12 Eylül 2015 13:23

‘Sinema barışa ses verecek’

Paylaş

Sansüre Karşı Özgür Sinema Platformu, Altın Koza ve Altın Portakal film festivallerinin ertelenmesi ve iptaliyle ilgili bir açıklama yaptı. “Film festivalleri, kültürel diyalog alanlarıdır ve toplumun barış özlemininsesi olmalıdır” denilen açıklamada, savaşın ve şiddetin, hayatın her alanında hissedildiği bu günlerde, film festivalleri detemel işlevlerini yerine getiremez bir hâl aldığına dikkat çekildi. 

Sansüre Karşı Özgür Sinema Platformu’nun açıklaması şöyle; “diyaloğa açık, özgür bir platformda sinemacıları ve izleyicileri buluşturan kültürel etkinlikler olmaktan uzaklaşmaktalar. Önce Altın Portakal Film Festivali’nin isminin değiştirildiği ve ertelendiği açıklandı; ardından da Altın Koza Film Festivali, gösterimlerini, sinemacıları izleyiciyle buluşturmadan yapacağını duyurdu. Sinema dünyası açısından hayatî önem taşıyan bu süreçte festivaller, ne sinemacıların ne de seyircilerin parçası olabildiği, şeffaflıktan ve katılımdan uzak bir yapıya büründü. 

FİLMLERLE SEYİRCİ ARASINDA DUVAR ÖREN SANSÜR YÖNTEMİNDEN VAZGEÇİLMELİ

Öte yandan,Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sansür aracına dönüşen Eser İşletme Belgesi zorunluluğunun, sinemacıların uzun süredir bu konuda gösterdiği tepkiye rağmen Altın Koza’da da uygulandığını gördük.Yakın dönemde Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek ve Bakur belgesellerinin gösterimleri engellenmiş; birçok film, eser işletme belgesi dayatması sebebiyle seyirciyle tek buluşma alanı olan festivallerde gösterilememiştir. Festivallerin özgürleşmesinin önündeki en büyük engellerden biri olan bu uygulama yeni bir yasayla değiştirilmeli ve filmlerle seyirci arasında duvar ören her türlü sansür yönteminden vazgeçilmelidir.    

ASIL SAKINCALI OLAN KÜLTÜREL DİYALOGUN SEKTEYE UĞRAMASIDIR

Ülkenin siyasi hesaplar uğruna sonu olmayan bir savaşa itildiği, çocukların kurşunların hedefi olduğu, cenazelerin kaldırılamadığı, sokaklarda linç rüzgarının estirildiği bu karanlık günlerde toplumsal diyalog yollarının açılması barışın tesisi için elzemdir. Asıl sakıncalı olan, sanat eserlerinin seyirciyle özgürce buluşması değil, kültürel diyaloğun sekteye uğratılmasıdır. Film festivallerinin asli işlevi, eğlence organizasyonları düzenlemek değil, kültürel diyaloğu yaşatmak, insanları yan yana getirmek ve farklı coğrafyalardaki gerçekliklerle buluşturmaktır. Kültürel diyaloğun, sansürsüz ve özgürce yaşatılmasının barışa yapacağı katkı vazgeçilmezdir. 

Sansüre Karşı Özgür Sinema Platformu olarak festivalleri, bu kültürel diyalogun devamlılığını sağlamak adına, seyircilerin ve sinemacıların özgürce buluşabildiği alanlarına sahip çıkmayaçağırıyoruz. 

Tüm sinema emekçilerini, meslek birliklerini ve seyircileri bir arada yaşama kültürünü savunmaya, her platformda toplumun barış özleminin sesi olmaya çağırıyoruz.
Barışı hep birlikte inşa edeceğiz. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş Nusaybin Belediyesi'ni ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Bombaların ve kurşunların hedefi olan cizre halkı: Bu saldırılar halkı sindiremez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...