15 Eylül 2015 00:57

İşçiler barışı nakşedecekler

Paylaş

Derya MUĞURTAY
İstanbul

Savaşın işçilere ölüm, sigorta kesintisi, işsizlik, ağır çalışma ve düşük ücret olarak yansıdığına dikkat çeken nakış işçileri, barışı sağlamak için harekete geçme kararı aldı.

Nakış İşçileri Bağcılar Komitesi, Gazetemizin Ekonomi Yazarı Bülent Falakaoğlu’nun da katıldığı bir işçi toplantısı düzenledi. Toplantıda ülkedeki savaş hali, bunun altındaki nedenler ve savaşın işçilere yansımaları masaya yatırıldı.

Açılış konuşmasını yapan Nakış İşçileri Birliği Komite Üyesi Masum Baş, nakış işçileri olarak 1 Mayıs’ta yaptıkları yerel kutlama ve yüzlerce işçinin katıldığı yürüyüşle birliklerinin daha da güçlendirdiklerini belirtti. 1 Mayıs’tan sonra yaptıkları nakış işçileri konferansına değinen Baş, işyeri temsilcilikleri belirlendiğini ve 5 ayrı ilçede komitelerin bu yenilenen temsilcilerden kurulduklarını ifade etti. Baş yaklaşık 1 aydır sendikalaşma çalışması yürüttüklerini ve işçi sınıfı üzerine eğitim çalışmaları yaptıklarını dile getirdi. Ülkedeki savaş durumuna da dikkat çeken Baş, savaş politikalarının seçimlerden sonra tekrar devreye sokulduğunu dile getirdi. Savaşta ölenlerin işçi ve emekçiler olduğu gibi bu savaşın ekonomik yönden de işçilere fatura edildiğinin kaydeden Baş, bunun örneklerinin geçmişte pek çok kez yaşandığını, bu nedenle savaşa karşı işçilerin de söz söylemesi gerektiğini vurguladı.

Saab Nakış’tan bir işçi patronunun dolar üzerinden iş yaptığını fakat işçilere ücreti TL üzerinden ödediğini belirterek “Örneğin benden 1200 dolar kazanıyorken bunun 700 dolarını bize ödüyordu. Şimdi bizlere düşen pay 500 dolara indi” dedi. Savaş halinin ve komşu ülkelerle olan ilişkilerin işçileri direkt etkilediği anlatan işçi, bu nedenle savaşın sonlanması ve barışın hemen sağlanması gerektiğini vurguladı. Çetinkaya Nakış’tan başka bir işçi ise savaşın ekonomik kriz getirdiğini ve bunun da işçilere sigorta kesintisi, maaşlarda düşüş ve işten atılmalar olarak yansıdığını vurguladı.

SAVAŞTAN EN BÜYÜK ZARARI GÖREN İŞÇİLERİN DE BİR PLANI OLMALI

Savaşın halka ve işçilere yansımasına değinen Bülent Falakaoğlu, savaşın özellikle işçileri ve yoksulları vurduğunu ifade etti. “Gelen asker cenazelerinin de, gerilla cenazelerinin de yoksul ailelere geldiğine hepimizin şahit oluyoruz” diyen Falakaoğlu savaşın işçileri sadece cephede vurmadığına dikkat çekti.

Hükümetin ülke içinde ve ülke dışında savaş heveslisi olmasının ekonomiden ticarete, tarımdan  turizme her alanda ağır olumsuz etkilerine değinen Falakaoğlu: “Doların 3 liranın üzerine çıktığı, sanayinin yavaşladığı, ihracatın azaldığı bir durumda patronlar ücretlerin düşürülmesinden, sosyal hakların kırpılmasına yeni dayatmalarla işçilerin karşısına çıkacaklar. Devlet halktan topladığı vergilerle oluşturduğu bütçeyi halk için kullanılmak yerine savaş sanayisine aktarıyor. Milyarlarca doları tank, tüfek yapımı için harcayan devlet de karşımıza geçip o da zam ve vergi dayatacak. Yani hem devlet, hem de patronlar işçilere yeni faturalar çıkaracak” şeklinde konuştu.

Patronların savaş ortamını, tıpkı ‘90’larda olduğu gibi, bugün Suriyeliler örneğinde görüldüğü gibi ucuz işçilik için kullandığını, işçilerin birliğini kırmak için fırsata çevirdiğini dile getiren Falakaoğlu, devletin de savaş ortamını grev ve direnişleri yasaklamak için bahaneye dönüştürdüğünü vurguladı.

Savaş ve ekonomik krize karşı sermayenin tüm örgütlerinin bir planı varken savaştan en büyük zararı gören, ekonomik krizin faturası kendisine yüklenen işçilerin de bir planı olması gerektiğini vurguladı.

ALINAN KARARLAR

İşçiler yapılan toplantıda bir dizi karar da aldı. Güneşli havzasında barış sesini yükselteceklerini dile getiren işçiler, özellikle Kürt-Türk çatışmasına izin vermeyeceklerini, çünkü birliklerine en çok böyle bir çatışmanın zarar vereceğini vurguladılar. Örgütlenme çalışmalarını hızlandırma ve daha sık bir araya gelme kararı alan işçiler, olası bir krizde yaşanacak işten atmalara ve hak gasplarına karşı sendikalaşma çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdiler.

ÖNCEKİ HABER

Barışın teminatı işçilerin birliği

SONRAKİ HABER

Batının savaşları ve sığınmacılardan oluşan yeni bir nesil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...