10 Eylül 2015 03:35

Cizre'de top atışları ve keskin nişancı ateşlerinde en az 8 kişi hayatını kaybetti

Abluka altındakı Cizre'de saldırıların bilançosu ağırlaşıyor. Susuzluk ve açlığın baş gösterdiği bulaşıcı hastalık riskinin arttığı ilçede dün gece başlatılan kapsamlı saldırıda HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan'ın verdiği bilgilere göre en az 8 sivil katledildi ve çok sayıda yaralı var. Katledilenlerden 4'ünün kimlik bilgileri belirlendi.

Paylaş

HDP Meclis grubunun girişine izin verilmeyen Cizre'de dün gece katliam yaşandı. Edinilen bilgilere dün gece ilçede devlet güçleri en kapsamlı saldırıyı gerçekleştirdi. Günlerdir ablukaya alınan ve saldırı düzenlenen Nur, Cudi ve Yafes mahallerine yönelik ağır silahlar, tanklarla saldıran polisler çok sayıda sivil insanı katletti. Duruma ilişkin bilgi veren ve Cizre'de bulunan HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Cizre'de durumun katliam boyutlarına vardığını söyledi. 

Aslan'ın verdiği bilgilere göre dün gece yapılan saldırılarda tamamı sivil olan en az 8 kişi katledilirken, çok sayıda yaralı var. Aslan, kayıpların daha fazla olabileceğini durumu tam tespit edemediklerini belirterek, şunları söyledi: "Gece boyunca tank top ve havan atışları durmadı. Bütün trafoları patlattılar. Şuan hiçbir yerinde elektik yok. Salgın hastalıkları başlamak üzere, günlerdir sokaklarda çöpler toplanmamış, çocuklar sokaklarda ve bu çöplere bulaşıyor. Cami minarelerine keskin nişancılar yerleştirilmiştir. Acilen İnsan Hakları örgütlerinin hatta BM'nin harekete geçmesi lazım. Çünkü eğer bu katliamı Cizre'de tamamlarsa bunu bütün Kürdistan'da uygulayacaklar. Burada bir imha politikası yürütülüyor. Burada taraf yok, sivil halk imha ediliyor, bugüne kadar öldürülen kişilerin hepsi sivil. İlçedeki vekiller olarak 4 gruba ayrıldık. Mobilizeyiz. Bütün mahallelerde atışlar olmuş. Dün gece top ve tank atışlarından Cizre’nin her yeri sallandı. O anda kestiremiyorsun, neresi hedef alınıyor, İlk önce trafolar vuruldu sonra 8'e kadar sürdü saldırılar. 1400 yıl önce nasıl Yezid Hz. Hüseyin ve arkadaşlarını Kerbela'da sıkıştırdılarsa, bugün Cizre halkını sıkıştırmışlar. Su şebekelerinin tamir edilmesini engelliyor. Her böyle giderse kurşun yerine insanlar susuzluk ve açlıktan ölecek."

CENAZELER MARKETİN DERİN DONDURUCUNA KONULDU

Sıkıyönetim kararı çerçevesinde 6 gündür polis ve asker ablukasında bulunan Şırnak'ın Cizre ilçesinde, dünden bu yana yapılan top atışları, zırhlı araçlardan açılan ateş ve keskin nişancılar tarafından katledilen 8 yurttaştan 4'ünün ve bazı yaralıların isimleri beli oldu. Gece saatlerinde yapılan top atışının isabet ettiği evde, Zeynep Edin (18), kayınvalidesi Maşallah Edin (35), yaşamını yitirirdi, 11 aylık Berxwedan Edin ile Ayşe Edin yaralandı. Diğer mahallelerde ise Eşref Edin (55) ile Sait Nayici (17) yaşamını yitirdi. Ekrem Dayan yaralandı. 

Cudi Mahallesi'nde yaşamını yitirenlerin cenazeleri bir marketin dondurucusuna kaldırıldı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kobanêlilerin yaşam savaşı İstanbul’da da sürüyor: Harabe binalarda yaşam mücadelesi

SONRAKİ HABER

Libyalı mülteci inşaatta ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...