10 Eylül 2015 12:14

Çayda özel sektör fırsatçılığı

Paylaş

2015 yılı yaş taban fiyatı 1.58, destekleme bedeli 12 kuruş toplam 1.70 TL olarak açıklanmış olmasına rağmen üreticinin yaşadığı kota sorununu fırsata çeviren özel sektör yaş çayın kilosunu peşin olarak  1.10 kuruşa alıyor. 

Bu durumu fırsatçılık olarak değerlendiren ÇAYKUR Genel Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaparak özel sektör fabrikalarının bu işi bir fırsata dönüştürdüğüne dikkat çekerek uyguladığı kotayı 50 kg daha artırdığını duyurdu.

3. sürgün yaş çay alım kotasını sezon başında 300 kilogram olarak açıkladıklarını söyleyen ÇAYKUR yetkilileri açıklamalarında şu ifadelere yer verdiler: “Fakat üzülerek müşahede ediyoruz ki bu açıklamamız ‘kota düşürüldü’  şeklinde yanlış anlaşılmış ve yahut da yanlış bir şekilde propaganda konusu yapılmıştır. ÇAYKUR olarak çay rekoltesinin fazla olduğu birinci ve ikinci sürgünler ile rekoltenin daha düşük olduğu 3. sürgün kotaları ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Bu sene 3. sürgünde 300 kilogram kotamızla bu güne kadar yaş çay alımı yaptık. Ancak son zamanlarda bazı özel sektör firmalarının fiyatları 110 Kuruş seviyelerine çektikleri, bazılarının ise paranın yanı sıra artık vazgeçilen yaş çay karşılığında kuru çay veya gıda maddesi gibi benzer ödemeler yapmaya başladıklarını üzülerek gördük. Üreticilerimizden gelen yoğun talepler üzerine durum değerlendirmesi yaparak üreticilerimizin mağdur olmamaları, bazı özel sektör firmalarının fırsattan istifade etmelerinin önüne geçmek için 300 kilogram olan 3. sürgün kotası revize edilerek 350 kilograma çıkartılmıştır.” (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bilimleri Üniversitesinde atama tepkisi: Yönetim hükümet güdümünde

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Cizre artık Türkiye'nin Kobanêsi'dir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...