06 Eylül 2015 14:40

Cizre'de polis ablukası 35 günlük bebeğin ölümüne neden oldu

Paylaş

Cizre'nin Nur Mahallesi'nde dün akşam rahatsızlanan Muhammed Tahir Yaramış isimli 35 günlük bebek, polislerin mahalleye ambulansın girmesini engellediği için yaşamını yitirdi. 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, polis ablukası altındaki Cudi, Yafes, Nur ve Sur mahallelerindeki yurttaşların direnişi ikinci gününde de devam ediyor. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ilçede, 4 mahalleyi gören yüksek tepelere zırhlı araçlarla konuşlanan özel hareket timleri, mahalleleri kurşun yağmuruna tutuyor. Gece saatlerinde şiddetlenen polis saldırısı gündüz saatlerinde yerini az da olsa sessizliğe bıraktıysa, öğle saatlerinden itibaren ise polislerin ağır silahlarla Cudi ve Nur mahalleleri başta olmak üzere yoğun saldırısı başladı.

35 GÜNLÜK BEBEK CAN VERDİ 

Nur Mahallesi'nde dün akşam rahatsızlanan Muhammed Tahir Yaramış isimli 35 günlük bebek, polislerin mahalleye ambulansın girmesini engellediği için gece saat 03.00 sularında yaşamını yitirdi. 

Çocuğunun rahatsızlanmasının ardından Acil 112'yi aradığını ve ambulansın evlerine 100 metre ilerisinde bulunan Saltan Sokağı'nın başına kadar geldiğini belirten baba Abdullah Yaramış, "Sokağın başında bekleyen zırhlı araç ambulansın bizim eve gelmesini engelledi. Ambulans bir süre orada durduktan sonra geri gitti" dedi. Minik Muhammed'in cenazesi, polislerce katledilen Sait Çağdavul'un (19) cenazesinin kaldırıldığı mahalledeki bir camideki teneşir taşında saatlerce yan yana bekletiliyor. 

Daha öncesinden polis saldırısında yaralanan yurttaşlar ise, mahallelerdeki evlerde yurttaşlarca tedavi edilirken, yaralılar hakkında net bir bilgi elde edilemedi.

CENAZEYE DE ENGEL 

Nur Mahallesi'nde polislerin attığı bomba sonucu vücuduna isabet eden şarapnel parçalarıyla dün akşam yaşamını yitiren Sait Çağdavul (19) isimli gencin cenazesi, dün akşam saatlerinden beri Nur Mahallesi'nde bulunan camide bekletiliyor. Polislerin mahalleye ambulansların girmesini engellediği için mahallede bekletilen Çağdavul'un cenazesi, ulaştırılabilinirse otopsi işlemlerinin ardından defnedilmesi bekleniliyor.

CENAZELER DEFNEDİLEMİYOR

Nur Mahallesi'nde bulunan Sait Çağdavul, 35 günlük Mehmet Tahir Yaramış isimli bebek, Cizre Devlet Hastanesi'nde bulunan önceki gün polislerce katledilen Mehmet Emin Levent (21) ve yaşanan patlamalar nedeniyle kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Hacı Ata Borçin (70) ve Xetban Bülbül (65) isimli yurttaşların cenazeleri defnedilmiyor.

Polis abluka ve saldırısının devam ettiği ilçede, halk ise keskin nişancıların görebileceği sokak ve cadde başlarını perde ve brandalarla kapatmış durumda. Perde önlerinden katliam hedefinde olan polislerin saldırısı devam ederken, perdelerin arkasındaki mahallelerin iç kesiminde ise bir halk direnişi yaşanıyor. Saldırılara zılgıt ve sloganlarla karşılık veren halk, 3 gündür ayrılmadıkları sokaklarda komünal bir yaşam örüyor. Ortak sofraların kurulduğu sokaklarda yaşayan yurttaşlar, ilçeyi yerle bir etmeleri halinde bile sokaklarından çıkmayacaklarını belirtiyor.

Polis, gece farlarını kapattığı zırhlı araçlarla girmek istediği İdil Caddesi, Aşk Tepesi, Botaş Caddesi, Yafes Caddesi ve Dörtyol civarından kurşun yağmuruna tutuyor. 

İLÇE AMBARGO ALTINDA

İlçeye İdil, Silopi ve Nusaybin yollarından sağlanan tüm girişleri kapatan polis, dükkanların açılmasına ise izin vermiyor. Görebildiği her yurttaşa ateş eden polis, Cudi, Nur, Yafes ve Sur mahallelerinde onlarca ev, işyeri ve aracı kurşun yağmuruna tuttu. Sokaklardaki direnişlerini aralıksız sürdüren yurttaşlar, elektrikler kesik olduğu için temel ihtiyaçlarını karşılayamaz halde. Kimi mahallelerde süt, bebek maması ve kuru gıda bitme noktasına gelirken, mahallelerdeki yurttaşlar, kuru ekmek yiyerek dahi olsa sokaktan ayrılmayacaklarını belirtiyor.

GAZETECİLERE SALDIRI

Kentte katliam girişimi aralıksız sürdüren polisler, yaşanan gelişmeleri takip etmek isteyen gazetecileri de direkt hedef alıyor. Cudi, Nur, Yafes ve Sur mahallelerindeki gelişmeleri takip eden DİHA muhabirleri, zırhlı araçlardan hedef alınarak üzerlerine ateş açıldı. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da barış mitingine 'saray' engeli

SONRAKİ HABER

Diyarbakır halkı Sun ve Cizre'deki saldırıları protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...