14 Eylül 2015 00:49

Arçelik işçileri: Türk Metal, direnişten ders almamış

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Türk Metal Sendikasının “demokrasi şöleni” diyerek başlattığı seçimlerde aday olmak isteyen 2 Arçelik işçisinin işten attırılması, fabrikada korkuya yol açtı. Türk Metal ve patronun iş birliği, diğer işçilerin de aday olmaktan vazgeçmesine neden olurken, işçiler sendikanın metal direnişinden gereken dersi almadığını söylüyor. Benzer işten atma ve baskıların diğer fabrikalarda olup olmayacağı da merak konusu.

Ankara’nın Sincan ilçesinde bulunan ve yaklaşık 1200 işçinin çalıştığı Arçelik’te, bugünlerde “Sıradaki kim?” kaygısı yaşanıyor. Türk Metal Sendikasının Arçelik’te 29 Eylül’de yapılacak olan seçimlere aday olmak isteyen 2 işçiyi işten attırmasının etkileri devam ediyor. İşçiler tarafından güçlü aday olarak görülen eski işçiler Selim Karaaslan ve Ahmet Karakurt’un atılması, fabrikada korkuya neden oldu. İşçiler fabrikada 65 kişinin daha atılacağı dedikodularının döndüğünü söylüyor. Herkesin işten atılma kaygısı taşıdığını belirten işçilerden biri, “Türk Metal’in dergisinde (Vardiya) çıkanları okuduğumuzda bunların yola geleceğini düşünmüştük. Atamalar yerine temsilcilerimizin seçimle geleceğini, sendikanın daha demokratik olacağını söylüyorlardı. Hani demokrasi?” dedi.

İŞTEN ATILMA KORKUSU

İşçiler, aday olmak isteyenlerin işten atılması üzerine seslerini çıkaramadıklarını anlatıyor. Bir işçi, “İşyerinde herkes neyin ne olduğunu biliyor. Selim ile Ahmet abi atıldıktan sonra kimle konuşsam ‘Onları yedilerse bizi her türlü yerler’ diyorlar. Onların haklı olduğunu biliyoruz ama tepki gösterdiğimizde işten atılacağız” diye konuştu.

Başka bir işçi de sendikanın bir demokrasi oyununa girişme ihtimalinden bahsediyor: “Tepkiler olsa da yeterince güçlü ses çıkarılmadığı için geri adım atmazlar ama güzel gözükmek için kendi adamlarından karşılarına yalandan bir aday daha çıkarabilirler. ‘Bakın ne güzel demokratik seçim yapıyoruz’ diye.”

TÜRK METAL YANIT VERMEDİ

Konuyla  ilgili görüşünü almak için Türk Metal Sendikası Genel Merkezini de aradık. Ancak işçilerin işyeri temsilciliğine aday oldukları için işten attırılmaları, sendikacıların işyerindeki baskıları, aday olmak isteyenlerin genel merkezde oyalanmalarına ilişkin sorularımız yanıt bulmadı. Şehir dışında olduğu belirtilen Genel Başkan Pevrul Kavlak telefonlarımıza cevap vermedi. Daha sonrasında da gazetemize herhangi bir dönüş yapılmadı.

İŞÇİ ATMAYA DA, ALMAYA DA ONLAR BAKIYOR

Türk Metal Sendikasının sadece işten atmalarda değil, işe alımlarda da başrolü oynadığı iddia ediliyor. Türk Traktör fabrikasında hemşehrilik üzerinden kendisine yakın insanları fabrikaya yerleştirdiği belirtilen Türk Metal yöneticilerinin metal direnişi boyunca gösterdiği tutum işçiler tarafından grev kırıcılık olarak nitelenmişti. Sendikanın, neredeyse üyesinin kalmadığı ORS’de işçilerin iki hafta süren direnişini dağıtmak için patronla birlikte işçi aradığı ortaya çıkmıştı. Hatta Sincan, MKE gibi birçok yerde Türk Metal imzasıyla yazılan ilanlarda şöyle deniyor: “Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunan ORS Rulman’a 30 yaşını aşmamış meslek ve düz lise mezunu eleman alınacaktır. Sincan’a servisi var. Bekarlar için kendi yataklı misafirhanesi bulunmaktadır. Çalışmak isteyenlerin sendikamıza müracaat etmeleri gerekmektedir.”

ÖNCEKİ HABER

Deri işçileri: Savaşa karşı işçilerin birliği

SONRAKİ HABER

Suriye’de Rus atağı ve krizde yeni aşama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...