05 Eylül 2015 11:14

Dersim'de polisin halka yönelik saldırısı protesto edildi

İHD Dersim Şubesi öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kişi, dün kentte yaşanan çatışma sonrası polisin halka yönelik saldırısını protesto etti.

Paylaş

Kemal ÖZER
DERSİM

Dersim'de dün şehir merkezinde yaşanan çatışma ve ölümler nedeniyle bugün saat 01:00'de Sanat Sokağı'nda bir araya gelen demokratik kitle örgütleri ve partiler savaşa karşı barış yürüyüşü gerçekleştirdiler. Yürüyüş, Şehit Rıza Meydanı'nda son buldu ve burada İHD Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz basın metnini okudu.
"Yaşadığımız topraklarda bir kez daha şiddet ve yoğun çatışma ortamı nedeniyle insanlarımız yaşamlarını kaybetmiştir" diyen Solmaz, çatışmalı ortama girilmesiyle birlikte ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığını ve 90'lı yıllarında yaşanan görüntüleri aratmayan bir tablo ile karşı karşıya kalındığını söyledi.
Kent merkezinde bulunulan karakola dönük eylemde çıkan çatışma sonucu 1 sivil, 1 PKK'li ve 1 polisin yaşamını yitirdiğini, 1PKK'linin de yaralandığını hatırlatan Solmaz, "Gelişen halk tepkisine karşı halkın üzerine rastgele ateş açılmış, açılan ateş sonucunda yolda geçmekte olan Ayten Günhan yaşamını yitirmiştir. Ayten Günhan'ı çatışma ortamından çıkarmak isteyen halka ve ambulansa ateş açılmıştır. Yaralı PKK'liler yerde yatarken bir kez daha taranmıştır. 2 ambulans karakol önüne gelirken 112 ekibine ateş edilmiştir ve kurşunlar ambulansın tavanına isabet etmiştir. Birçok vatandaş darbedilmiş cenaze ve yaralıların hastaneye götürülmesinden sonra meydanda bulunulan halka TOMA'larla biber gazı ve tazikli su sıkılmış, 1 kişi göz altına alınmıştır" dedi.
"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık arzusu ve AKP'nin tek başına iktidar olma sevdası nedeniyle Türkiye'de yeniden savaş ortamı yaratılmaktadır" diyen Solmaz, "Bu çözümsüzlük yaklaşımından vazgeçilmeli, taraflar acilen silahları susturmalı ve çatışmasızlık sağlanması için adım atılmalı, bunun için de tarflar bir an önce diyaloğa geçmeli" çağrısında bulundu.

Solmaz'ın ardından konuşan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Önlü, "Saray kendisine bağlı bir birim oluşturuyor. 3 gündür Kürdistan'da dün de Dersim'de gördük ki çeteleri devrede. Ama bizim hâlâ barıştan yana umudumuz var" dedi.

Dersim'deki gazetecilerden 'hedef gösterilme' tepkisi

VİDEO: Dersim kent merkezinde çatışma

VİDEO: Dersim'de halkın tepki gösterdiği polis rastgele havaya ateş açtı

ÖNCEKİ HABER

Ne değişti? ... Yine ağıtlar, yine ölümler ...

SONRAKİ HABER

90’lar... Bir daha asla!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...