11 Eylül 2015 06:18

Otobüs şoförleri: Polis bizi ırkçı saldırganların içine çekti

Son günlerde batı illerinde yaşanan ırkçı saldırıların mağduru olan otobüs firmaları, yaşanan saldırılara ilişkin polisin hiçbir önlem almadığının altını çizerek, polisin "Sizi koruyacağız" deyip araçlarını saldırganların bulunduğu noktalara çektiğini kaydetti.

Paylaş

İdris YILMAZ

Batı illerinde Kürtlere yönelik gelişen ve her geçen gün tırmanan ırkçı saldırıların en büyük mağduru olan yolcu taşıma şirketleri ve araç şoförleri çarpıcı iddialarda bulundu. İstanbul ve Ankara illerinden Van'a yolcu getiren şoförler, geldikleri birçok güzergahlarda durdurularak "Güvenliğinizi sağlamamız için bizi takip edin" denildiğini ve daha sonra ırkçı grupların içine yönlendirdiklerini kaydetti. Araçlarında hamile, yaşlı ve çocuk yolculara rağmen saldırıya maruz kaldığını söyleyen şoförler, polisin hiçbir güvenlik önlemi almadığını sadece olayı izlemekle yetindiğini ifade etti. 

'EŞKIYALAR GİBİ PUSUDA BEKLİYORLAR'

Saldırganların geçiş güzergahlarında pusuda bekleyen eşkıyalar gibi beklediklerini ve aniden araçlarına saldırdıklarını dile getiren otobüs şoförü Ahmet Atilla, "Askerler yolda, 'Tamam yol güvenliğiniz var geçin' dedi, biz de geçtik. Herkes uyuyor kadın, çocuk, yaşlı. Bir baktık ki saldırı başladı. Polisler yapılan saldırılara seyirci kaldı, orada olmalarına rağmen hiçbir şey yapmadılar" dedi. Atilla, polisin kendilerini korumak yerine direk saldırganların olduğu alana götürdüklerini belirterek, şunları kaydetti. " Polis bizi saldırının olduğu yere götürdü, yolda durdurmadı götürüp saldırganların ortasına koydu. Ana cadde varken bizi oraya sürükledi. Kayseri'nin girişinde tekrar aracımızı taşladılar. Polis bizi kavşakta bekliyor ve saldırılar için hiçbir müdahalede bulunmuyordu. Bu resmen ayırımcılık ve ırkçılıktır." 

'POLİS OLAYI SADECE İZLİYOR'

Kendilerine yönelik saldırıların gelişeceği noktaların polis tarafından bilinmesine rağmen hiçbir önlem alınmadığına ve saldırıların bilinçli olarak planlandığına dikkat çeken bir yolcu firması yetkilisi olan Erdal Antika, "Resmen seyahat özgürlüğümüzü kısıtlıyorlar. Araçlarımızı taşlıyorlar. Mecbur araç güzergahlarımızı değiştirmek zorunda kalıyoruz. Seferlerimizi iptal etmek zorunda kalıyoruz. Kaptanlar sefere gitmek istemiyor bir an önce bu saldırılara son verilmelidir" diye konuştu. 

'SALDIRI ÖNLEMİ ALINABİLİNİR'

Yapılan saldırılara karşı polislerin sadece izlemekle yetindiğini vurgulayan Antika, "Yapılan saldırılara biliniyor ve daha önceden önlem alınabilir" dedi. Özellikle Trabzon, Kırşehir ve Kayseri'de saldırılara maruz kaldıklarını ifade eden Antika, bu nedenden dolayı bu illere seyahat etmek isteyen yolcuları alamadıklarını belirtti. 

'KONTAK KAPATACAĞIZ'

Yaşanan faşist saldırılar nedeni ile şehirlerarası terminallere giremediklerini dile getiren Antika, yolcularının can güvenliği nedeni ile yolcu taşıdıkları şehirlerin dışında yolcu indirdiklerini ve buradan tahsis ettikleri servis araçları ile yolcularını merkezlere taşıdıklarını belirtti. Saldırıların devam etmesi durumunda kontak kapatacaklarını söyleyen Antika, "Durum böyle giderse otobüslerimizi konta kapatacağız. Otobüs göndermeyeceğiz. Can güvenliğimiz yok o yüzden mümkün olduğunca seferlerimizi birleştiriyoruz azaltıyoruz. Ne bizim ne yolcularımızın ne de kaptanlarımızın can güvenliği yok" dedi. 

'BİR ARAYA GELİN BU SAVAŞI DURDURUN'

Aslen Giresunlu olduğunu ifade eden Abdullah Gürsoy isimli bir yolcu, Van'a sürekli gidip geldiğini ifade ederek, yaşanan saldırıların vatanseverlikle hiçbir alakası olmadığını dile getirdi. Gürsoy, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine başlatılan iki yıllık barış sürecinde huzurun ve kardeşliğin yeniden oluştuğunu belirterek, "7 Haziran seçimleri bazılarının işine gelmedi. HDP'nin aldığı oyları hazmedemeyenler bunu yeniden savaş ortamı yaratıyor" dedi. Muhalefet partilerine çağrıda bulunan Gürsoy, "İktidar milletvekilleri zaten işlerine gelmediği için tüm bunları yaşatıyor, bir araya gelin ve iktidarın başlattığı bu savaşı sonlandırın" diye konuştu. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da çorbacıdaki polisler tarandı: 1 kişi öldü 3 polis yaralı

SONRAKİ HABER

Yenişehir'de ırkçı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...