10 Eylül 2015 12:40

İşçi kıyımına karşı direnişe geçtiler

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan IFF aroma fabrikasında çalışan işçiler, sendikalaşma nedeniyle arkadaşlarının işten atılması üzerine üretimi durdurdu.

Paylaş

Özgür GÖZ 
Gebze

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan IFF aroma fabrikasında çalışan işçiler, sendikalaşma nedeniyle arkadaşlarının işten atılması üzerine üretimi durdurdu. 

Tek Gıda-İş Sendikasının örgütlendiği fabrikada, sendikanın çoğunluğu elde edip Çalışma Bakanlığına başvurmasının ardından işçiler üzerindeki baskılar da arttı. Baskıların sonuç vermemesi üzerine iki işçi işten atılırken, atılan işçiler fabrika önünde direnişe başladı. Fabrikadaki arkadaşları da üretimi durdurdu. Eylemin başlaması üzerine, direnişin büyümesinden korkan fabrika yönetimi bir sonraki vardiyayı işe çağırmadı. Buna karşın diğer vardiyadaki işçiler de kendi imkanlarıyla fabrika önüne gelerek direnişe katıldı. 

Burada sendika adına açıklama yapan Yunus Durdu, patrona ve fabrika yönetimine tepki göstererek “Vardiya amirleri işçileri yönetime şikayet etmesinler. Onlar işçilerin yanında olmalı. Biz onları seviyoruz ve birlikte hareket etmek istiyoruz. O yöneticiler yarın burada yöneticilik yapamazlar” dedi. 

İşçilerin mücadelesine desteğe gelen Emek Partisi üyeleri adına konuşan Muhammet Uludağ, IFF işçilerinin de metal işçilerinden başlayan ve Gebze’de bir çok fabrikada baskı ve sömürüye karşı birleşen işçilerin mücadelesine katıldığını söyledi. Uludağ, “Sizler haklarınızı alana kadar burada sizinle olmaya devam edeceğiz ve sesinizi tüm Türkiye’ye duyurmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Fabrikada iş durduran işçilerden biri de gazetemize yaptığı açıklamada “İşten atılan arkadaşlarımız işe geri dönmeden biz bu mücadelemizden kesinlikle dönüş yapmayacağız. Kaç tane işçi çıkartırsa çıkartsınlar biz sendikalı bir şekilde işbaşı yapacağız”dedi.

FABRİKAYA GERİ DÖNECEĞİZ

İşten atılan işçilerden İlkay Akgün: İşveren bizi 25/2 maddesinden yani yüz kızartıcı suç bahanesiyle işten çıkarttı. Biz, arkadaşlarımızı zor ve tehdit ile sendikaya üye yapmaya çalışmışız. Oysa ki biz tehdit edildik. Sendikaya üye olmamızın ardından fabrika içerisinde birçok baskı ve tehdide maruz kalmamıza göz yumanlar şimdi bizleri sorgusuz sualsiz kapının önüne koydular. 9 yıllık işçiyim burada şimdi kıdemsiz, ihbarsız ve hatta işsizlik maaşı bile alamayacağım yöntemlerle işten çıkartıldım. 

İşten atılan Murat Erzurum: 1.5 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Bugün burada yaşananlar tamamen işverenin bir oyunudur. Biz hiç kimseye bir baskı yapmadık sadece Anayasal hakkımızı kullandık. Fabrikamızda sendikal mücadeleyi başlatanlardan biri de bendim. Bu nedenle başka arkadaşımızın işten çıkartılması yerine kendimin işten çıkartılmasını tercih ederim. Ve biliyorum ki bugün fabrika dışarısında olmama rağmen bir gün bu fabrikaya döneceğim. Bu fabrika yabancı sermayeye ait bir fabrika eğer gelip burada fabrika kurup bu işçilerin üzerinden para kazanıyorsan bu işçilerin de haklarını vermek zorundasın. Burada biz işçilere hiç sorulmadan vardiya sayısı ikiden üçe çıkarıldı. Ben burada sabahtan akşama kadar zehir soluyorum. Fabrika içerisinde iş sağlığı ve güvenliği anlamında hiçbir önlem alınmıyor. İşveren ne yaparsa yapsın haklarımızın peşindeyiz ve bu mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz. 

ÖNCEKİ HABER

ORS’de patrondan yeni teklif

SONRAKİ HABER

‘Cizre’de ne oluyor’ Başbakan açıklasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...