11 Eylül 2015 10:52

Cizre'de bir haftanın bilançosu

Cizre'de 7 gün içinde, aralarında kadın, çocuk ve bebeklerin de bulunduğu 21 kişi polis ve özel harekat timlerinin saldırısı sonucu yaşamını yitirdi.

Paylaş

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 4 Eylül akşamı Şırnak Valiliği tarafından süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından gelişen polis saldırıları 7'nci gününe girdi. Bu süre içerisinde aralarında 35 günlük bebek, kadın ve çocuklarının da bulunduğu 21 yurttaş yaşamını yitirirken, halk günlerdir en insani ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor. Tüm iletişim hatlarının büyük oranda kesik olduğu ve günlerdir ambargonun uygulandığı ilçeye, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li bakan ve seçilmişler ile olup biteni yazacak gazetecilerin girişlerine dahi izin verilmiyor. 

DEVLETE GÖRE İLÇEDEKİ HERKES 'TERÖRİST'

İçişleri Bakanı Selami Altınok, dün ilk kez kameraların karşısına geçerek yaptığı açıklamada Cizre'de katledilen bebek, anne ve çocukları görmeyerek, katledilenlerin tümünü "terörist" ilan etti. Altınok'un "terörist" diye katlettiği siviller arasında 7 çocuk annesi 53 yaşındaki Meryem Süne, 35 günlük bebek Muhammed Tahir Yaramış ve 10'lu yaşlarda çok sayıda çocuk bulunuyor. İlçede uygulanan sokağa çıkma yasağından dolayı defnedilemeyen cenazelerin buzdolabı ve derin dondurucularda tutulduğunu önemsemeyen Altınok, ilçede son seçimlerde yüzde 92 oranında rekor bir oy alan HDP grubunun da "Can güvenliği olmadığı" gerekçesiyle, ilçeye alınmayacağını açıkladı. Altınok'un bu açıklamalarının ardından Cizre'deki gerçeklerin üstünü örten bir açıklama da Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Davutoğlu da tüm bu gerçeğe rağmen Cizre'de tek bir sivilin yaşamını yitirmediğinin savundu. 

4 Eylül akşamı sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin hemen ardından ilçede devlet güçlerinin uyguladığı vahşetin ve gün gün yaşanan katliam: 

4 EYLÜL

* Sokağa çıkma yasağı ilan edilmeden saatler öncesinde, İçişleri Bakanlığı'nın özel talimatıyla ilçeye sevk edilen 150 zırhlı araç ve 50 otobüsle gelen yüzlerce özel harekat polisi, ilçedeki okulların bahçelerinde konuşlandırıldı. 

* Sokağa çıkma yasağının ilan edilmesiyle asker ve polis aralarında tankların da bulunduğu zırhlı araçlarla Nur, Cudi ve Yafes mahallerini ablukaya aldı ve halk arasında Aşk Tepesi olarak bilinen ilçeye hakim tepeye zırhlı araçlar ve keskin nişancılar konuşlandırıldı. 

* İlçenin ablukaya alınmasının ardından Nusaybin Caddesi üzerinde bulunan Kerem Oteli önünde büyük bir patlama yaşandı ardından hastane giriş çıkışları sivil yurttaşlara kapatıldı. 

5 EYLÜL 

* Diyarbakır'dan yola çıkarak ilçeye hareket eden HDP'li vekillerin de aralarında bulunduğu heyet, kent girişinde zırhlı araçlarla kapatılan bölgede durdurularak, ilçeye girişlerine izin verilmedi. Heyet engelleme üzerine yürüyerek ilçeye girmeye çalıştı; ancak bu kez askerlerin silahlı tehdidine maruz kaldı. 

* Nur Mahallesi'nde Mehmet Emin Levent isimli yurttaş, keskin nişancıların açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Cenazesinin mahalleden çıkartılmasına izin verilmemesi üzerine mahalle camisine kaldırıldı. Yine aynı gün açılan ateşte 15 yaşındaki H.B., B.İ. (16), Umran Asrak (18), Zinet Dirican (30) ve Meryem İşcen (40) isimli yurttaşlar yaralandı. 

* Polis ve özel hareket timlerinin halka dönük saldırılarını görüntülemek isteyen DİHA muhabirleri, polisin silahlı saldırısına uğradı. 

* Nur Mahallesi'nde 3 yaşındaki bir çocuk ayağından yaralandı. Hacı Ata Borçin (70), Xetban Bülbül (65) isimli yurttaşlar silah sesleri ve şiddetli patlamalar nedeniyle geçirdikleri kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. 

* Cizre'de zırhlı araçtan açılan ateş sonucu Sait Çağdavul isimli genç yaşamını yitirdi. Gece boyu saldırıların sürdüğü ilçede, ağır yaralanan 3 yurttaş ise yoğun saldırılar nedeniyle hastaneye kaldırılamadı. 

6 EYLÜL 

* İlçeye gitmek isteyen ikinci HDP heyeti, polisin engeliyle karşılaştıktan sonra oturma eylemine geçti. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu heyet, polisin silah dipçikleriyle göğüslerine vuracak şekilde engellemeye maruz kalmalarına rağmen bir süre sonra yürüyerek ilçeye girebildi.

* Rahatsızlanan Muhammed Tahir Yaramış isimli 35 günlük bebek, polislerin mahalleye ambulansın girmesini engellemesi üzerine hastaneye kaldırılamayınca yaşamını yitirdi. 

* Cizre 3. Tank Taburu'ndan Nur Mahallesi'ne yönelik yapılan top atışları sonucu, top mermisinin isabet ettiği 3 ev yandı. 

*Ambulansın mahalleye girmesine izin vermediği için hayatını kaybeden 35 günlük Muhammed Tahir Yaramış'ı görmezden gelen Şırnak Valiliği, ilçedeki sokağa çıkma yasağının devam edeceğini belirterek, "Devam eden süreçte vatandaşlarımızın başta sağlık olmak üzere gerek duydukları ihtiyaçları titizlikle karşılanmaktadır" iddiasında bulundu. 

* Cudi Mahallesi'nde tepelere yerleştirilen zırhlı araçlardan açılan ateş sonucu 13 yaşındaki Cemile Çağırga yaşamını yitirdi. Çok sayıda kişi yaralandı. Yaralıların hastanelere kaldırılması için gelen ambulanslar polis engeline takıldı.

*Keskin nişancıların açtığı ateş sonucu yaralanan 18 yaşındaki Osman Çağlı engelleme nedeniyle hastaneye götürülemediği için kan kaybından yaşamını yitirdi. 

7 EYLÜL 

* İlçedeki iletişim araçlarının tümü kapatıldı. 

* Top atışların yapıldığı Nur Mahallesi'nde 5 kişi ağır yaralandı. 

* İlçede bulunan 13 HDP'li milletvekilinin yer aldığı heyet, ilçede yaşanan hak ihlallerinin 90'lı yılları fersah fersah aşmış durumda olduğunu ve buna karşı Şırnak Valisi'nin açıklamalarıyla kamuoyunu aldattığını açıkladı. 

* Asker ve polis kuşatması altında saldırıların tırmandırıldığı ilçede Abdullah Özcan (30) ayağından gerçek vurularak yaralandı. 

* Polisin, hedef alarak ateş açması sonucu 12 yaşındaki Ö.M. ağır yaralandı. 

* Şah Mahallesi'nde açık olan bir fırını basan polis, fırında bulunan bütün ekmeklere zorla el koydu. Aynı mahallede yurttaşların ihtiyaçlarını karşılamak için marketini açan Celal İşlek isimli esnaf, polis tarafından gözaltına alındı.

* Alibey Mahallesi'nde akrabasının taziyesine giden Mesut Demir isimli yurttaş keskin nişancıların ateş açması sonucu omzundan yaralandı. 

8 EYLÜL

* Devlet güçlerinin tank, top, doçka, uçaksavar ve her türlü ağır silahla saldırdığı Cizre'de direnen halka polis "Teslim olun" anonsu yaptı. 

* Cudi Mahallesi üzerinden Nur Mahallesi'ne geçmek isteyen HDP heyeti polis engeliyle karşılaştı. Vekillere hakaret eden polis, rastgele tarama yaptı. 

* Felç geçiren Zeynep Kaçar isimli kadını mahalleden almak isteyen ambulansa polis engel oldu. Kaçar, sokak ortasında ambulansın gelmesi için saatlerce bekletildi. 

* Kanamalı doğum yapan Hayriye Kalkan isimli kadın acılar içerisinde saatlerce polisin ambulansın geçişine izin vermemesinden dolayı bekletildi. 

* Sait Çağdavul, Osman Çağlı (18), Cemile Çağırga (13) ile polis ablukası nedeniyle hastaneye götürülemeyen 35 günlük Muhammed Tahir Yaramış'ın cenazeleri defnedilmesine izin verilmediğinden dolayı hastane morgunda bekletildi. 

* Şırnak Valiliği, 2'si çocuk 7 kişinin katledildiği Cizre'de devlet güçleri tarafından estirilen terörün devam edeceği niteliğindeki sokağa çıkma yasağını kararını uzattı. 

* Yüzlerce özel hareket polisi ile ablukaya alınan ilçede kadın çocuk, yaşlı demeden siviller tarandı. HDP'li vekiller de polislerce, "Merak etmeyin 2 saate kadar bekleyin yapacaklarımızı. Biz bu işi 2 saatte bitireceğiz" şeklinde tehdit edildi. 

* 80 yaşındaki İbrahim Çiçek isimli hasta yurttaş, çağrılan ambulansın yaşadığı mahalleye girmesine polislerce izin verilmemesi üzerine yaşamını yitirdi. Polislerin açtığı ateş sonucu Gülistan Babat (15) ile ismi öğrenilemeyen bir çocuk yaralandı.

9 EYLÜL

* Evinin önünde oturan 7 çocuk annesi Meryem Süne (53) polisin zırhlı araçtan açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Süne ile birlikte ilçede katledilenlerin sayısı 9'a yükseldi. 

* Yafes Mahallesi'ni tarayan polisler, Özgür Taşkın (20) isimli yurttaşı yaraladı, ambulansın gelmesine izin verilmediği için Taşkın yaşamını yitirdi. Aynı mahallede ismi öğrenilemeyen 2 gencin daha polis kurşunuyla yaralandığı belirtilirken, yaralılar ve yaşamını yitiren yurttaşlar saatlerce mahallede bekletildi. 

* İlçe'de polis, gördüğü her canlıyı tararken çok sayıda hayvan da telef oldu. Bomba atar gibi ağır silahlarla mahallelere saldırın polis, elektrik trafolarını ve su depolarını hedef alarak, yurttaşların tek açık olan fırınına ulaşmasını engelliyor. Bêrivan Caddesi üzerinde bir yurttaşın 2 ineği polisler tarafından öldürüldü. 

* Polisin attığı bomba atarlar nedeniyle çok sayıda evin duvarları yıkılırken çok sayıda araçta kullanılamaz hale geldi. Şarapnal parçalarından çok sayıda yurttaş yaralandı. Yine Yafes Mahallesi'nde bir evin bahçesine düşen bomba atar sonucu 2'si çocuk 3 yurttaş yaralandı.

10 EYLÜL

* Nur, Sur, Cudi, Yafes mahallelerinde bombalar patladı. Devlet güçlerinin saldırısı sonucu Cudi Mahallesi'nde 2 kadın 1 genç yaşamını yitirdi. 1'i çocuk ve 1'i ağır olmak üzere 3 kişi yaralandı. Nur Mahallesi'nde de yoğun saldırılar sürdü ve 4 yurttaş ağır yaralandı. 

* Cizre'de sabaha karşı yoğunlaşan saldırıda yaşamını yitiren Eşref Edim'in 10 yaşlarındaki kızı da keskin nişancılar tarafından katledildi. 

* Cizre halkına destek vermek için yola çıkan ve sık sık asker ile polisler tarafından engellenen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile beraberindeki milletvekilleri Hatice Seviptekin, Osman Baydemir, Aycan İrmez ve HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel polisler tarafından tartaklandı. 

* Susuzluk ve açlığın baş gösterdiği, bulaşıcı hastalık riskinin arttığı ilçede dün gece başlatılan kapsamlı saldırıda HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan'ın verdiği bilgilere göre en az 8 sivil katledildi ve çok sayıda kişi yaralandı. Gece saatlerinde yapılan top atışının isabet ettiği evde, Zeynep Edin (18), kayınvalidesi Maşallah Edin (35), yaşamını yitirirdi, 11 aylık Berğedan Edin ile Ayşe Edin yaralandı. Diğer mahallelerde ise Eşref Edin (55) ile Sait Nayici (17) yaşamını yitirdi. Cudi Mahallesi'nde yaşamını yitirenlerin cenazeleri bir marketin dondurucusuna kaldırıldı.

* Cizre halkının direnişine destek vermek için Şırnak ve Silopi'den yürüyenlere özel hareket polisleri tarafından ateş açıldı.

* Gece yaşanan saldırıda 11 aylık Berxwedan isimli bebek, yapılan top atışı sonucu kulak arkası ve ayağından yaralandı. 

* İçişleri Bakanı Selami Altınok'un, Cizre için, "Faaliyetlerimizi en kısa zamanda tamamlamak istiyoruz" sözlerinin ardından Cizre'ye yönelik saldırılar daha da artmaya başladı. 

* Baskılara karşı sokağa çıkan kitleye polisin ateş açması sırasında keskin nişancılarca vurulan 10 yaşındaki Selman Ağar, kaldırıldığı Cizre Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

* Top atışlarıyla dün gece ilçeyi ateş çemberine alan devlet güçleri, 15 yaşındaki Bünyamin İrci'yi katletti. Kalp rahatsızlığın bulunan ve durumu ağırlaşan 70 yaşındaki Mehmet Dikmen adlı yurttaş, polisin saldırısı ve ambulans engeli yüzünden yaşamını yitirdi. 

* Cizre'de devlet terör estirmeye devam ederken, tankların ve topların kullanıldığı saldırılar sonucu Nur Mahallesi'nde bir ev alev aldı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Cizre için değil Türkiye için yola çıktık!

SONRAKİ HABER

Ferhat Encü: Devlet Cizre halkına kurşun ve bombadan başka bir şey vermedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...