10 Eylül 2015 11:52

Akademisyenlerden vakıf üniversitelerinden atılan öğretim elemanlarına destek

Paylaş

Üniversite Dayanışma Platformu (ÜDP), Vakıf Dayanışma Ağı, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi ve Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi vakıf üniversitelerinde yeni öğretim yılının başında yaşanan öğretim elemanı kıyımını kınamak ve güvencesiz konumda çalışan meslektaşlarıyla dayanışmak için, Koç Üniversitesi, Beykent ve Doğuş Üniversitesinde işten çıkarılan öğretim elemanlarının katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda akademi dünyasının, sözleşmelerin bilim insanlarının kanaat ve vicdanlarını rehin almak için kullanılmasını kabul etmeyeceği vurgulandı. 

‘SÖZLEŞMELER BİLİM İNSANLARINI REHİN ALAMAZ’

Beyoğlu’nda bulunan Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesinde yapılan toplantıda, Üniversite Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını Prof. Dr. Raşit Tükel okudu. “Vakıf üniversiteleri çalışanlarının yanındayız” diyerek konuşmasına başlayan Tükel, “Koç, Beykent ve Doğuş Üniversitelerinde işten çıkarılan meslektaşlarımız, bilimsel yayın ya da ders verme performansıyla ilgisi olmayan nedenlerle işten çıkarma uygulamalarına maruz kaldı. Sözleşmelerin bilim insanlarının kanaat ve vicdanlarını rehin almak için kullanılmasını kabul etmiyoruz” dedi. Tükel ayrıca çok öğrenciye az öğretim üyesi mantığıyla hareket eden vakıf üniversitelerinde öğrencilerin mağdur edildiğine ve böyle bir eğitim ortamının niteliğinin tartışmalı olduğuna dikkat çekti. Toplantıda konuşan ÇHD Çalışma Komisyonu Üyesi avukat Ceren Uysal da hukukçu akademisyenlere seslenerek, “Metal sürecinde MESS için hukuk üretmeyi, vakıf üniversiteleri için işletme hukuku üretmeyi bırakın” dedi. 

HİÇBİR BİLDİRİM OLMADAN İŞİNE SON VERİLDİ

Koç Üniversitesinde işten atılan akademisyen Osman Şahin, herhangi bir resmi yazı ya da bildirim almadan kendisinin işine son verildiğini söyledi. Mezunu olduğu ve 7 yıldır öğretim görevlisi olarak çalıştığı üniversitesinden bu şekilde ayrılmasına anlam veremeyen Şahin, “Bilgiyi meta olarak değil toplum yararına kullanmak istiyorum” diyerek 14 Eylül pazartesi günü Koç Üniversitesi giriş kapısında yaşananları protesto edeceğini duyurdu.

İŞTEN ATMA YERİNE SÜRGÜN TAKTİĞİ

Beykent Üniversitesinde doktora aşamasında çalışmalar yapan öğretim görevlisi Kaya Tabanlı ise kendisinin işten çıkarılmak yerine sürülerek yıpratılmaya çalışıldığını anlattı. Maslak’ta iletişim ve tasarım yüksek lisans dersleri verirken, bu yıl kendisinden üniversitenin Beylikdüzü’ndeki meslek yüksek okulunun grafik bölümünde, içeriğinin ne olduğunu bilmediği dersler vermesi istenildiğini söyleyen Tabanlı, “İşten ayrılmak zorunda bırakıldım” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Zirve Yayınevi davası görüldü: Sanıklar devleti işaret etti

SONRAKİ HABER

Balistik raporu polisi yalanladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...