17 Eylül 2015 17:01

Tüzel Kürtlere yapılan linçleri Meclise taşıdı

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Kürtleri hedef alan linç girişimlerini Meclise taşıdı.

İçişleri Bakanı Selami Altınok’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tüzel,
Bolu’nun Mudurnu ilçesi Taşkesti beldesinde, Ankara’nın Beypazarı ilçesi ve Konya’da ve Erzurum’da Kürt işçilere, Alanya, Manavgat, Fethiye, Kırşehir gibi pek çok kent merkezinde Kürt esnaflara yönelik linç girişimlerini hatırlattı. Linç girişimlerini, çok sayıda HDP binasının saldırıya uğradığını anlatan Tüzel, “Kürtlere, Kürt’e benzeyenlere, linç girişimlerinde bulunan, işyerlerini yakan, yıkan, HDP binalarına saldıran bu ırkçı gruplar cezasız kaldıkça bu tür saldırılar kaçınılmaz görünmektedir” dedi.

8 yıldır Muğla’nın Fethiye ilçesi Kumluova Mahallesi’nde seracılık yapan İbrahim Çay’ın, ırkçı bir grubun saldırısına uğrayarak zorla Atatürk büstü öptürüldüğünü de hatırlatan Tüzel, “Kimi yurttaşlarımızın ulusal kimliği nedeniyle vücut bütünlüğüne, canı ve malına kasteden ayrımcı, ırkçı, saldırılara maruz bırakılması kabul edilemez” dedi.

BAKAN ALTINOK’A SORULAR

Tüzel, Altınok’a şu soruları sordu:
* Demokratik hukuk devletinde, sosyal medya üzerinden örgütlenen Kürt yurttaşların canına kasteden düşmanca saldırıların sürekli hale gelmesinin ve önlenmemesinin siyasi ve idari sorumluları kimlerdir?

* Bolu Valisi Aydın Baruş’un saldırgan gruba hitaben “Biz devlet olarak gerekeni yapacağız ve onların cezalarını vereceğiz” şeklindeki konuşması, ırkçı, Kürt düşmanı bir grubun linç girişimine maruz kalıp, inşa ettikleri okul binasına sığınan Kürt işçileri potansiyel suçlu gören ve gösteren, ama aynı zamanda saldırganları koruyup kollayan, cesaret veren bir tutum değil midir?

* Bolu Valisi başta olmak üzere, kamu güvenliğini, yurttaşın can güvenliğini sağlamakla yetkili olduğu halde, ırkçı saldırılarda mağdur olan Kürt işçileri potansiyel suçlu gösteren, Muğla Valisi gibi İbrahim Çay’ın linç edilmesini “anlaşılır” gören, saldırganları koruyup kollayan valiler ve emrindeki kolluk güçleri hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

* Bugüne kadar Kürt yurttaşlara ve HDP binalarına kaç noktada saldırı gerçekleşmiştir? Bu saldırıları gerçekleştirenlerden kaç kişi yargı önüne çıkarılmıştır?

*  Devletin kolluk güçlerince sağlanmayan kamu güvenliği nedeniyle ırkçı saldırılarda yakılan parti binaları, işyerleri ve konutları zarar gören yurttaşların zararlarının tazmini düşünülmekte midir?

* Kürt düşmanlığı ve linç girişimlerinin önlenmesi, HDP’ye  7 Haziran’da oy vermiş 6 milyon yurttaşın seçme ve seçilme hakkının tesisi için, HDP’nin siyasi seçim kampanyasını özgür ve eşit koşullarda gerçekleştirmesini sağlamak için ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz?

* Karakol komutanı, İbrahim Çay’ı neden aramıştır? Evde bekle, dediği halde, jandarma neden İbrahim Çay’ın evine değil de doğrudan Atatürk büstünün önüne gitmiştir? İbrahim Çay’ın linç edildiğini veya edileceğini kimden veya kimlerden duydu?

* İbrahim Çay’ı linç ederek zorla Atatürk büstünü öptüren saldırganlar  hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?  Karakol komutanının bu olayla ilgisi olduğunu düşünerek hakkında soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz? (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’nin insani mülteci diplomasisi: Bekle bekleyebildiğin kadar

SONRAKİ HABER

‘Kürt sorunu Kürtçe sorunudur’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...