17 Eylül 2015 10:20

Efemçukuru altın madeni İzmir’in sularını zehirliyor

Paylaş

EGEÇEP, Efemçukuru’ndaki altın madeninin yarattığı tehlikeye dikkat çekmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Altın madeninin kentin içme sularını kirlettiğine dikkat çekilen eylemde “Bayramı zehir etmeyin. Altın madenini derhal kapatın” çağrısında bulunuldu.

DÖRT YILDIR FAALİYETTE

Büyükşehir Belediyesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan EGEÇEP Eş Sözcüsü Hülya Yılmaz, İzmirlilere, “Haberiniz var mı? İçme sularınız zehirleniyor” diye seslendi. İzmir’e 20 kilometre uzaklıktaki Efemçukuru’nda 4 yıldır faaliyette olan altın madeninin suları ağır metallerle zehirlediğinin bilirkişi raporlarıyla kanıtlandığını belirten Yılmaz, mahkemenin izinlerini iptal ettiği madenin şu an yasa dışı bir şekilde çalıştığını kaydetti. Yılmaz, “Çevre Bakanlığı kapatması gereken madenin kapasitesini arttırmasına izin verdi. Sularımız her geçen gün daha çok zehirleniyor.  Kapasite artışı ile zehirlenmenin hızı da, miktarı da artacak” dedi. 300 bin kişinin içme suyunu karşılaması planlanan Çamlı Barajı’na Efemçukuru altın madeni nedeniyle izin verilmediğini dile getiren Yılmaz, bu durumun bile madenin zehir saçtığına delil olduğunu söyledi. Yılmaz, “İzmir yakında kanser kenti olabilir! Çocuklarımızın geleceği için, güzel İzmir’in sağlıklı bir kent olması için altın madeni derhal kapatılmalıdır” diye konuştu. Basın açıklamasında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, ‘Ya altın madenine izin vermeyeceğiz ya da İzmir’i taşımamız gerekecek’ sözlerini hatırlatan Yılmaz, Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları ve milletvekillerini görevlerini yapmaya, kentin suyuna sahip çıkmaya çağırdı.

Basın açıklaması sonrası Efemçukuru’nun kapatılması ile ilgili talepleri içeren dilekçeyi büyükşehir belediyesine vermeye çalışan EGEÇEP’lilere belediye görevlileri zorluk çıkarırken, EGEÇEP’lilerin ısrarları sonrası dilekçeler işleme konabildi. EGEÇEP yürütme kurulu üyeleri Aziz Kocaoğlu ile bu konuyu konuşmak için istedikleri randevuya aylardır yanıt verilmediğini dile getirdiler. Basın açıklamasına EMEP İl Başkanı Cabbar Demirci’nin yanı sıra KESK’in bazı sendikalarının yöneticileri de destek verdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bursalı kadınlardan termik santrale tepki

SONRAKİ HABER

İnfaz Hakimliği: Açlık grevleri disiplin suçu sayılamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...