16 Eylül 2015 12:43

Cizre Halk Meclisi: Devlet garanti vermeden, hendekler kapatılmayacak

Paylaş

Cizre’de sivil halka yönelik gerçekleştirilen saldırılar sonrası Cizre Halk Meclisi, ilçedeki sorunları çözmek için 8 komisyon oluşturdu. Cizre Halk Meclisi Eş Başkanı Mehmet Tunç, devletin saldırılarına gerekçe yaptığı hendek ve barikatların baskı ve saldırılar sonlanmadan kalkmayacağını söyledi.

8 gün boyunca devletin halka saldırdığını, elektrik ve suların kesilip, telefon hatlarının kapatıldığını söyleyen Tunç, Cizre halkının eşsiz bir direniş sergilediğini ve ANAP, DYP ve benzeri partilere teslim olmadığı gibi AKP’ye de teslim olmadığını söyledi. Yaşananlar sonrası devlet yetkililerinin, HDP’li milletvekilleri aracılığıyla kendileriyle temas kurduğunu ve ilçenin birçok mahallesindeki barikatlar kalkmadan ilçedeki ablukanın sona ermeyeceğini bildirdiğini söyleyen Tunç, “Halka yönelik tutuklama ve baskılara dair garanti verilmeden, hendek ve barikatların kaldırılmasına ilişkin girişimde bulunmayacağız” dedi.

HENDEKLER KAPATILDIĞI GÜN ÜMİT KURT ÖLDÜRÜLDÜ

6 Ocak’ta mahallelerde açılan hendeklerin kapatılmasından birkaç saat sonra Cudi Mahallesi’ne giren polislerin zırhlı araçtan açtığı ateşle 14 yaşındaki Ümit Kurt’u öldürdüğünü hatırlatan Tunç, “O dönemde hendekler kazıldı ve devlet kapatılması halinde tutuklama yapmayacaklarını söylemişti. Belediye tarafından kapatılan hendeklerin ardından Ümit Kurt ve birçok insanımız sokaklarda katledildi, yüzlerce yurttaş tutuklandı. Bizler halkımızın huzurunu istiyoruz. Ancak hükümetin halka yönelik baskıcı tutumu devam ettiği sürece bizler de direnişimizi sürdüreceğiz. 10 gün değil, gerekirse 100 gün de barikatlarda durarak, yapılan zulme karşı direneceğiz” diye konuştu. Devletin Cizre halkını göçe zorlayarak ilçeyi boşaltmak istediğini, bu nedenle de korku yaymak istediğini söyleyen Tunç, hiç kimsenin evini terk etmeyeceğini de söyledi.

HASAR TESPİTİ İÇİN 8 KOMİSYON

Halk Meclisi, abluka süresince halkın karşı karşıya kaldığı sorunları en kısa zamanda el birliği ile çözmek için aralarında milletvekillerinin de bulunduğu temizlikten, inşaya 8 ayrı komisyon oluşturdu. İlçedeki hasarı tespit etmek için kurdukları komisyonların maddi-manevi ve psikolojik olarak yaşananları tespit ederek raporlaştıracağını söyleyen Tunç, hazırlanacak raporlar doğrultusunda hızla hareket geçeceklerini söyledi.

KATLİAM YARGIYA TAŞINACAK

İlçeye gelecek yardımları düzenli bir şekilde dağıtmak için de komisyon oluşturduklarını aktaran Tunç, bunun yanı sıra yine hukuk komisyonu da oluşturduklarını söyledi. Tunç, “Mahalle içerisinde yakılan, yıkılan evler ve iş yerleri tahrip edilen yerler için hukuki olarak AKP hükümetine, Türkiye Cumhuriyeti’nde dava açacağız. Sonuç alınmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine davamızı taşıyacağız” dedi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Barış İçin Kadın Dayanışma Grubu Cizre'de

SONRAKİ HABER

‘Müzelerdeki çeteler dağıtılsın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...