10 Eylül 2015 14:38

ORS’de direniş sona erdi

Paylaş

Ankara Polatlı’da iki haftayı aşkın bir süredir direnişte olan ORS işçileri, bugün yapılan görüşmelerde varılan anlaşma sonucu işbaşı yaptı. İşçi sözcüleri ve fabrika yönetimi arasında yapılan görüşmelerin ardından işten atılan 177 işçi sayısının 30’a indirilmesi kararlaştırıldı. Patronun istemediği işçiler arasında işçi sözcüleri de bulunuyor.

Dün akşam ORS yönetimiyle görüşmeye gönderilen işçi sözcülerinden Polat Ünal, işçilerin taleplerini yönetime iletti. Fabrika yöneticileri de işten atılan işçi sayısının 177’den 53’e indirilebileceğini dile getirdi. Ancak yapılan görüşmede bir sonuç çıkmamasına rağmen patron işçilerin kafasını karıştırmak için “Sözcülerle konuşuldu, anlaşmaya varıldı” yalanını yaymaya çalıştı. Bunun üzerine birçok işçi birbirlerini ve sözcülerini aradılar ama gerçek kısa sürede ortaya çıktı. Yönetim bir yandan işçi sözcüleriyle görüşmeye yanaşırken, diğer yandan sözcüleri, diğer işçileri kandırmakla, işsiz kalmalarına sebep olmakla suçladı.

8 MADDELİK PROTOKOL İMZALANDI

Sabah saatlerinde işçiler, kitlesel biçimde fabrikanın önünde toplandı. Ancak 100’e yakın işçi de fabrikaya girdi. ORS yönetimi ile sözcüler arasında bir görüşme daha gerçekleşti. İşçiler 53 sayısını kabul edemeyeceklerini söyledi. Yapılan görüşmenin ardından işe alınmayacak işçi sayısı 30’a düşürüldü. Patronun işbaşı yapmasını istemediği işçiler arasında sözcüler de bulunuyor. Patron adına Fabrika Müdürü Feridun Özhan ve işçiler adına Sözcü Polat Ünal arasında bir protokol imzalandı. 8 maddelik protokole göre;
·    ORS yönetimi, işçilerin herhangi bir sendikaya üye olma veya olmama hakkına saygı duyacak.
·    Grev süreci nedeniyle işbaşı yapmış çalışanlara geriye dönük hiçbir yasal işlem yapmayacak. İşçiler de bu sürece ilişkin sosyal medyada yazı veya resim paylaşmayacaklar.
·    Devam eden kamu davaları dışında bugüne kadar şahsi yapılmış suç duyurularından ve davalardan feragat edilecektir.
·    İşyeri kurallarına riayet etmeyen çalışanlara İş Kanunu ve toplu iş sözleşmesine göre işlem yapılmaya devam edilecektir.
·    Daha önce yönetim tarafından yapılmasına karar verilmiş ek ödemeler planlanmış tarihlerde işten ayrılmayanlara ödenecektir.
·    10 Eylül saat 15.00’ten itibaren vardiya çalışması başlayacaktır.
·    İşten ayrılmış ve işe devam edenlere çalışılmayan süreler için ödeme yapılmayacaktır.
·    Yapılmış ve yapılacak ek ödemeler için yeni bir sözleşme yapılamayacaktır.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türk Metal'in 'Demokrasi şöleni': Aday olacak işçileri işten attırdılar

SONRAKİ HABER

Ateş altındaki Cizre'de binler ablukayı protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...