29 Mart 2012 05:53

Afrika Ülkeleri, Mali’yle ipleri koparıyor

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) geçen hafta darbe yapılan Mali’nin üyeliğini askıya aldığını duyurdu. ECOWAS’tan yapılan açıklamada, Mali’de demokrasinin yeniden tesis edilmesi için ülkeye 24 saat içinde bir heyet gönderileceği belirtildi.Bölgesel birliğin dönem başkanı olan Fildişi

Afrika Ülkeleri, Mali’yle ipleri koparıyor
Paylaş

Bölgesel birliğin dönem başkanı olan Fildişi Sahili lideri Alassane Ouattara, “Mali gibi demokratik kurumları 20 yıldır işleyen bir ülkenin bütün kazanımlarını kaybetmesine izin veremeyiz. Mali bir an önce demokratik enstitülerinin çalıştırarak normale dönmek zorundadır” dedi. ECOWAS komisyonunun başkanı Kadre Desire Ouedraogo ise “Mali’deki darbe ortamının sadece bu ülkeyi değil tüm bölge ülkelerinin huzurunu, gelişimini ve istikrarını tehdit ettiğini” bildirdi. Zirvede, ayrıca, birliğin askeri gücünün olası bir müdahaleye karşı hazır bulundurulması da kararlaştırıldı.

MALİ CUNTASI ANAYASAYI KABUL ETTİ

Mali’de darbe yapan askerler, ECOWAS’ın kararının hemen ardından televizyona çıkarak 69 maddelik yeni anayasayı kabul ettiklerini açıkladı. Yeni anayasada Mali'nin bağımsız, demokratik, egemen, laik, sosyal ve bölünemez bir devlet olduğu bildirildi. Anayasada, planlanan genel seçimler ve devlet başkanlığı seçiminde cunta üyelerinin aday olamayacağı özellikle belirtildi. Ayrıca ifade özgürlüğünün teminat altına alındığı da söylendi. Geçiş döneminde cunta lideri Kaptan Amadou Sanogo’nun devlet başkanı sıfatıyla hükümeti atayacağı bildirildi.

Mali’de askerler, Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure’nin kuzeydeki Tuareg isyancılarıyla mücadelesini başarılı bulmadıkları gerekçesi ile 22 Mart’ta yönetime el koymuştu.

Mali’de darbenin ardından sokağı çıkma yasağı kaldırılırken, 29 Nisan'da yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimine aday olan Başbakan Modibo Sidibe’nin serbest bırakıldığı bildirildi. Ancak Mali’nin devrik liderinin nerede olduğu bilinmiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Afgan kadınlara ‘namus’ hapsi

SONRAKİ HABER

AKP, eğitimde darbe yapmak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...