19 Eylül 2015 10:04

Van Gölü'nde kıyı temizliği

Paylaş

Van Ekoloji Meclisi, Van Gölü'ndeki çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla kıyı temizliği yaptı.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi Van Ekoloji Meclisi, kıyıların kirlenmesi, doğal yaşamın tahrip edilmesine ve kıyıları işgal edilmesine dikkat çekmek amacıyla Van Gölü kıyısında basın açıklaması ve temizlik çalışması yaptı. Basın açıklaması ve kıyı temizliğine HDP Van Milletvekili Tuba Hezer, DTK, HDP, DBP, ÇEV-DER ve İpekyolu Belediyesi çalışanları katıldı.

Grup adına açıklama yapan Van Ekoloji Meclisi Dönem Eş Sözcüsü Yasemin Özdemir, koordinasyonlarınca tespit edilen ve acil çözülmesi gereken sorunları sıraladı. Öncelikle Van Gölü'nü kirleten faktörlerin bilimsel tespitinin yapılması gerektiğini belirten Özdemir, bu kirliliğin önüne geçmek için çözümler bulunması gerektiğini kaydetti. Özdemir, Van Gölü havzasındaki yerleşim yerlerinin tümünün kanalizasyon atıklarının 19 dere aracılığıyla göle akmasının önleyecek, Van'ın seçilmiş ve atanmış kurumları tarafından çözümlerin geciktirilmeden hayata geçirilmesi gerektiğini belirti.

Van Gölü kıyı şeritlerinin resmi kurum ve kişilerce işgal edilmesine de dikkat çeken Özdemir, kıyı işgallerinin 3621 sayılı kıyı koruma kanunu ihlal edilerek, kıyılarda ilk 100 metrede yapılaşmalardan dolayı halkın kullanımına kapatılmış duruma getirildiğini aktardı. Özdemir, 3190 sayılı imar kanunun işleme konularak kıyıları halkın kullanımına açık hale getirilmesini talep etti.

'DOĞAL YAŞAMI KORUYALIM'

Göl kıyısındaki doğal yaşamın yok olmakla yüz yüze kaldığını belirten Özdemir, Van Gölü kıyısında yer alan sazlıkların suyu filtre gibi temizlediğini ve aynı zamanda binlerce hayvanın doğal yaşam alanları olduğuna vurgu yaparak, bu alanlara kesinlikle çöp ve hafriyat dökülmemesi, ilaçlama yapılmaması gerektiğin dile getirdi. Özdemir, sazlık alanlarda yol ve yerleşim projelerinin kesinlikle yapılmaması gerektiğini ve şuanda iskeleden Edremit'e doğru yapımı devam eden sahil yolunun acilen durdurulmasını söyledi.

Açıklamanın ardından katılımcılar kıyı temizliği yaptı. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

'Soruşturmaların saldırganca kullanılmasından endişe duyuyoruz'

SONRAKİ HABER

TİB'in sansürü Siirt'e uzandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...