17 Eylül 2015 20:27

FED, faiz artışında değişikliğe gitmedi

Paylaş

Küresel piyasaların yakından takip ettiği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı tutanakları yayınlandı. Tutanaklara göre ABD Merkez Bankası (FED), sıfıra yakın olan faiz oranında değişikliğe gitmedi.

FED’in piyasalardaki kargaşalığın sona ermemesi (direnç göstermesi), uluslararası piyasalarda riskin artması ve düşük enflasyon nedeniyle faiz artışına gitmediği belirtildi. Tutanaklarda faiz artışı için işgücü piyasasında biraz daha iyileşme görülmesi gerektiğini ve enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru yönelmesi konusunda ‘oldukça emin’ olunmasının önemine dikkat çekti.

FOMC yetkilileri, 'Son küresel ekonomik ve finansal gelişmeler, ekonomik faaliyeti (biraz) sınırlamaya ve yakın vadede enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmasının muhtemel' olduğuna vurgu yapıldı. FED, bu kararı ile maksimum istihdam ve fiyat istikrarını teşvik etmek istiyor.

Buna rağmen kurul, işgücü piyasası göstergelerin ve ekonomik aktivitelerin ılımlı bir şekilde genişleyeceği öngörüsünde bulundu. Enflasyonun ise enerji ve ithalat fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle orta vadede yüzde 2’ye doğru kademeli olarak artış göstereceği ifade edildi. Komite enflasyonun yakından takip edeceği belirtti.

Ekonomik aktivitelerin, hane halkı harcamalarının ve yatırımların ılımlı bir şekilde genişlediğine dikkat çeken FED, konut sektörünün gelişmeye devam ettiğini ifade etti. İhracatın yatay (yumuşak) seyrettiğini kaydeden politika yapıcıları, istihdam piyasası göstergelerin gelişmeye devam ettiği ve işsizliğin azaldığına dikkat çekti.

Son tutanaklara göre FED, uzun dönem işsizlik tahminini yüzde 5’ten yüzde 4,9’a çekti. ABD ekonomisinin büyüme tahminini ise yüzde 1,9'dan yüzde 2,1'e yükseltti. Çekirdek enflasyonun 2018'e kadar yüzde 2 hedefine ulaşmayacağı kaydedildi.

Faiz artışından önce işsizlik oranının daha da düşmesini bekleniyor.

FAİZ ARTIŞI EKİMDE GERÇEKLEŞEBİLİR

Tutanakların yayınlanmasından sonra Washington'da kameraların karşısına geçen FED Başkanı Janet Yellen, faiz artışının bu yıl içinde olabileceğini belirtti. Yellen, artışın ekim ayında gerçekleşmesinin ise ‘olasılık’ olduğuna dikkat çekti.

Yurtdışındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Yellen, "Çin’in büyümesi ve gelişmekte olan ülke ekonomileri, piyasalarda önemli dalgalanmalara yol açmıştır." dedi. Janet Yellen, gelecek olan ekonomik verilerin faiz artışı için önemli olduğunu yineledi.

FED üyelerinden faiz kararının değiştirilmemesi konusunda 9 üyenin 'evet', Atlanta FED Başkanı Jeffrey Lacker'in ise 'hayır' oyu kullandığı görüldü. FED,'in 17 politika yapıcılarından 13'nünün bu yıl içinde faiz artışana gideceğini öngörüyor. (CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş, Skenderbeu deplasmanında tek golle kazandı

SONRAKİ HABER

2015 FIBA Avrupa Şampiyonası'nda ilk finalist İspanya oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...