10 Eylül 2015 09:10

HDP binasına saldıran genç: Ülkü ocağı yöneticileri de bizimleydi

HDP Karabağlar ilçe örgütüne yönelik saldırıdan sonra konuştuğumuz ve kendini ülkü ocakları üyesi olarak tanımlayan Yunus Emre adlı genç, "Biz şehitlerimiz için geldik buraya. Ülkü ocaklarına üyeyiz. Biz, iki gün önce kendi binamızda toplandık, plan projemizi çizdik' dedi.

Paylaş

Metehan UD
Onur PAZARLI
İzmir

İzmir'in Karabağlar ilçesinde HDP binasına yapılan saldırı sonrası olay yerinde konuştuğumuz gençlerden birinin anlattıkları, yaşananların örgütlü ve planlı olduğunu ortaya koyuyor. Her ne kadar Ülkü Ocakları yaşananların kendileri ile alakası olmadığını açıklasa da anlatılanlar onları yalanlıyor. Saldırıyı Ülkü Ocakları yöneticilerinin de katıldığını dile getiren genç emirleri yöneticilerden aldıklarını ifade etti.

Dağlıca'da yaşanan asker ölümlerini bahane eden ırkçı-milliyetçi gruplar ülkenin birçok yerinde olduğu gibi dün akşam saatlerinde İzmir'in Karabağlar İlçesinde de provakasyona kalkışarak HDP binasına girdi, tabelayı söktü ve içerde insanlar varken binayı ateşe vermeye çalıştı. Saldırgan grupların Eski İzmir Caddesi'nde bulunan 'Sivaslılar' dernek binasında toplanarak yürüyecekleri saatler öncesinden belli olmasına rağmen emniyet yine bina çevresinde gerekli önlemleri almamıştı. Polisin grupları dağıtmasının ardından ırkçı gruplar uzun süre meydan etrafında konvoylarla dolaştı ve intikam sloganları attı. HDP'nin bulunduğu iş hanındaki dükkanlar ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği de saldırılardan nasibini aldı, tabeleları yakıldı, camları indirildi.

'HERKESİN GÖREVİ, YERİ BELLİYDİ'
Saldırıdan sonra konuştuğumuz ve kendini ülkü ocakları üyesi olarak tanımlayan Yunus Emre adlı genç, "Biz şehitlerimiz için geldik buraya. Ülkü ocaklarına üyeyiz. Biz, iki gün önce kendi binamızda toplandık, plan projemizi çizdik. Şu saatte şurada, şunlar şu şekilde toplanacak dedik. Herkesin görevi yeri belliydi. Zamanı geldiğinde geldik, kolaçan ettik, içeri gireni çıkanı saydık. Eski İzmir Karakolu'nun ilerisinde ülkü ocaklarının ve Sivaslıların dernekleri var, orada toplandık, anlaştık hepsiyle birlikte. Gelenler arasında ülkücü ocaklarının yöneticileri de vardı. Onlar emir verdi biz daldık,  içeri girdik. Daha sonra çevik kuvvet geldi, bizi dışarı çıkardı" dedi.

'POLİSLER İZLEDİ'
Provokasyon esnasında Kürt vatandaşlara ait olduğu düşünülen dükkanlara da zarar verildi. Bunlardan biri de hemen meydanda yer alan AKP Karabağlar Belediyesi Meclis Üyesi Rıza Vural'a ait Doğuş Kıraathanesi. Dükkanın camlarına zarar verilmiş ve içerdekiler de darbedilmişti. İçeride bulunan Türk Bayrağı ve Mustafa Kemal portresi de saldırılara engel olmamış. Polislerin saldırılara göz yumduğuna dikkat çeken Vural şunları söyledi; "Dükkana saldırıyorlar, polisler resmen arabanın içinde oturuyor. Polislere söylüyoruz, müdahale edin diye müdahale eden yok. Ben polise diyorum ki 'Neden müdahale etmiyorsunuz? Bu sefer hepsi birden müdahale ediyor. Memurlar saldırıyor bize. Bir taraftan onlar diğer taraftan  ülkücüler saldırıyor".  

'UTANIYORUM AK PARTİ MECLİS ÜYESİ OLMAKTAN'
Saldırganların gayelerinin şehitler olmadığını da ifade eden Vural, "Bunların gayeleri memleketi karıştırmak. Biz de alalım silahımızı, biz de toplayalım milletmizi, öldürelim birbirmizi. Kim kimi öldürürse. Biz ölümden de korkmuyoruz. Madem böyle adaletsizlik varsa biz herşeye varız. Benim çocuğum yaralandı, hasteneye gitti. Ben utanıyorum böyle AK Parti meclis üyesi olmaktan" dedi.

'POLİS 'LÜTFEN' İLE DAĞITMAYA ÇALIŞTI'
Başka bir esnaf da tepkisini şu sözlerle dile getirdi "Gözaltı niye yok. Ben senin işyerini kırıyorum, gözaltına almıyorsun. Böyle şey olur mu? 'Ya Allah Bismillah' diyerek herkesin işyerlerinin camlarını kıralım, dükkanlarına girelim. Öyle şey mi olur? Bu müslümanlık mı? Bir kişiyi yüz kişi dövüyor. Böyle adalet olur mu? Hani devlet, polis? Lütfen ile dağıtmaya çalışıyorlardı".

'YAKLAŞMALARINA ENGEL OLMADILAR'
Saldırı esnasında içeride bulunan HDP Karabağlar İlçe Eş Başkanı Uğur Bozkurt da yaşananları şöyle anlattı; "Dün akşam binanın 400-500 metre yakınlarında mevlüt yaptılar. Mevlütten sonra yürüyüşe geçeceklerini, güvenlik önlemlerini alacaklarını söyledi.  Bunun pratikte hiç bir karşılığı olmadı, doğru düzgün bir önlem alınmadı. Zaman zaman bine yaklaşan bir kitle oluştu burada. Bir süre sonra elliye düştü. Elliye düştüğü halde bile çok yoğun taş saldırısı oldu. Var olan polis kitleyi çok rahat dağıtabilirdi ama yapmadılar. TOMA'lar başından beri buradaydı ama saldırganların yaklaşmalarına engel olmadı".

'BARIŞI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Gruba sıkılan biber gazından daha çok kendilerinin etkilendiğini de ifade eden Bozkurt şunları söyledi: "Camlar kırıldığı için, gaz içeri girdi. Aynı şekilde yangının da bütün dumanı içeri girdi. Bizden binayı boşaltmamızı istedi emniyet. Biz en demokratik hakkımızı kullanarak çalışmalarımızı yürütmek istedik. Olaylar bittikten sonra da ‘biz size demiştik’ şeklinde yaklaştılar. Burada AKP-MHP'nin kitlesinin olduğu su götürmez bir gerçek. Faşist bir ittifak bu ama biz barış için mücadele etmeye devam edeceğiz".


MHP: AKP'NİN FASON GENÇLİK TEŞKİLATLARI OLAYLARI KÖRÜKLÜYOR
MHP Karabağlar İlçe Başkanı İbrahim Uğur, HDP binasına yapılan saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Uğur, HDP ilçe binasına yapılan saldırının kendileriyle ilgisi olmadığını söyledi. Olayların dışarıdan destekli olduğunu ve özellikle iktidarın militanları tarafından provoke edilerek meydana geldiğini savunan Uğur, “Bizzat yine AKP tarafından kurulan fason gençlik teşkilatları olayları körüklemekte, yönlendirmekte ve gerçekleştirmektedir. Bu olaylarla partimizin hiçbir ilgisi yoktur.” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ege Denizi'nde 4.9 şiddetinde deprem

SONRAKİ HABER

25 şube müdürü ve 17 ilçe emniyet müdürünün yerleri değişti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...