19 Eylül 2015 07:42

Kimi Suriyeli Kırkpınar'a giderken kimisi de İstanbul'a götürülme korkusuyla TEM'de yattı

Paylaş

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla 5 gün önce yürüyerek Edirne’ye gelen yaklaşık bin 500 Suriyeli mülteciden bin kadarı, dün gece TEM’deki yürüyüşlerinin ardından otobüslerle Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı’na getirilerek çadır kurdu. Otobüslerin İstanbul’a gideceğinden endişe eden yaklaşık 500 kişilik grup ise Yunanistan sınırına gitmek istediklerini ifade ederek geceyi polis ve jandarma ablukasındaki TEM otobanında asfalt üzerinde geçirdi.

Geçen Pazar gecesi bir grup Suriyeli otobüslerle, bir grup ise Havsa İlçesi üzerinden yürüyerek Edirne’ye geldi. Yunanistan sınırına gitmek isteyen Suriyeliler, polis ve jandarma ekiplerince durdurulunca otogar, TEM otobanı Edirne gişeleri yakınında ve kent merkezindeki bir parkta 4 gün boyunca adeta kamp kurdu. Dün gişeler ve otogardaki Suriyeliler Yunanistan’a gitmek için yeniden yürüyüşe geçti. Saat 16.00 sıralarında TEM otobanında birleşen 2 grup yaklaşık 1500 kişiye ulaştı.

TEM Edirne gişelerini jandarmanın yoldan çekilmesiyle geçen Suriyeli mülteciler, şehir merkezi girişine 2 kilometre kala jandarma ve polis ekiplerinin engeliyle karşılaştı. Defalarca engeli aşmak için barikata yüklenen Suriyeliler’den bin kadarı Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın ikna çabaları sonucu geceyi geçirmek için Sarayiçi Er Meydanı’na gitmeyi kabul etti. Edirne Belediyesi’nin tahsis ettiği otobüslerle Sarayiçi mevkiine getirilen Suriyeliler ‘bizi buraya kilitlerler’ endişesiyle güreşlerin yapıldığı stadyuma değil, çevresindeki yeşillik alanlara çadırlar kurdu.

TEM’DE UYUDULAR

Otobüslerin İstanbul’a gideceği endişesi taşıyan yaklaşık 500 kişilik Suriyeli grubu ise TEM'den ayrılmadı. Uzun süren ikna çabalarına rağmen, kendilerini İstanbul’a geri götüreceklerini düşünen aralarında, bebek, çocuk ve kadınlarında bulunduğu Suriyeliler, geceyi TEM otobanına serdikleri battaniyeler üzerinde uyuyarak geçirdi. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte TEM otobanı Edirne girişine yakın alanda bekleyişini sürdüren Suriyeliler, hala Yunanistan’ın sınır kapılarını açacağı umudunu taşıyor.

KAHVALTI KUYRUĞU

Sarayiçi Er Meydanı’nda kalanlar ise sabah Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve yardım derneklerinin dağıttı kahvaltıyı alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Güreşlerin yapıldığı stadyumun tuvalet ve banyosunu kullanan Suriyeliler, Yunanistan’a gitmek istediklerini söyledi. Geceyi kurdukları çadırlarda geçiren mültecilerin ihtiyaçları derneklerin yanı sıra Edirne Valiliği ve Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından karşılanıyor. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Mardin Valiliği 'yasaklı bölgeleri' genişleterek süreyi 6 ay uzattı

SONRAKİ HABER

DİHA'ya sansür AHİM'e taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...