19 Eylül 2015 04:14

Çipras: Seçimlerden zaferle çıkacağız

Paylaş

Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras, seçimlerden zaferle çıkacaklarını söyledi. "SYRIZA burada diyen" Çipras, "Pazar günü eskiden bütünüyle kurtuluyoruz. Kökümüzü kazımak için Grexit kapanına atma planı yaptılar, ancak kurtulduk." dedi.

Yunanistan'da pazar günü yapılacak seçimler öncesi SYRIZA lideri Aleksis Çipras, seçim kampanyasının son mitingini başkent Atina'da yaptı. Sintagma Meydanı'nı dolduran binlerce vatandaşa işaret eden Çipras, bunun cunta sonrası kalabalıkları andırdığını ve pazar günü zaferden çekince duyanların bu akşam bundan emin olabileceklerini söyledi. Aleksis Çipras, "Bu akşam SYRIZA'nın zaferini ilan ediyoruz." dedi.

Mücadelenin devam ettiğini söyleyen Çipras, "Bazıları kolaylıkla SYRIZA'yı, sizi ve bizi devre dışı bırakabileceklerini zannetti. Yanıldılar. Şimdi kimler çoğunluğu sağlayamayacağımızı umuyorsa bir kez daha yanılacaklar. Çünkü hesap ve planlarına sizi ve halkın arzusunu katmıyorlar" dedi.

SYRIZA'nın kime oy verdiğine bakmadan bütün Yunanların hükümeti olacaklarını belirten Aleksis Çipras, ilerici bir anlayışla 6 aylık hükümetin ardından yeni başarılar kazanmak için istikrarlı ve güçlü bir hükümet kurma yetkisi alacaklarını söyledi.

Pazar günü yapılacak seçimlerin bir referandum olacağını da belirten Çipras, seçim ikileminin Yunanistan'ın geri gitmesi mi yoksa onurlu bir mücadeleye devam mı demesi olduğunu söyledi. SYRIZA lideri, 40 yıl ülkeyi yöneterek halkın sırtına borç ve bütçe açıkları yükleyen eski rejimin yeniden dönmemesi adına halkın prangalardan bütünüyle kurtulması gerektiğini ifade etti.

'ŞANTAJ VE TEHDİT ALTINDA MÜCADELE VERDİK'

7 aylık hükümet dönemini de değerlendiren Aleksis Çipras, finansal darlık altında durgunluk, ekonomik ve toplumsal saçmalığı dayatan yerli ve yabancı çıkarlara hizmet edenlerin şantaj ve tehditleri altında çetin bir mücadele verdiklerini vurguladı.

Çipras, Yunanistan'ın uluslararası camianın merkezinde olduğu 6 aylık müzakere döneminin ardından Avrupa'nın hiç bir zaman aynı kalamayacağını söyledi.

'MÜLTECİLERE KARŞI KİN VE YIKIM EKEN AVRUPA İSTEMİYORUZ'

Mülteci krizine de değinen Aleksis Çipras, göçmenlere kötü davranan, yıkım ve kin eken ideolojiye sahip bir Avrupa'yı değil, dayanışma içerisinde bu konuya çözüm arayan bir Avrupa'yı istediklerini vurguladı. SYRIZA lideri Macaristan ve AB üyelerinin göçmenleri kabul etmek istememesini de sert bir şekilde eleştirdi.

7 AYLIK İKTİDARINI DEĞERLENDİRDİ

Zorluklara rağmen iktidarları döneminde 400 binden fazla kişiye sosyal yardım kartı dağıtıldığını, borcu olanlara 100 taksitte ödeme kolaylığı sağlandığını, okul güvenlik elemanları ile temizlik işçilerinden başka 2 bin 500 öğretme de yeniden istihdam olanağı sağlandığını söyledi.

'HALKIN HAKLARINI SYRIZA SAVUNUR'

Yunan halkının haklarını en iyi kendilerinin savunacağını belirten Çipras, "Hiç şüphe yok. Sadece SYRIZA kreditörler karşısında toplumsal çoğunluğun çıkarlarını koruyup temsil edebilir" dedi.

Vatandaşlara sandığa gidene kadar ev ev gezerek SYRIZA'ya oy istemeleri çağrısında bulunan Çipras, "Pazar gününün ikinci büyük referandumu bu akşam bu meydanda yapıldı ve sonuçlandı. Halkın dün ile hesabı burada bütünüyle kapanmıştır." ifadelerini kullandı.

KARARSIZ SEÇMENDEN DESTEK İSTEDİ

"Bizden daha fazlasını bekleyen her bir solcuya sesleniyoruz. Solun bir parantezden ibaret olduğunu iddia edenlerin haklı çıkmasına izin vermeyelim. SYRIZA'dan kaybedilen her bir oy, yozlaşma ve yolsuzluğa bir güven oyudur" diyerek kararsız seçmene seslenen Çipras, sandığa gitmemenin ise Yeni Demokrasi'nin kazancı olacağı uyarısında bulundu.

'PUSULA SYRIZA'

"Bugün karar verdiniz. Bugün seçimizi yaptınız. Yunanistan geriye dönemez. Yunanistan SYRIZA pusulası ile ileriye gidecek." dedi.

AVRUPA'DAN ÇİPRAS'A DESTEK

Mitinge katılarak birer selamlama konuşması yapan Fransa'dan Komünist Parti (PCF) Ulusal Sekreteri Pierre Laurent, Almanya'dan Sol Parti (die Linke) Genel Başkanı Gregor Gysi, İspanya'dan Podemos lideri Pablo Iglesias ve Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Başkan Yardımcısı Ska Keller vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı. Aleksis Çipras'a destek veren Avrupalı politikacılar miting sonunda SYRIZA lideri ile birlikte halkı bir kez daha selamladı.

ANKETLER SYRIZA ARAYI AÇTI DİYOR

Seçimlere sayılı günler kala bugün açıklanan 7 ankete göre SYRIZA'nın muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) ile arasındaki farkı açtığı görüldü. Bir kaç gün öncesine favori iki parti arasında başa baş bir yarış yaşanırken, bugün açıklanan 7 ankettin tamamında SYRIZA'nın ND'ye 0,5 ila 3 puan fark attığı görüldü. (CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

500 TL’ye mahkum 12 milyon insan var!

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Bağlar'da sağlık ocağına polis baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...