15 Eylül 2015 18:39

Hümanıté Festivali’ne katılan Tüzel, Paris’te barış mücadelesine destek istedi

Paylaş

Eren ARAMAN
PARİS

Hümanıté gazetesinin her yıl düzenlediği festival, bu yıl 11-13 Eylül tarihleri arasında Paris’te gerçekleşti. Üç gün süren festivale 500 bine yakın ziyaretçi katıldı. Dünyanın bir çok ülkesinden aydın, yazar, gazetecinin davetli olarak katıldığı festivalin konuklarından biri de HDP Milletvekili Levent Tüzel’di.

“Ortadoğu’da kaos ortamından nasıl çıkılır” konulu bir konferansa katılan Tüzel, Türkiye’de sürdürülmekte olan demokrasi ve barış mücadelesine destek istedi.

Gazeteci Hassane Zerrouky yönettiği konferansta konuşan Tüzel, konuşmasına 3 yıl önce Paris’te Türk ve Fransız istihbaratının işbirliğiyle katledilen Sakne Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan ile cihatçı saldırı sonucu öldürülen Charlie Hebdo çalışanlarını anarak başladı.

Tayyip Erdoğan ve hükümetinin Suriye’de Esad rejimini bitirmek ve Rojava’da yeni oluşan Kürt özerk yönetimini etkisiz kılmak için IŞİD’i desteklediğini, lojistik hizmet sunduğunu belirten Tüzel, şunları söyledi: “Reyhanlı’da 52 insanın katledilmesiyle başlayan bu İslami terör örgütünün saldırıları Suruç’ta 33 Türkiyeli sosyalist gencin katledilmesiyle devam etti. IŞİD Kobanê’yi kuşattığında, Erdoğan’ın ‘Kobanê düştü düşecek’ açıklaması kendine verdiği desteğin ortadan kalkmasına neden oldu ve iki yüzlülüğünü ortaya çıkardı. 7 Haziran seçimlerinde HDP’nin başarısını hazmedemeyen Erdoğan, Kürtlere ve demokrasi güçlerine karşı yeniden bir saldırı başlattı.”

Amerika ve Batılı emperyalist güçlerin, bölgeye müdahalesine karşı çıkan Tüzel, “Türkiye’de Tunus’ta, Fas’ta, Fransa’da  yani İŞİD in beslendiği, hayat bulduğu her yerde işçi sınıfı emekçi halklarla birlikte demokrasi mücadelesini yükselterek IŞİD’e karşı mücadele etmeliyiz” dedi.

Cizre’de yaşanan katliamı anlatan Tüzel, Hümanıté festivaline katılanlara “Burada bulunan bütün örgütleri AKP rejiminin, Erdoğan diktatörlüğünün, Kürt halkına, Türkiye emekçilerine karşı açmış olduğu savaşa karşı ‘acil barış ve demokrasi’ çağrı yapmasını talep ediyorum” diye seslendi.

Fransa Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu standında da bir panele katılan Tüzel’i, burada Fransa Komünist Partisi Genel Sekreteri Piyer Loran ve Sol Cephe Avrupa Milletvekili Jan Luk Melenşon ziyaret etti.

 

ÖNCEKİ HABER

İHD Antep Şube: Silahlar derhal susmalı!

SONRAKİ HABER

Van'da polis bir kişiyi yaraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa