07 Eylül 2015 00:55

Makum başkan ‘mahkum’ olacak

Paylaş

Metehan UD
İzmir

SF Deri patronu, DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz’le ilgili sosyal medyada ‘SF Deri Direnişleri’ ilgili paylaşımlarından dolayı 6 aya kadar hapis cezası istedi. Talebin kabul edilmesi durumunda ilk kez bir Asliye Ticaret Mahkemesi, sendikal mücadelesinden dolayı sendika şube başkanına hapis cezası vermiş olacak. 

SF Deri patronun sendikal mücadeleye karşı yıldırma politikaları devam ediyor. DERİTEKS’e üye oldukları için ‘performans düşüklüğü’ gerekçesiyle 14 işçiyi işten atan, işten atılan işçiler hakkında suç duyurusunda bulunan, 300 Bin TL’lik iki ayrı maddi tazminat davası açan ve akşam mesai saatleri içerisinde çok sayıda işçiyi sendikadan istifa ettiren SF Deri patronu şimdi de DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz hakkında hapis cezası istedi. 

İLK YASAK PANKARTLARA

SF Deri tarafından ‘haksız rekabet’ iddiasıyla açılan tazminat davasının görüldüğü İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne, şirket avukatları geçtiğimiz aylarda dilekçe vererek ‘SF Deri Direnişiyle’ ihtiyati tedbir kararı istemişti. Talepte ‘SF Deri’ isminin geçtiği pankartlara ve dövizlere el konulması, yazışmaların engellenmesi, haberlerin yapılmaması ve sosyal medya paylaşımlarının yasaklanması istemişti. Talep, sendikanın ‘sendikal hakları kısıtlar’ noktasında uyarısına rağmen ‘Asliye Ticaret Mahkemesi’nde iş kanunları değil, ticaret kanunları geçer’ diyerek kabul edilmişti. 

GEREKÇE SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI

Pankartlara el koyan ve haberlerin yasaklanmasını isteyen SF Deri Patronu bu sefer ihtiyati tedbir kararını ihlal ettiği gerekçisiyle Şube Başkanı Makum Alagöz’ün yargılanmasını istedi. Avukatlar tarafından mahkemeye verilen yeni dilekçede ‘Makum Alagöz’ isimli facebook hesabında içinde SF Deri ile ilgili paylaşımlar olduğu belirtildi. Alagöz, hakkında Hukuk Muhakemeleri Kanunu 398 maddesinin 1. bendini ihalden 1 aydan 6 aya kadar hapis cezası isteniyor. Verilen dilekçede gösterilen paylaşımlar arasında gazetemizin internet sitesinde yer alan ‘SF Deri’den haberlere erişim engeli talebi’ başlıklı haber de bulunuyor.  Mahkeme, SF Deri’nin talebi doğrultusunda 9 Eylül tarihine ara duruşma kararı verdi. Duruşmada, Alagöz hakkında hapis cezası çıkabilir. 

‘BU SUÇU ANAYASA İŞLETİYOR’

DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, sendikal hakları düzenleyen Anayasının 51. maddesini hatırlatarak “Demek ki bu suçu Anayasa işletiyor. Baktığınızda burada işverenin işçileri sabah ve öğlen yemeği olarak spor yaptırması, yine bu fabrikada insanları mesaiye bıraktığnda 25 kuruşluk top kek vermesi, insanları zorunlu bir şekilde mesaiye bırakması, başörtüsü takan kadınlara zorla başını açtırmaya çalışması, sendikaya üyeye olanları işten attırması, işçileri mesai saatleri içerisinden sendikadan istifa ettirmesi suç değil, sendikanın atılan işçileri geri almasını istemek suç” dedi.

‘6 AY DEĞİL 10 YIL DA OLSA...’

Alagöz sözlerini şöyle sürdürdü “Mahkeme bu talebi nasıl işleme alıyor, hangi dayanaklarla yapyor anlamak mümkün değil. Şimdiye kadar yaptıkları baskılar işçiler arasında işe yaramadığı için şimdi de hakkımda hapis cezası istiyorlar. Benim ya da sendikamızın korkucağını düşünüyorlarsa, yanılıyorlar. İşçilere yaplan zulum dile getirmenin cezası değil 6 ay 10 yıl da olsa dile getirmeye devam edeceğiz. Mücadelemiz de devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bir çok ülkede aynı anda eylemler yapılacak”. 

SENDİKALARA MÜDAHİL OLMA ÇAĞRISI

Sendikalara da çağrıda bulunan Alagöz “Bu dava ilk olarak bana açılmış olsa da bu tedbire uymayan gazeteler var, siyasi parti temsilcileri, sendika temsilcileri var. Bu karar uygulanırsa emsal olacak sıra onlara da gelmiş olacak. Doğru yolda olduğumuzu inanıyorum. Sendikalara, kitle örgütlerine, siyasi partilere bu davayı izlemeye değil, müdahil olmaya davet ediyoruz. Bu ceza sadece Makum Alagöz’e uygulanmayacak, tüm işçi sınıfı önününe engeller çıkaracak” dedi. 

SENDİKAL MÜCADELE SEKTEYE VURULUYOR’

Verdiği kararlarla ilklere imza atarak sendikal mücadelenin önüne engeller koyan İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Alagöz hakkında hapis cezası verdiği durumda başka bir ilke daha imza atmış olacak. SF Deri patronunun talebini gazetemize değerlendiren DERİTEKS Sendikası Avukatı Erkan Göbekçin “Tamamen işverenler arası rekabeti düzenleyen bir kanunun işveren olmayan bir taraf hakkında işlem yapıyor. Sendikalaşma mücadelesi sekteye vuruluyor. İşveren tarafından sendikacılardan veya işçilerden tazminat almak veya hapse attırmak hedeflenmiyor olabilir ama yargılamının uzun sürmesi işverenin hedeflediği asıl amaç olan sendikal çalışmayı  etkisizleştirmek noktasında şimdiye kadar önemli ölçüde işledi. Mahkeminin verdiği ihtiyati tedbir kararının üzerine Sendika Şube Başkanı Makum Alagöz tarafından yaptığı öne sürülen paylaşımlarla ilgili ceza verilmesi çok ağır hak ihallerine sebep olacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Savaş yoksulluktur açlıktır, zulümdür...

SONRAKİ HABER

Renault’da eylemler ses getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...