15 Eylül 2015 13:10

Suriyeli mülteciler Avrupa'ya gitmek için Edirne’ye yürüyüşe geçti

Paylaş

Türkiye’nin çeşitli illerinden  internet üzerinden haberleşerek otobüs ve kiraladıkları özel araçlarla Edirne’ye 250 Suriyeli mülteci geldi. Almanya’ya gitmek için yola çıkan Suriyeli mülteciler Pazarkule Sınır Kapısı’na yürümek istedi. Polis yürümek isteyen yaklaşık 250 kişiye izin vermedi. Bu arada jandarma ve polis ekipleri 3 bin Suriyeliyi kent girişinden geri çevirdi.

İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir başta olmak üzere çeşitli illerde yaşayan ve sosyal paylaşım sitelerinden haberleşen Suriyelilerin Edirne'ye geleceğini bilgisini alan jandarma ve polis ekipleri, kent girişlerinde geniş güvenlik önlemi aldı. Kentin tüm girişlerini kontrol altına alan güvenlik güçleri İçişleri Bakanlığı’ndan oturma izin belgesi olsa dahi farklı illere seyahat edemeyecekleri yönündeki genelge uyarınca 3 bin Suriyeli sığınmacıyı kent girişinde geldikleri araçlarla geri çevirdi.
Otobüslerin geri çevrildiğini öğrenen kadın çocuk yaşlı genç 250’ye yakın Suriyeli yürüyerek kente girmeyi başararak otobüs terminalinde buluştu. Geri gönderilmek istenen Suriyelilir otogarda oturma eylemi yaptı.  
‘SINIRI GEÇİP ALMANYA’YA GİTMEK İSTİYORUZ’

İnternet üzerinden haberleşerek Edirne’ye gelmeyi başaran ve otogarda oturma eylemi yapan 250 kişilik grup adına konuşma yapan Ahmet Mihtaki, deniz yolundan gidişlerin boğulmayla sonuçlandığı için Edirne’den Yunanistan sınırını geçip oradan Almanya’ya yürümek amacıyla geldiklerini söyledi. Çıktıkları yoldan kimsenin kendilerini geri çeviremeyeceğine anlatan Mihtaki, “Biz kimseden korkmuyoruz. Buraya gelirken biz ölümü ve tüm zorlukları göze aldık. Amacımız Almanya’ya gitmek. Türk insanı, askeri,  polisi çok iyi ve merhametli. Bize yardımcı olup karışmasınlar yürüyerek sınırı geçmemize izin versinler. Sınırı geçip yaşamaya gideceğiz. Ülkemizde savaş olduğu için gidiyoruz bizi anlasınlar”dedi.

AYLAN BEBEK FOTOĞRAFI İLE KENDİLERİNE İZİN VERİLMESİNİ İSTİYORLAR

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde ailesiyle Yunanistan’a gitmek isterken denizde boğularak yaşamını kaybeden 2 yaşındaki Aylan bebeğin sahilde kumsal üzerinde fotoğrafını ellerinde tutan çocuklar Almanya’ya gitmek için kendilerine izin verilmesini istedi. Suriyeli 9 yaşındaki kız çocuğu Ceylan, polislerin Almanya’ya gitmeleri için kendilerine izin verilmesini istedi. Türkçe konuşmayı bilen 7 yaşındaki diğer kız çocuğu İvana ise Almanya’ya gidip okuyup öğretmen olmak istediğini söyledi. Savaşta 2 ayağını kaybeden ve Almanya’daki abisinin yanına gitmek için tekerlekli sandalyesi ile yanına 1 yaşındaki oğlu Rafeel eşi  Salem'i alarak yola çıkan Hijam Corom'un, dramı yürekleri dağladı. Suriye’de savaş çıkmadan önce çok mutlu bir şekilde yaşadıklarını anlatan Corom, “Savaşta iki ayağımı kaybettim ama ümidimi kaybetmedim. Eşim ve çocuğumla Almanya’da bulunan abimin yanına gitmek için yola çıktık. Tek umudum Almanya’ya gitmek orada eşimi ve beni yeni bir hayat bekliyor” diye konuştu.

Suriyeli 250 mülteciden aralarında 100'ü ikna edilerek tahsis edilen otobüslerle İstanbul'a gönderildi. Diğer 150 Suriyelinin otogarda bekleyişi sürüyor.

SURİYELİ MÜLTECİLER YOLLARDA

Edirne'de dün gece kaçak yollarla kente girerek otogarda bekleyen 250 Suriyeli mültecinin ardından, bugün sabah da çantaları sırtlarında yaklaşık 800 Suriyeli, TEM otoyolundan yürüyerek Edirne'ye girmeye çalıştı. Kaçakların önünü polis ve jandarma kesti. Suriyeliler, Yunanistan üzerinden Almanya'ya gitmeyi hedefliyor. Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından durdurulan mülteciler tepki gösterdi. Mülteciler, Türkçe, "‘Burası Türkiye İsrail değil", "Önümüzü açın gidelim", "Tayyip baba bize zorluk çıkarma, kapıları aç" diye slogan attılar.

KENT MERKEZİ DE SURİYELİLERLE DOLDU

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla Bulgaristan ve Yunanistan sınırındaki Edirne’ye yürüyen Suriyelilerden 100 kadarı kent merkezine girdi. Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri İlhan Koman Parkı’nda toplanan grubunu sınıra yürümesine izin vermezken, göçmenler Almanya’nın kendilerine iyi imkanlar ve aylık 400 avro maaş vereceğini öne sürerek sınırdan geçmelerine izin verilmesini istedi.

Parkta toplanan grubun tercümanlığını yapan Nidal adlı Suriyeli, gelenlerin Almanya’ya gitmek istediklerini ancak polisin izin vermediğini ifade ederek, "Çoğu Suriyeli binlerce mülteci Edirne’ye geliyor. Önce Yunanistan daha sonra Almanya’ya gitmek istiyor. Türkiye çok zor, 4 bin kişi Edirne’ye geliyor, 7 bin kişi İstanbul otogarda bekliyor. Burada hiçbir şey yok. Yunanistan bizi kabul edecek ama Türkiye izin vermiyor. Yaya olarak gitmek istiyoruz ama salmıyorlar. Almanya’ya gitmek istiyoruz çünkü Almanya çok seviyor Suriyelileri. 2 milyon Suriyeli şu anda Almanya'da. Her ay Almanya’da Suriyelilere 400 avro veriyor. Burada ev, maaş, hiçbir şey yok" diye konuştu.

Parkta bekleyen Suriyeliler, yardım istediklerini belirten Arapça, Türkçe ve İngilizce yazılı pankartlar taşıdı. Seslerini Avrupa ülkelerine duyurmak isteyen Suriyelilerden birinin taşıdığı pankartta ise 'Sağol Türkiye. Ben Suriyeliyim, burada işim yok. Sahilde çok insan öldü. Bizi bırakın gidelim' yazdığı görüldü.

'BABAMI ÇOK ÖZLEDİM'

İki senedir İstanbul’da yaşadığını anlatan Suriyeli 14 yaşındaki Lidya Şeho, gözyaşlarına boğularak, “Benim babam 1 sene önce Almanya’ya gitti. Ben de İstanbul’da annem çalıştığı için kardeşlerime bakıyordum. Şimdi kardeşlerim ve annemle babamın yanına gitmek istiyorum ama izin vermiyorlar. Artık okula gitmek istiyorum” dedi.

EMNİYET MÜDÜRÜ DE İKNA EDEMEDİ

Edirne Emniyet Müdürlüğü Adnan Armağan Erdoğan da parkta bekleyen Suriyelilerin yanına gelerek geri dönmeleri için ikna etmeye çalıştı. Avrupa’nın kaçakları kabul etmediği için sınırdan geçirmediğini anlatan Erdoğan, “Avrupa’ya gitme durumunuz yok çünkü sizi istemiyorlar. Siz bizim kardeşlerimizsiniz. Burada kalmak isterseniz size en iyi şartlarda misafir ederiz. Ama buradan sınıra yürümek isterseniz buna izin veremeyiz” dedi. Ancak Suriyeliler geri dönmek istemediklerini belirterek parktan ayrılmadı.

4 BİN 500 MÜLTECİ GERİ GÖNDERİLDİ

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla dün geceden itibaren Edirne’ye akın eden Suriyelilerden 4 bin 500 kadarı geldikleri otobüslerle İstanbul’a geri gönderildi. Edirne Jandarma Komutanlığı ve Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri kente girmek otobüslerle gelen göçmenleri otobanda durdurarak geri gönderdi. Uzun süredir yürüyen göçmenlerin bazıları, sıcak nedeniyle otobanda baygınlık geçirdi. Bayılanlara 112 acil servis ekipleri müdahale etti.

TEM’DEKİ YÜRÜYÜŞÜ DURDURDU

Polis ve jandarma Edirne’ye yürüyen yüzlerce Suriyeli'yi TEM otoban gişelerine yakın bir bölgede durdurdu. Dün geceden itibaren TEM’den tarlaya giren Suriyeliler jandarma ekiplerince yakalandı. TEM otobanında bekletilen Suriyelilerin sınıra yürümeleri de engellendi. Jandarma ekiplerince durdurulan Suriyelelire su ve kumanya dağıtıldı. Suriyelilerin TEM otobanındaki bekleyişleri sürüyor. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Kalkınma Bakanı Doğan asker ailesini ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Altın Portakal'da para ödülü ‘sıfırlanacak’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...