14 Eylül 2015 00:43

Deri işçileri: Savaşa karşı işçilerin birliği

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Deri işçileri çatışmalı süreçten kaygılı olduklarını ve bu süreçten kendilerinin zarar göreceği fikrinde birleşiyor. Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde değişik fabrikalarda çalışan bir grup işçiyle Sağlık Mahallesindeki parkta bir araya geldik. Seçimden sonra ortaya çıkan siyasal tablo, yeniden başlayan çatışmalı süreç ve deri işçilerinin bu süreci nasıl tartıştığını, kendi sorunları ile birlikte çözümlerini tartıştık.

ÇATIŞMALARIN SORUMLUSU AKP

Daha önce kendi partisine fayda getireceğini düşünerek müzakere sürecini başlatan AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şimdi bu sürecin daha çok HDP’ye yaradığını görünce tekrar "terör" politikalarına döndüğünü söyleyen deri işçileri, Erdoğan’ın seçim öncesi başkanlık için kurduğu 400 vekil hayalinin HDP’nin barajı aşması ile suya düştüğünü, bunun faturasının da Kürt halkına kesilmeye çalışıldığını dile getirdi. “Seçimlerde çoğunluğu kaybeden AKP, terörle mücadele ediyorum diye daha önce kendisinin eleştirdiği savaş politikalarına geri döndü” diyen bir deri işçisi, çatışmaların sorumlusunun AKP ve Tayyip Erdoğan olduğunu anlattı.

CENAZELERİ HEP GECEKONDULARDAN ÇIKIYOR

Çatışmalı süreçle birlikte birçok gerçeğin de ortaya çıkmaya başladığı görünüyor. Bir işçi “Neden asker cenazeleri hep gecekondulardan çıkıyor?” diye sordu. Yöneticilerin ve bürokratların çocukları askere bile gitmezken, çatışmaları kışkırtan Cumhurbaşkanının, başbakanın, bakanların şehitlik mertebesine hep yoksul ailelerin gençlerini layık görmesine büyük tepki gösteriyor işçiler. Bu nedenle zenginler bedelli askerlikten yararlanıp askere bile gitmezken, "terörle mücadelenin neden hep yoksullara düştüğünü" sorguluyorlar.

DERİDE ÜRETİM YARI YARIYA DÜŞTÜ

Deri sektörünün bir krizde olduğunu belirten işçiler, patronların krizin faturasını da deri işçilerine kestiğini kaydetti. Mevsimlik çalışmanın hakim olduğu Çorlu Deri Organizede, yaz aylarında 7-8 bin işçi çalışırken bu rakam kış ayında iki binlere kadar düşüyordu. Bu yıl yaşanan krizden dolayı üretimin en yoğun olması gereken bu zamanda birçok fabrikanın üretimini durdurduğunu ifade eden işçiler, bundan dolayı 7-8 bin yerine ancak 3-4 bin işçinin çalıştığını anlattı.

ÇATIŞMALAR İŞSİZLİK YARATIR

Patronların yaşanan krizin atlatmak için işçileri açlığa ve işsizliğe mahkum ettiğini aynı zamanda çalışma koşullarının daha da kötüleştiğini belirten işçiler çatışmalı sürecin kendilerini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Ülkede yaşanan bu kaos ve çatışmaların deri sektöründe işsizliği daha da arttıracağına dikkat çeken işçiler, silahların susması için bir şeyler yapılması gerektiğinde hemfikir.

BAŞKAN OLSAYDI...

Savaş politikalarının deri işçileri içinde çok yoğun tartışıldığını belirten işçilerden biri şunları anlattı: “İşçiler ağırlıklı olarak oy verdikleri partilerin görüşlerine göre tartışıyor. CHP ve HDP’ye oy verenler Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sistemini getirmek için çatışmaları başlattığı fikrinde birleşirken, AKP’ye oy verenlerin bazıları da dönerek aynı görüşü savunuyorlar. Ama AKP’liler ağırlıklı olarak terör ve şehitler üzerinden tartışıp Kürt düşmanlığını körüklüyor. Ama bunlara ‘Tayyip başkan olsaydı çatışmalar başlar mıydı?’ diye sorduğumuzda ‘Olmazdı’ diyen bazı işçilerin fikri değişiyor.”

Doğrular anlatıldığı taktirde tüm işçilerin barış fikrinde birleşebileceğini belirten işçiler, bunun için kendilerine de büyük görev düştüğünün farkında.

ÖNCEKİ HABER

‘Doğru söylüyor, savaşı kim ister?’

SONRAKİ HABER

Arçelik işçileri: Türk Metal, direnişten ders almamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...