09 Eylül 2015 11:55

Levent Tüzel, HDP binalarına yönelik saldırıları Meclis'e taşıdı

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, son günlerde HDP binalarına yönelik gerçekleşen ırkçı saldırıları Başbakan Davutoğlu'ya sordu.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, son günlerde HDP binalarına yönelik ırkçı saldırılar hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle soru önergesi verdi.

"Bölgede sıkıyönetim ilan edilen kentlerde çoğu çocuk olmak üzere sivil katliamlara ülke genelinde ise hedef gösterilen HDP binaları ve Kürt yurttaşlara yönelik ırkçı saldırı ve linç girişimleri gerçekleşmiştir. PKK'nın Dağlıca'da ve Iğdır’da düzenlediği ve 16 asker ile 14 polisin hayatını kaybettiği saldırılardan sonra, organize edildikleri anlaşılan ırkçı gruplar birçok il ve ilçede HDP binalarına saldırmış, Kürt yurttaşlara yönelik linç girişimlerinde bulunmuştur." diyen Tüzel, basına da yansıyan HDP binalarına ve Kürt vatandaşlara dair saldırılardan örnekler verdi.

HDP binalarının yanı sıra, aralarında AKP İstanbul Milletvekili ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Abdurrahim Boynukalın’ın da bulunduğu grubun 48 saat arayla Hürriyet Gazetesi’ne iki kez taşlı sopalı saldırı saldırıda bulunduğunu vurgulayan Tüzel, Boynukalın’ın 200 kişilik bir grubun arasında yaptığı açıklamada "seçim sonucu ne olursa olsun seni başkan yaptıracağız" şeklindeki sözlerinin bütün bu olup bitenlerin ardındaki gerçeği ortaya serdiğini ifade etti.

"Siyasi iktidar, 3 yıl çatışmasızlık- barış ve çözüm sürecinin ardından tekrar devreye soktuğu savaş konseptine artık son vermeli ve demokratik siyasetin önünü açılmalıdır." diyen Tüzel'in Başbakan Ahmet Davutoğlu'ya yönelttiği sorular şöyle:

HARİTA: İl il, Kürtlere ve HDP binalarına yönelik saldırılar


"1) Anayasal, “demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti”nde, yasalara göre faaliyette bulunan bir siyasi partinin Genel Merkezinin, polis gözetiminde 5 km yolu yürüyerek gelen ırkçı bir grup tarafından tahrip edilip yakılması nasıl mümkün oluyor? Bütün bu ölümlerin, ırkçı linç girişimlerinin, HDP’ye ve Kürtlere yönelik saldırıların siyasi ve idari sorumluları kimdir?
2) Ağustos ayından bu yana HDP binalarına yönelik kaç noktada ırkçı saldırı olmuştur? Bu saldırıları gerçekleştirenlerden kaçı hakkında gözaltı işlemi yapılmıştır? Saldırganlardan tutuklanmak üzere Cumhuriyet savcılığına sevk edilenler var mıdır?
3) Bu saldırılar sırasında gerekli önlemleri almadığı, görevini ihmal ve kötüye kullandığı gerekçesiyle ilgili güvenlik birimleri hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?
4) Beypazarı’nda, daha önce de Zafer mahallesine yönelik provokatif eylemler düzenlediği halde, neden gerekli güvenlik önlemleri alınmamıştır? Ankara Beypazarı arası 1 saatlik bir mesafe iken, Ankara’dan çevik kuvvet ekiplerinin 5 saat sonra olay yerine intikal ettiği iddiaları doğru mudur? Bu konuda bir inceleme başlatılmış mıdır?
5) 16 Ağustos 2015 tarihinde 200 kişilik ırkçı bir grubun Alanya HDP ilçe örgütüne saldırarak, parti tabelasının indirilip Türk bayrağı asmalarına, Kaymakam ve Güvenlik Amirinin göz yumduğu iddiaları doğru mudur? Bu saldırganlardan haklarında gözaltı veya tutuklama işlemi yapılan olmuş mudur? Bu tür ırkçı saldırı önlemek için hangi tedbirler alınmıştır?
6) 16 Ağustos’da gerekli ve yeterli önlem alınmış ve siyasi ve idari yetkileri elinde bulunduranlar ırkçı saldırılar karşısında caydırıcı ve kararlı bir tutum almış olsalardı 8 Eylül’de tüm bir bina yakılıp, Kürt esnaflar linç edilebilir miydi?
7) HDP binalarına ve Kürt yurttaşlara yönelik gerçekleşen ırkçı saldırılar sırasında PKK aleyhinde sloganlar atanlar, “kana kan intikam, Türküz hepinize yeteriz” saldırmış, bina içindeki eşyalar yakılmış, tabelalar indirilip Türk bayrağı asılmıştır. Bu saldırıların belli noktadan organize edilip edilmediği yönünde bir soruşturma yapılması düşünülmekte midir?
8) HDP binalarına ve Kürt yurttaşlarımıza yönelik linç girişimlerinde, Cumhurbaşkanı ve AKP yetkililerinin “terör örgütü ve meclisteki uzantısı HDP ve Eş Başkanları” sözlerinin etkisi olup olmadığının araştırılması yönünde bir girişimde bulunmayı düşünür müsünüz?
9) Hürriyet Gazetesini basanlar arasında yer alan AKP İstanbul Milletvekili ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Abdurrahim Boynukalın hakkında bir soruşturma açılmış mıdır?
10) Halkı birbirine karşı kışkırtan, halklarımız arasındaki kadim dayanışma ve kardeşlik  duygularını tahrip eden, ırkçı, katliamcı saldırıların önlenmesi ve ayrımsız tüm toplum kesimlerinin barış talebinin karşılanması için Hükümetinizin programı nedir? (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Dersim’den tüm otobüs seferleri iptal edildi

SONRAKİ HABER

ÖSYM’nin soru yayınlamama kararı iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...