09 Eylül 2015 09:03

Tehdit edilen akademisyene soruşturma üzerine soruşturma

Tehdit edilen Yrd. Doç. Dr. Taylan Koç, suçluların bulunmasını beklerken, 6 ay içerisinde hakkında 3 savcılık soruşturması, bir rektörlük incelemesi ve bir dekanlık soruşturması başlatıldı.

Paylaş

Volkan PEKAL
Mesut BAYLAV
Adana

Geçtiğimiz mart ayında derste yaptığı konuşmalardan rahatsız olan gerici bir grup tarafından dağıtılan imzasız bildirilerle hedef gösterilen Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Taylan Koç, suçluların bulunmasını beklerken, 6 ay içerisinde hakkında 3 savcılık soruşturması, bir rektörlük incelemesi ve bir dekanlık soruşturması başlatıldı. Savcılık soruşturmaları takipsizlikle sonuçlanırken, bildiri faillerinin BİMER’e yaptığı şikayet dayanak gösterilerek açılan dekanlık soruşturması devam eden Koç’un yıllardır verdiği 4 dersten 2’si cezalandırılırcasına elinden alındı. Derslerden biri, bildiri olayından sonra Koç’un görevden alınmasını isteyen akademisyene verildi.

FAİLLERİN İFADELERİYLE SORUŞTURMA

Mart ayında Çukurova Üniversitesi Kampüsü içerisinde Koç’un girdiği Genel Kamu Hukuku Devlet Teorisi dersinde kullandığı diyaloglar cımbızlanıp bir bildiriye eklenerek tehdit edilmişti. Tehdit ile ilgili suç duyurusunda bulunulmasına rağmen failler bulunamadı. Ancak failler, BİMER’e yaptığı şikayette Koç’un Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiğini iddia ederken bununla ilgili kampüste bildiri dağıttıklarını da itiraf ediyor. Kişilerin bilinmesine ve kendisinin görevden alınmasını isteyen öğretim görevlisinin olayla alakasının incelenmesini istemesine rağmen rektörlük de herhangi bir işlemde bulunmadı. Koç öğrencinin şimdi mezun olduğunu söyledi. Failler yakalanmazken Koç hakkında terör örgütü ve komünizm propagandası yapmak, Cumhurbaşkanı’na hakaret ve görevi kötüye kullanmaktan üç savcılık soruşturması açıldı. İlk iki soruşturma takipsizlikle sonuçlanırken görevi kötüye kullanma ile ilgili soruşturmanın rektörlük tarafından incelenmesine karar verildi. Rektörlük “soruşturmaya gerek yoktur” kararı verdi, ancak bu sefer de dekanlık aynı gerekçelerle soruşturma açtı.  

TEPEDEN AŞAĞIYA KEYFİLİK VAR

Gazetemize konuşan Koç, “Göreve başlar başlamaz iki dersimin fakülte yönetim kurulu kararıyla alındığını öğrendim” dedi. Genel Kamu Hukuku Devlet Teorisi dersinde uzman olan başka bir öğretim görevlisi olmadığını ifade eden Koç, “Bu değişikliklerin üniversitelerdeki akademik teşkilat yönetmeliği uyarınca birtakım kurullarda görüşülerek belirlenmesi gerekir. Tüm bunlar atlanmış. Ne bir kurulda görüşme var. Ne bir teamüle uygun tavır var. Ne bilimsel yeterlilik gözetilmiş vaziyette” dedi. Kendisine gerekçe olarak “son aylarda yaşananlar” şeklinde cevap verildiğini söyleyen Koç, “Memleketin genel hali bir keyfi yönetim. Ülkenin en tepesinden en aşağısına kadar yayılmış durumda. Hukukun gereği ya da bir kurumun kendi iç gerekleri hiçbir şekilde önem taşımıyor artık. Gerekçelendirme faaliyetleri de bilimsel temellerden uzak” dedi. Üniversitelerde farklı görüşlerin bir arada çalışma yapabilmeleri gerektiğini söyleyen Koç, “Bu baskı, mobbing uygulamaları değişmedikçe üniversitelerin üniversite olması, insanların bir arada huzur içerisinde yaşaması mümkün değildir” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERİ KOÇ’A SAHİP ÇIKTI

Hukuk fakültesi öğrencileri hak yemeyen, adaletli, namuslu, sorgulayan hukukçular yetiştirmek isteyen bir hoca olarak tanımladıkları Koç hakkındaki suçlamaları reddederek hakaret içerikli konuşmalara derslerinde hiç rastlamadıklarını söylediler. Koç’un alanında bir numara olduğunu ifade eden öğrenciler derslerinin alınmasının fakülte için kayıp olduğunu belirtti.

Hukuk fakültesinde bu tür hukuksuzlukların olmasının kendilerini çelişkiye sürüklediğini ifade eden Hukuk Fakültesi öğrencisi Ömer Taşkırcı, “Burası üniversite, her görüşten hoca, öğrenci olacak” dedi.

Taylan Koç’u düşünen, sorgulayan bir nesil için mücadele veren bir hoca olarak tanıdığını söyleyen Vedat Abeş, “Hayata hep anlamla bakmayı öğreten barış sevgi tohumları eken hocamızı asla ve asla yalnız bırakmayacağız” dedi.

HAKSIZLIK KARŞISINDA DURAN HUKUKÇULAR OLMAMIZI İSTER

Koç’un hiçbir dersinde herhangi bir siyasi görüşün, ideolojinin ve dini inancın savunuculuğunu yapmadığını ve hakaret etmediğini söyleyen İdris Altuğ, “Bizlere en büyük öğretileri haksızlığın karşısında duran hukukçular ve insanlara saygılı olmakken gelecek yeni öğrenci arkadaşlarımın bölesine kendini yetiştirmiş bir akademisyenden yoksun kalmaması gerekir” dedi.  “Hiçbir dersini kaçırmadan takip ettiğim tek hocamdır” dediği Koç’a atfedilen suçlamaların hiçbirine derslerinde rastlamadığını ifade eden Burak Yıldız, “Hocamız derslerinde sürekli olarak bu memlekete faydalı dürüst namuslu hak yemeyen insanlar olmamızı söyler ve bunun için caba sarf eder bu cümleleri derse giren herhangi bir öğrenciden bile teyit ettirebilirsiniz.” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Şırnaklılar saldırılara rağmen Cizre'ye yürüyor

SONRAKİ HABER

İzmir'de HDP'ye yönelik saldırılar kınandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...