09 Eylül 2015 17:32

Irkçı saldırılar protesto edildi

Paylaş

Irkçı saldırı ve linç girişimlerine yönelik tepkiler İstanbul ve Diyarbakır'da devam etti. HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülşen Özer, saldırıların bazı maaşlı organizatörler tarafından planlı bir şekilde yürütüldüğünü belirterek, Cizre'deki buzdolaplarında bekletilen cenazelerin insanlığın utancı olduğunu söyledi. İstanbul ilçelerinde yapılan eylemlerde ise saldırılara karşı halkın kendini koruması istenildi.

HDP Diyarbakır İl Örgütü, batı da Kürtlere ve HDP'ye yönelik gerçekleştirilen saldırıları il binası önünde yaptığı açıklama ile tepki gösterdi. Açıklamaya HDP Diyarbakır milletvekilleri Çağlar Demirel, Nursel Aydoğan, Ziya Pir, Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Alkışlar eşliğinde "Cizre halkı yalnız değildir" ve "Amed isyandır Cizre'ye selamdır" sloganları atıldı. Açıklamayı yapan HDP İl Eşbaşkanı Gülşen Özer, saldırıların bazı maaşlı organizatörler tarafından planlı bir şekilde yapıldığını belirtti. 

Özer, "Bu kirli savaşta yaşamını yitiren asker ve polislerin cenazelerinde halkın gösterdiği tepki nedeniyle saray gladyosu ve AKP çetesinin bu politikası da tutmamıştır" dedi. 

'CENAZELERİN BUZDOLAPLARINDA BEKLETİLMESİ İNSANLIK UTANCIDIR'

Ardından konuşan DBP İl Eşbaşkanı Ali Şimşek de, AKP'nin Cizre'de sürdürdüğü kirli savaş politikalarına tepki göstererek, "6 gündür Cizre halkı baskı altındadır. Cenazelerin buzdolaplarında bekletilmesi insanlık utancıdır. Cizre üzerinde hayata geçirilen katliamları lanetliyoruz. Yola çıkan vekillerimiz ve bakanlarımız engelleme yüzünden yürüyüşle Cizre'ye gidiyor. Cizre halkı direnişine devam ederek, katliamları boşa çıkararak mücadeleyi kazanacaktır" şeklinde konuştu.

'DİYARBAKIR'DA POLİSE İHTİYAÇ YOK'

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir ise, Sur ilçesinde bulunduğu sırada HDP'li vekilleri ve gazetecileri darp eden ve HDP il binası önünde bulunan polisi teşhir ederek, burada beklemelerinin gereksiz olduğunu, ırkçı saldırganlar gibi bir tutum sergilemeyeceklerini söyledi. Diyarbakır Valisi'ne seslenen Pir, Diyarbakır'da polise ihtiyaç olmadığını ve polislerin ırkçı saldırıların gerçekleştirildiği kentlere gönderilmesini kaydetti. Cizre'de ki saldırılara da dikkat çeken Pir, "Cizre'de yaşatılanlar zulümdür ve bu zulme sessiz kalınması kabul edilemez. Vekiller olarak bizlere yapılan her saldırıya karşı artık meşru savunma hakkımızı kullanacağız. Artık geri adım atmak yok ancak yasal çerçevelerde tüm meşru savunma hakkımızı kullanacağız" diye belirtti. 

ESENYURT 

İstabul'da HDP Esenyurt İlçe Örgütü binasına yapılan ırkçı saldırı parti binası önünde yapılan açıklama ile protesto edildi. 

HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ile sanatçı Ferhat Tunç'un da katıldığı protesto eyleminde açıklamayı yapan HDP Esenyurt İlçe Eşbaşkanı İlkay Yenigün, saldırıda polisin "Siz kitlenizi dağıtın, biz sizin parti binanızın camının dahi kırılmasına izin vermeyeceğiz" dediğini kaydeden Yenigün, kitlenin dağıldıktan sonra, faşist grubun polis gözetiminde parti binalarına saldırdığını aktardı. Buldan ve Tunç da saldırıları kınayarak, "Bu diktatörlüğe izin vermeyeceğiz" dedi. 

BAĞCILAR 

HDP Bağcılar İlçe Örgütü de, saldırı ve linç girişimlerini parti binası önünde düzenlediği açıklama ile protesto etti.

Eylemde, dün akşam uğradığı saldırı sonucu gözünden ciddi şekilde yaralanan HDP Bağcılar İlçe Eşbaşkanı Cevdet Halim, "Eğer bu ülkede birazcık adalet kalmışsa tüm savcıları göreve çağırıyorum" dedi. Kendilerine dönük saldırıları kınayan Halim, sonuna kadar barışı savunacaklarını vurguladı. Halim'in ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise, AKP ve polislerin HDP Bağcılar İlçe Örgütü çalışanlarına bir katliam dayattığını belirterek, bu ülkede savaş isteyen ve barışa karşı çıkan insanların olduğunu söyledi. Buldan, "Kimsenin karşısında diz çökmedik, Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde de diz çökmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

BEYOĞLU 

HDP Beyoğlu İlçe Örgütü de Hacı Ahmet Meydanı'nda yaptığı açıklama ile saldırıları protesto etti. "Cizre direnişini selamlıyoruz" sloganını atan grup adına açıklama yapan HDP Beyoğlu İlçe Eşbaşkanı Rukiye Demir, "Savaş gladyosu şunu bilmelidirki yaktıkları ateşte hep beraber yanacağız. Biz sonuna kadar bir arada yaşama umuduna sımsıkı bağlı kalacağız. Ancak gelecek her türlü saldırı karşısında da her türlü meşru müdafaa hakkımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz" dedi. 

ÜSKÜDAR 

HDP Ümraniye İlçe Örgütü de saldırıları, HDP İstanbul İl binasında düzenlediği basın toplantısıyla kınadı. Toplantıya katılan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, saldırıyı kınayarak, saldırılara karşı halkın kendini korumasını istedi. 

SULTANGAZİ

Saldırı ve linç girişimlerinin protesto edildiği bir diğer merkez olan Sultangazi ilçesinde de, HDP Sultangazi İlçe Örgütü öncülüğünde gerçekleştirilmek istenilen yürüyüşe polis, gaz bombaları ile saldırdı. Heykel Park'ta bir araya gelen yüzlerce kişi, "Cizre'ye ses ver HDP'yi koru" pankartı açarak, "Kürdistan faşizme mezar olacak" ve "Her yer Cizre her yer direniş" sloganları attı. Buradan karayolu otobanına yürümek isteyen yurttaşlar, daha bir araya geldiği sırada polis gaz bombaları ile saldırdı. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Ataşehir'de ilçe binası yakıldı , Karabağda HDP'liler binada mahsur kaldı

SONRAKİ HABER

Ataşehir'de yangın kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...