18 Eylül 2015 17:23

Uluslararası gazetecilerden DİHA'ya dayanışma ziyareti

Paylaş

IFJ,EFJ, TGS ve ÖGC temsilcilerinin aralarında bulunduğu heyet, TİB tarafından 20'inci kez erişime engellenen DİHA'ya dayanışma ziyaretinde bulundu. Ziyarette DİHA'yla dayanışma mesajı veren IFJ Başkanı Jim Boumelha, ajansımızın erişime engellenmesi durumunu uluslararası kamuoyuna duyuracaklarını belirtti.

Aralarında ÖGC, TGS, IFJ ve EFJ temsilcilerinin de bulunduğu heyet, 20'inci kez TİB tarafından erişime engellenen DİHA'ya dayanışma ziyaretinde bulundu. Kürt basınına yönelik baskıların tartışıldığı ziyarette, DİHA adına konuşan Haber Şefi Çağdaş Kaplan, ajansın tarihsel geçmişini anlattı. Siyasi iktidarların her zaman ilk olarak Kürt basınını hedef aldığını belirten Kaplan, buna somut örnek olarak da KCK adı altında yürütülen basın davasını gösterdi.

'GAZETECİLER BASKI VE SANSÜRE KARŞI ORTAK MÜCADELE ETMELİ'

DİHA'ya 20'inci kez yasak getirildiği bilgisini heyet ile paylaşan Kaplan, "Ajansımızın ulusal ve uluslararası aboneleri yüzlerce abonesi bulunmaktadır. Yasal hiçbir dayanağı olmadan ajansımızın erişimi engelleniyor. Halkın gerçekleri alma hakkı gasp ediliyor. Ama gerçeklerden taviz vermediğimiz için sitemiz engelleniyor" dedi. DİHA'nın karşılaştığı baskıların Türkiye medyasında gündemleştirilmediğine de dikkat çeken Kaplan, tüm ulusal ve uluslararası basın yayın organları ve gazetecileri DİHA ile dayanışmaya çağırdı.

IFJ BAŞKANI JİM BOUMELHA: DİHA İLE DAYANIŞMAYA HAZIRIZ

Kaplan'ın ardından konuşan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Jim Boumelha, DİHA ve Kürt basınına yönelik baskılara dönük tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Her şeyi görüyor ve duyuyoruz. Sitenin engellenmesi ve halkın haber alma konusunda uluslar arası ajanslarla dayanışma içerisinde olmalı."

Boumelha, Türkiye hükümetinin gazetecilerin üzerindeki ambargoyu kaldırarak uluslararası gazeteci örgütlerinin verdiği basın kartlarını da tanıması gerektiğini kaydetti. DİHA'nın erişime engellenme durumunu uluslar arası kamuoyuna da duyuracaklarını ifade eden Boumelha, "DİHA ile dayanışmaya hazırız" dedi.

Konuşmaların ardından heyete, 24 Temmuz'dan itibaren DİHA üzerinde uygulanan sansür ve gözaltı bilgilerinin bulunduğu rapor sunuldu. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

'Savaşa, sömürüye karşı eşitliği savunma zamanı'

SONRAKİ HABER

Kuzey Marmara için içeride oylama dışarıda eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...