07 Eylül 2015 12:19

Ödüllü muhbirlik yönetmeliğine tepki: ‘Sen isim getir kelleyi biz alırız’

Paylaş

TMK kapsamında yürürlüğe konulan “ödüllü ihbarcılık” yönetmenliğine insan hakları savunucuları ve hukukçulardan tepki gelmeye devam ediyor. ÇHD’den Avukat Mehmet Altıntaş, “Bu yönetmelikle hak ihlalleri çok daha tehlikeli boyutlara gelebilir” uyarısında bulunurken, İHD Şube Başkanı Avukat Yıldız Koca da, yönetmenliğin halkları kutuplaştıracağını belirtti. HDP Milletvekili Çilem Küçükkeleş Öz ise, devletin “İsim getir, kelleyi biz alırız” dediğini vurguladı. 

‘TOPLUMA ZARAR VERECEK’

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin Temsilcisi Avukat Mehmet Altıntaş, bu yönetmelik kapsamında dinlenecek olan kişilerin ya da istihbarat bilgisi getirecek olan kişilerin kimlik bilgilerinin saklanmasının, söz konusu kişilerin ceza yargılanmasında “gizli tanık” olmasını kendiliğinden getireceğini aktardı. Altıntaş, gizli tanık uygulamalarının geçmişte ve günümüzde birçok hak ihlallerini beraberinde getirdiğini hatırlatarak, “Bu yönetmelikle birlikte hak ihlalleri çok daha tehlikeli boyutlara gelebilir” uyarısında bulundu. Yönetmeliğin süreklilik arz eden bir mekanizmaya dönüştüğünde ise insanlar arasında güven bunalımını ortaya çıkartacağının altını çizen Altıntaş, yönetmeliğin topluma faydasından çok zarar vereceğini vurguladı. 

İHD Şube Başkanı Avukat Yıldız Koca da, “gizli tanık” uygulamasının zaten adil yargılanmanın ihlali olduğunu belirterek, bu yönetmeliğin “gizli tanık” uygulamasını yasal çerçeveye kavuşturduğunu söyledi. Yönetmeliğin çok ciddi insan hakları ihlallerine yol açacağını ifade eden Koca, Türkiye’nin bir savaş ortamına sürüklendiği ve yönetmeliğin halkları kutuplaştıracağı uyarısında bulundu. Koca, “Diyelim ki muhbirlik yasası işledi. Gerçekten Türkiye’nin girdiği şu anki konjonktür düzelecek mi? Yönetmelikle toplumsal barış mı, yoksa toplumsal ayrışma mı sağlanacak?” diye sordu. 

‘BİZ KOMŞULARIMIZI İHBAR ETMEYECEĞİZ’

 HDP Mersin Milletvekili Çilem Küçükkeleş Öz ise, yönetmelikle halkın polisleştirilmeye çalışıldığını söyledi. Yönetmeliğin 1990’lı yıllarda “Devletin kelle getirip paranızı alın” politikasıyla eş değer olduğunu kaydeden Öz, şimdilerde ise “İhbar edin, isim verin, biz sizin yerinize kelle alırız” politikası yürütüldüğüne dikkat çekti. Türkiye halklarının yasayı işlevsiz hale getireceğini söyleyen Öz, “Biz komşularımızı ihbar etmeyeceğiz, dostluğumuzu bozmayacağız, birbirimizin polisi, birbirimizin ihbarcısı olmayacağız” diyerek, yönetmeliğe tepki gösterdi. (Mersin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Üç Beş Ağaç Kervanı’ Arhavi’den geçti

SONRAKİ HABER

Polis, Sur'da incelemelerde bulunan heyete saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...