuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Heykeltraş Mehmet Aksoy’un yaptığı Kars’taki ‘İnsanlık Anıtı’na ‘Ucube’ dediği için tazminat ödemesine ilişkin karar Yargıtay’dan döndü. Yargıtay kararında “Sanatçıların ve siyasi kimliğe sahip kişilerin eleştirilere açık olması gerektiği gözetilerek istemin tümden reddine karar verilmesi gerekirken kısmen kabulü yerinde olmamış bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir” ifadesini kullandı.

‘ELEŞTİRİYE AÇIK OLUN’

Bozma kararında, Erdoğan’ın kullanmış olduğu ‘Ucube’ sözcüğünün genel bir eleştiri ve değerlendirmeye ilişkin bulunduğu ifade edildi. Bu açıklamaların davacının kişiliğine yönelik olmadığı, bu haliyle söylemlerin davacının kişiliğine yönelik bir saldırı oluşturmadığı ifade edildi. Kararda, “Sanatçıların ve siyasi kimliğe sahip kişilerin eleştirilere açık olması gerektiği gözetilerek istemin tümden reddine karar verilmesi gerekirken kısmen kabulü yerinde olmamış bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

TMMOB'dan dayanışma gününde, barış mesajı

SONRAKİ HABER

Şehir tiyatroları’ndan ‘yandaş’a yalanlama: Üzümcü onlarca oyunla binlerce seyircinin karşısına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...