10 Eylül 2015 12:14

Demirtaş: Cizre artık Türkiye'nin Kobanêsi'dir

Cizre'ye 5 kilometre kala, önleri yüzlerce polis ve askerle birlikte zırhlı araçlarla birkez daha kesilen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cizre'nin Türkiye'nin Kobanêsi haline geldiğini söyledi.

Paylaş

6 gündür devam eden polis ablukasında şu ana kadar 18 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen Cizre'ye gitmek için saat 04.00'te İdil'den yola çıkan aralarında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li Bakanlar Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca, HDK Eş Sözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, yaklaşık 40 milletvekili ve KJA aktivistlerinin önü bir kez daha barikatlarla kesildi. Yaklaşık 60 kişilik HDP heyetinin önü, Cizre'ye 5 kilometre kala yüzlerce polis ve askerle birlikte zırhlı araçlarla kesildi.
Görüşmelerin ardından yürüyüşün engellenmeye devam etmesi üzerine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bir açıklama yaptı.
"8 gündür Cizre'de katliamlar devam ediyor. Hükümetten bu katliamlarla ilgili tek bir açıklama yok. Tam tersine bu katliamların arkasında duruyorlar" diyen Demirtaş, "Tarihe kadın çocuk katleden Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak geçecekler. Bu yaşanan günler geride kalacak, hiçbir şey sonsuza kadar sürmez" dedi.

GAZZE DEĞİL, CİZRE DİYE Mİ BU SESSİZLİK!
Medyanın duyarsızlığını da eleştiren Demirtaş, "Cizre halkının direnişini ne ulusal, neden uluslararası medya duymuyor. Bu sessizlik niye? Gazze değil, Cizre'de çocuklar öldürüldüğü için mi bu kadar sessizsiniz?" diye sordu.
İki gündür Cizre'ye girmek için yollarda olan HDP'lilerin, kanunsuz bir şekilde kente alınmadığını kaydeden Demirtaş, "Polisler de bu kanunsuzluğun farkında. Bize 'Cumhurbaşkanı da, Başbakan'da emir veriyor' diyorlar. Balık baştan kokar" dedi.

SU GÖNDERİLMESİ BİLE ENGELLENİYOR
Cizre'de yaşananların insanı bir trajediye dönüştüğüne vurgu yapan Demirtaş, savaş kurallarının dahi hiçe sayıldığını belirterek, şunları söyledi: "İki gündür Cizre halkına su göndermeye çalışıyoruz. Ona bile izin verilmiyor. Cizre'deki yasağı anladık bu suyun gitmesine neden izin verilmiyor. Onlar bize oy verdikleri için bunları yaşıyorlar. Biz Cizre'ye gitmek istedik. Hükümetin dediği gibi eğer orada karşılıklı bir çatışma varsa, biz bunun için girişimlerde bulunacağımızı söyledik. Buna bile izin vermiyorlar. Onlar her şeyin farkında dertleri başka."

'KOBANÊ'Yİ İNKAR ETTİĞİ GİBİ CİZRE'Yİ DE İNKAR EDECEK'
Sözlerinin devamında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Kobanê'ye işgal saldırılarının başladığı günlerde söylediği "Kobanê düştü düşecek" sözünü inkar ettiğini hatırlatan Demirtaş, "Dün söylediği o sözü bugün inkar ediyor. Cizre artık Türkiye'nin Kobanêsi olmuş durumda. Cizre ile ilgili bugün söylediklerini de yarın inkar edecek. En barbar savaşlarda bile böyle birşey olmaz. İnsanlar katlediliyor. Cesetler evlerde bekliyor. Cenazelerin gömülmesine dahi izin vermiyorlar" şeklinde konuştu.

'AKP MEDYASI, CİZRE'DE YAŞANANLARI TEMİZLİK OLARAK GÖRÜYOR'
AKP'nin iki gün sonra yapacağı kongreyi de hatırlatan Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'ya ise şu sözlerle seslendi: "Sen bu ülkenin düşük Başbakanısın. Siyasi tarihe düşük Başbakan olarak girdin, bir hiç olarak çıkacaksın. Adın 'kadın katili', 'çocuk katili' olarak kalacak. 'Bu gençler neden dağa çıkıyor?' diye sormayın, Erdoğan ve Davutoğlu'na sorun. Dağların yolunu siyaseti kısırlaştırarak açtılar. AKP medyası, Cizre'de yaşananları temizlik olarak görüyor. O haysiyetsiz medya, gelin beraber Cizre'ye gidip yaşananları birlikte görelim. Orada yaşananlar 2015'te oluyor, Ortaçağ'da değil."
Son olarak tüm kamuoyuna seslenen Demirtaş, herkese şu çağrıda bulundu: "Herkese sesleniyorum, sokağa çıkma yasağını acilen kaldırın. Gazze diye ağlayanların ne kadar ikiyüzlü oldukları bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye'de Gazze diye ayağa kalkanlar, gelin Cizre'ye. Size sesleniyorum, Müslümanlık mı yoksa tuttuğunu parti mi önemli?" diye sordu.

İDİL'DE KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULACAK
HDP'liler, İdil'de Kriz Koordinasyon merkezi oluşturarak durumu buradan takip edecek. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Çayda özel sektör fırsatçılığı

SONRAKİ HABER

Kültür turizmine çatışmalı süreç darbesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...