11 Eylül 2015 09:01

Türkiye’nin ilk masal şenliği başlıyor: Masal evrensel bir dildir

Paylaş

Ahmet ASLAN 
İstanbul

Beşiktaş Belediyesi ve Kidsnook Masal Akademisi, Türkiye’nin ilk masal şenliğini düzenliyor. 

Akatlar Sanatçılar Parkı’nda bugün başlayacak, “Bir Varmış Bir Yokmuş Masal Şenliği” yarın da devam edecek. Etkinlik kapsamında hem çocuklar, hem yetişkinler masal dünyasına yolculuğa çıkaracak. Şenlikte masal anlatımlarının yanı sıra, canlı performanslar ve çocuk etkinlikleri de gerçekleştirilecek. 

Şenliği düzenleyen Kidsnook Masal Akademisi’nin kurucularından Ayşegül Dede, masal şenliği fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlattı.

Kidsnook Masal Akademisi’nin bir sosyal sorumluluk projesi olarak 7 kadın tarafından hayata geçirildiğini, Beşiktaş Belediyesinin de projenin kitlelerle buluşması için destek verdiğini söyleyen Dede, “Hikaye anlatıcılığının bu topraklarda var olduğu ve bizden yurt dışına çıktığı birçok kaynaklarda mevcut. Bir kuşak, masallarla büyüdü. Fakat yeni kuşak, masalları daha çok kitaplardan okuyarak öğrendi” ifadelerini kullandı. Masal anlatıcılığının tekrar canlandığını vurgulayan Dede, “Şenliğimiz ile ülkemizde yeniden hayat bulan hikaye anlatıcılığını kitlelerle tanıştırmak ve özellikle çocuklara bu sanatı sevdirmek amaçlanıyor. Çocuklar ayrıca birçok atölye ile sanat ve masal ile buluşacaklar” dedi.

Dede, masalların hep bir öğreti taşıdığını söyleyerek, “Birçok masal, konuşulmayanı, anlatılmayanı, söylenilmeyeni dile getirir. Evrensel bir dildir masal. Her hikaye farklı dillerde anlatılıyor olsa da, masalların konuları hep bir benzerlik taşır. Masallar çoğunlukla bilgelik taşır biz yetişkinlere” dedi.

MASALIN YAŞI YOKTUR

“Festival süresince açık sahne ve kapalı çadır olmak üzere iki farklı mekanda hem masallar anlatılacak, hem de çocuk ve yetişkinlere yönelik atölyeler yapılacak” diyen Dede, “Masallar her yaş grubuna hitap etmekte ve birçok masalın yaşı yoktur. Sadece anlatıcı masalı anlatırken anlattığı gruba göre düzenler” diye konuştu. 

Masalların yazılı metin haline getirilmesi ile birlikte, dönemin siyasi süreçlerine yönelik değişimlere uğradıklarının altını çizen Dede şunları söyledi: “Bundan dolayıdır ki masallarda kadınlar sistemin onlara biçmiş olduğu rollere uygun gösterilmektedir. Masalların alımlamaları yapıldığında aslında masalın bize ne anlatmak istediği ve asıl mesajın ne olduğunu görebilmekteyiz. Şenlik sürecinde buna yönelik özellikle şenlik ekibimizden çocuk kitabı yazarı Sara Şahinkanat, Afrika Masalı olan Leopar Kadın masalını tam da bu nedenle anlatacak. Kadınların birçok masalda gösterildiği gibi güçsüz olmadığını anlatısı ile gösterecek.”

Dede, masalların hayal gücüne katkılarına değinerek, “Düşünün ki yüzyıllar öncesinin ve günümüzde olmayan dönemlerin kahramanları ile maceralara çıkıyorsunuz. En olunmazı olduruyor, en başarılmazı başarıyor,dereler, tepeler, ovalar aşarak günler, aylar, yıllar geçerek hedefinize ulaşıyorsunuz. Masallar hep bir umut verir bize çözüm üretir. Masal dinleyerek büyüyen çocuk ile dinlemeyen çocuk arasında Kaf Dağı kadar fark vardır” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Bakanlıklar Saray’a mı bağlanıyor?

SONRAKİ HABER

Yakılan kitabevi için dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...