05 Eylül 2015 12:05

'Belediye bütçelerinde mülteciler göz ardı ediliyor'

Paylaş

Seyhan Belediyesi, Çukurova Üniversitesi, TTB ve ÇYDD ortaklığında hazırlanan “Adana Seyhan’daki sığınmacılar: Durum Tespiti ve Acil Çözüm Önerileri” raporundan bazı sonuçları paylaştı.

Raporu paylaşan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’da 150-200 bin, Seyhan’da 40-50 bin Suriyeli mültecinin olduğunu belirtti. Karalar, belediyelere İller Bankası tarafından ayrılan payda mülteci nüfusunun göz ardı edildiğine dikkat çekti. Mülteci sorununun en merkezinde belediyelerin olduğunu ve bu sorumlulukla bu çalışmayı yaptıklarını söyleyen Karalar, belediyelerin bu konuda yok sayıldığını ve devlet kurumlarındaki bilginin belediyelerle paylaşılmadığını dile getirdi.

TÜRKİYE POLİTİKA ÜRETMİYOR

Çalışmanın yürütücüsü olan Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Adnan Gümüş, Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’nin bir politikasızlık gerçeği ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin Suriyeli mülteciler ile ilgili geçici koruma statüsü ile sınırların Suriyeli mültecilere açılması dışında bir politika üretmediğini ifade eden Gümüş, Suriyelilere yönelik sağlıklı aş, iş, eğitim gibi acil önlemler alınmazsa Suriyeli kayıp bir kuşakla karşı karşıya kalacağımızı, bu sorunla yüz yıllarca uğraşmak zorunda kalacağımızı ifade etti.

Öte yandan raporda yer alan bazı veriler şu şekilde:
- Türkiye’de yapılan işler arasında hamallık, inşaat işçiliği, ayakkabı işçiliği, tarım işçiliği, aşçılık, tekstil işçiliği-terzilik ile hizmet işleri (garsonluk, tezgahtar) yaygındır. Çocuklar yaygın olarak çıraklık türü işlerde çalıştırılabilmektedir. Kadınların Türkiye’de yaptığı işler sınırlı sayıdadır. Öğretmenlik, temizlik işçiliği, tekstil-konfeksiyon-terzilik gibi işlerde çalışıyorlar.
- Suriyeli mültecilerin yüzde 57’si yoksulluk, yüzde 31’i açlık sınırının altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Yüzde 31’inde temel beslenme malzemeleri (tüp, yağ, tuz vb.) yeterli görünmüyor. Geriye kalan yüzde 69’u yetersiz düzeyde.
- Sığınmacıların ortalama gıda harcaması kişi başına günlük 3 lirayı nadiren geçiyor. Düzenli süt ürünleri, peynir, yoğurt yiyebilenlerin oranı yüzde 40 civarında. Yüzde 25’lik bir kısım peynir ve yoğurt tüketmiyor. (Adana/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar barışı elleriyle yaratacak

SONRAKİ HABER

Kadifekale'de barış ezgileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...