16 Eylül 2015 13:54

UEFA Avrupa Ligi’nde maçlar başlıyor

Paylaş

UEFA Avrupa Ligi’nde 2015-2016 sezonu grup maçları bugün başlıyor. Grupların ilk haftasında, bugün 24 maç oynanacak. Fenerbahçe, saat 20.00’de Norveç takımı Molde’yi kendi sahasında konuk ederken, Beşiktaş ise deplasmanda Arnavutluk takımı Skenderbeu ile 22.05’te karşılaşacak. UEFA Avrupa Ligi’nde ilk iki sırayı alacak 24 takım, adlarını son 32 turuna yazdıracak. Gruplardan çıkan takımlara, Şampiyonlar Ligi’nde gruplarını 3. sırada tamamlayan 8 kulüp eklenecek. Üst turda iki maçlı eleme usulüyle oynanacak eşleşmelerden galip çıkan takımlar, finale çıkma mücadelesi verecek. Avrupa Ligi’nde 2015-2016 sezonu finali, 18 Mayıs 2016’da Basel kentinde oynanacak.

BEŞİKTAŞ’IN AVRUPA YÜRÜYÜŞÜ BAŞLIYOR

Süper Ligde ilk dört haftada oynadığı futbol ile taraftarına umut veren Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi’ne Skenderbeu maçı ile merhaba diyecek. Arnavutluk temsilcisi ile deplasmanda karşılaşacak olan siyah-beyazlılar geçtiğimiz sezon yakaladığı son 16 tur başarısını daha da geliştirmek amacında.

GÜNEŞ İLK ON BİRİNİ BELİRLEMEYE BAŞLADI

Beşiktaş’ta eksik futbolcuların sayısı Teknik Direktör Şenol Güneş’i kadroda zorunlu değişiklikler yapmaya yöneltti. Medipol Başakşehir maçında sakatlığı nükseden Oğuzhan Özyakup ile geçtiğimiz sezon C. Brugge maçında kırmızı kart gören Olcay Şahan Arnavutluk’ta olmayacak. Tedavi süreçleri devam eden Veli ve Tolgay ile UEFA listesine dahil edilmeyen Ramon Motta da diğer eksikler olacak.
Son iki maçta kadroda değişiklik yapmayan Şenol Güneş, Olcay Şahan’ın yerine Ricardo Quaresma’yı ileri üçlünün solunda görevlendirecek. Oğuzhan Özyakup’un yokluğunu ise Necip Uysal ile doldurmayı düşünen Şenol Güneş’in defans dörtlüsünde de değişikliğe giderek sol bekte İsmail sağ bekte Serdar Kurtuluş’u oynatması sürpriz olmayacak.

QUARESMA, GOMEZ VE GÖKHAN TÖRE...

İlk on bire dönecek olan Ricardo Quaresma ve Medipol Başakşehir maçında attığı 2 gol ile klasını konuşturan Mario Gomez, Şenol Güneş’in en büyük kozları olacak. Aynı zamanda performansı her geçen gün artan Sosa ile Gökhan Töre’de Skenderbeu takımına karşı etkin olacak diğer isimler olarak göze çarpıyor.

Cenk Tosun ise bu maçta Şenol Güneş’ten görev bekleyen bir isim. Üç lig maçında attığı 4 gol ile kendine güveni üst seviyeye çıkan Cenk Tosun’u küstürmek istemeyen Şenol Güneş’in, Arnavutluk’ta rotasyona giderek Gomez’in yerine Cenk’i oynatması da büyük bir ihtimal olarak görülüyor.

SKENDERBEU GRUBUN KİLİT TAKIMI

Arnavutluk takımı olan Skenderbeu grubun kilit takımı olmaya aday konumda. 1909 yılında kurulan Skenderbeu 106 yıllık bir futbol geçmişine sahip olmasına rağmen Avrupa kupalarında çok fazla boy gösterememiş.

Tarihinde ilk kez Avrupa kupalarında grup mücadelesi verecek olan Skenderbeu, zayıf halka olarak görülse de sürpriz sonuçlar yaşatmaya aday olabilecek bir takım. Sporting Lizbon, Lokomotif Moskova ve Beşiktaş’ın arasında şans verilmeyen Arnavut temsilcisini her iki maçta da yenerek 6 puan almayı hesaplayan siyah-beyazlılar bu sebeple yarın akşam herhangi bir kaza yaşamak istemiyor.
Skenderbeu’nun kadrosunda yıldız futbolcular yerine gelecek vaat eden genç oyuncular bulunuyor. Arnavutluk ligine iyi bir başlangıç yapan geçen yılın şampiyonu Skenderbeu, liginde 3 maçta 3 galibiyet aldı. Şampiyonlar Ligi’nde ise 2 elemeyi birden geçerek play-off turuna kadar yükselen Arnavut ekibi Dinamo Zagreb’e elenerek doğrudan UEFA Avrupa Ligi gruplarına katılma hakkı elde etti.

Beşiktaş Bu akşam oynayacağı Skenderbeu karşılaşması ile Avrupa kupalarında 179. maçına çıkacak. 56 yıldır devam eden Avrupa serüveninde 178 maç yapan siyah-beyazlıların bu maçlarda aldığı galibiyet sayısı 66’da kalırken mağlubiyet sayısı 78 oldu. Beşiktaş’ın aldığı beraberlik sayısı ise 34. 178 maçta attığı gol sayısı 224 olan kara kartalların kalesinde gördüğü gol sayısı da 254 olarak istatistiklere geçti.
Siyah-beyazlıların bu 178 maça ilave olarak 2 tane de hükmen galibiyeti bulunuyor. Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda 1958-1959 sezonunda Yunanistan’ın Olympiakos, 1986-1987 sezonunda da Kıbrıs Rum kesiminin APOEL takımlarının sahaya çıkmamaları üzerine hükmen galip ilan edilen Beşiktaş maç yapmadan turu geçen taraf olmuştu.

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi’nde ise daha başarılı bir performansa sahip. UEFA Kupası ve Avrupa Ligi olmak üzere bu kupada 90 maça çıkan siyah-beyazlılar 40 galibiyet, 33 mağlubiyet ve 17 beraberlik aldı ve attığı 139 gole karşılık kalesinde 112 gol gördü. Siyah-beyazlıların Avrupa kupalarındaki en büyük başarısı iki kez çeyrek finale yükselmek oldu. 1986-87 sezonunda o dönemdeki adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda çeyrek finale çıkma başarısı gösteren kara kartallar 2002-2003 sezonunda da UEFA Kupası’nda aynı başarıya ulaşarak yine çeyrek final oynadı.

FENERBAHÇE MAÇA HAZIR

Norveç’in Molde takımıyla yarın karşılaşacak Fenerbahçe ise, Avrupa arenasında 195. sınavına çıkacak. Sarı-lacivertliler, Avrupa kupalarında oynadığı 194 maçın 69’unu kazandı, 87’sini yitirdi ve 38 karşılaşmada da sahadan beraberlikle ayrıldı. Bu maçlarda rakip fileleri 241 kez havalandıran Fenerbahçe, kalesinde 297 gol gördü.

FENERBAHÇE’NİN EKSİKLERİ

UEFA Avrupa Ligi grup aşamasındaki ilk maç öncesinde sarı-lacivertlilerde sakatlıkları bulunan stoperler Abdoulaye Ba ve Simon Kjaer ile Diego Ribas, Molde karşısında forma giyemeyecek. Kasımpaşa maçından sonra ağrıları olduğu için dinlendirilen Josef de Souza ve Luis Nani’nin ise Molde maçında sahada olması bekleniyor. Sakatlığını atlatarak takımla çalışmalara başlayan Bruno Alves’in oynayıp oynamayacağına Teknik Direktör Vitor Pereira karar verecek. Portekizli teknik adamın hazır olması durumunda Alves’i ilk 11’de oynatması bekleniyor. Pereira, ilk 11 kurgusunu ise Alves’in durumuna göre belirleyecek. Tecrübeli teknik adam, Alves oynamazsa Kasımpaşa maçında olduğu gibi stoper bölgesinde Kadlec-Mehmet Topal ikilisine görev verecek.

MARKOVİC CEZALI

Fenerbahçe’nin yeni transferi Sırp Futbolcu Lazar Markovic ise cezası nedeniyle Molde karşısında oynayamayacak. Geçen sezon Liverpool formasıyla UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Basel maçında rakibine yaptığı hareket nedeniyle kırmızı kart gören Markovic, UEFA’dan 4 maç ceza almıştı. Bu cezanın ikisini Liverpool’un UEFA Avrupa Ligi’nde Beşiktaş ile oynadığı maçlarda çeken Sırp futbolcu, kalan iki maç cezasını ise Fenerbahçe’de tamamlayacak.

MUHTEMEL 11

Volkan Demirel, Şener, Bruno Alves, Kadlec, Caner, Mehmet Topal, Josef De Souza, Ozan Tufan,  Nani, Van Persie,  Fernandao

İLK HAFTANIN MAÇ PROGRAMI

20.00
Fenerbahçe - Molde 
Gebele - PAOK 
Napoli  - Club Brugge  
Ajax - Celtic 
Rapid Wien - Villarreal 
Slovan Liberec - Braga 
Midtjylland – Legia 
Viktoria Plzen - Dinamo Minsk
Groningen - Olympique Marsilya 
Bordeaux - Liverpool
Sion - Rubin Kazan  
Borussia Dortmund - Krasnodar
 
22.05
Dnipro - Lazio 
Saint-Etienne - Rosenborg  
Sporting Lizbon - Lokomotiv Moskova  
Asteras - Sparta Prag  
Partizan - AZ Alkmaar  
Fiorentina - Basel  
Athletic Bilbao - Augsburg  
Skenderbeu - Beşiktaş  
Lech - Belenenses 
Apoel - Schalke 04
Tottenham Hotspur - Karabağ 
Anderlecht – Monaco 

ÖNCEKİ HABER

Özel harekatçılar 4 nakliyeci kardeşi darbetti

SONRAKİ HABER

Yaşamını yitiren polisin ailesine haberi kameraların önünde verdiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...