05 Eylül 2015 10:44

Dersim'deki gazetecilerden 'hedef gösterilme' tepkisi

Tunceli Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu dün kentte meydana gelen çatışma ve saldırı olayını haberleştiren gazetecileri hedef gösterme girişimlerine tepki gösterdi.

Paylaş

Tunceli Gazeteciler Derneği, 4 Eylül 2015 günü kentte meydana gelen çatışma ve saldırı olayını haberleştiren gazetecilere yönelik başta sosyal medya olmak üzere bazı basın yayın organlarında geliştirilen hedef göstermeye yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Tunceli Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 4 Eylül 2015 günü öğle saatlerinde kent merkezinde bulunan polis amirliği binasına HPG gerillaları tarafından saldırı düzenlendiği hatırlatılarak, şu ifadeler kullanıldı: “Bürolarında ya da haber takip ederken silah seslerinin duyulması üzerine meslektaşlarımız olay yerine gitmişlerdir. Saldırının ardından olay yerine büroları azami 200 metre mesafede bulunan meslektaşlarımız 5 ile 10 dakika içinde intikal etmiştir. Çatışma meslektaşlarımızın olay yerine gitmesinden önce başlamış ve meslektaşlarımız olay yerine vardığında ise halen devam etmektedir. Gazetecilerin yaşanan bu olayı görüntülemesinden daha doğal bir durum söz konusu değilken orada bulunmaları ve mesleklerinin gereğini yerine getirmelerinin tartışılıyor olması maalesef Türkiye’de basının geldiği noktayı göstermesi bakımından son derece üzücü bir durumdur. Yaşanan olayı haberleştiren meslektaşlarımızla ilgi başta Twitter’da “Terör Gerçekleri” isimli hesap, bazı gazeteciler ve başka sosyal medya hesaplarından “sanki meslektaşlarımız saldırıdan önceden haberdarlarmış”  paylaşımları yapılarak hedef gösterilmişlerdir.
İşin daha da üzücü olan tarafı ise bu ve benzeri saldırıları önlemekle yükümlü bazı devlet yetkililerinin de benzeri yaklaşımlar sergilemesidir. Yaşanan ve insanların hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayla ilgili güvenlik zafiyetlerini tartışması gereken bazı devlet yetkililerinin olay esnasında basın mensuplarının orada bulunmasını ve çekim yapmasını sorgulamaları üzerlerindeki sorumluluğu medyaya yıkma anlayışından kaynaklandığını düşünüyoruz. Hiçbir densiz gazetecilerin olaydan önceden haberdar olduğunu ileri sürme hakkına sahip olmadığı gibi bunun düşünülüyor olmasını dahi en hafif tabiriyle müfterilik olarak görüyoruz.
Savaş ve şiddet ortamından ziyadesiyle etkilenen meslek gruplarının başında gazetecilerin geldiği herkesin malumudur. Bizler kentte görev yapan meslektaşlarımızın bundan önce olduğu gibi bundan sonra da tüm hedef göstermelere rağmen halkın doğru habere ulaşma hakkını sonuna kadar hassasiyetle sürdüreceğine inanıyoruz.
Sonuç olarak meslektaşlarımıza yönelik bu tavrı kınadığımızı belirtirken tavır sahiplerini insaf ve sağduyuya davet ediyoruz." (Dersim/EVRENSEL)

VİDEO: Dersim kent merkezinde çatışma

VİDEO: Dersim'de halkın tepki gösterdiği polis rastgele havaya ateş açtı

ÖNCEKİ HABER

Karaçoban'da 4 tutuklama

SONRAKİ HABER

Şırnak halkı Cizre'ye destek için kepenk kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa