05 Eylül 2015 10:26

Gürsoy: CHP'yi daha tutarlı bir çizgiye davet ediyoruz

AKP'nin savaş tezkeresi ile Türkiye'yi savaşla yüz yüze getirdiğini belirten Barış Bloku Eş Sözcüsü Gençay Gürsoy, buna karşı sivil itaatsizlik eylemlerini güçlendirerek mücadele edeceklerini söyledi. Tezkereye 'evet' oyu veren CHP'yi de eleştiren Gürsoy, 'Bir taraftan 'savaşa evet' deyip bir taraftan barış çağrıları yapmak inandırıcı değil. CHP'yi barış noktasında daha tutarlı bir çizgiye davet ediyoruz' dedi.

Paylaş

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon düzenleme yetkisi veren 'savaş tezkeresi', AKP MHP ve CHP'nin 'evet' yönünde oy kullanmasıyla Meclis'ten geçti. İçeride savaşı tırmandıran AKP, savaş tezkeresi ile dışarıda da Türkiye'yi bir savaş sarmalına doğru sürüklerken, CHP'nin tezkereye 'evet' oyu kullanması savaş karşıtı cephe tarafından tepki ile karşılandı.

Barış Bloku'nun Eş Sözcüsü Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Türkiye'nin şu an hem içeride bir savaşla yüz yüze olduğunu savaş tezkeresi ile birlikte dışarıda da bir savaşla yüz yüze olma tehlikesinin içine girdiğini söyledi. Toplumun büyük kesimimin, savaşa ve sınır ötesi müdahalelere karşı olduğunu belirten Gürsoy, tezkerenin toplumun bu savaş karşıtı tutumuna rağmen kabul edildiğini söyledi. 

'TEZKEREYE KARŞI SİVİL İTAATSİZLİK' 

Barış Bloku olarak toplumun savaşa ve sınır ötesi müdahalelere karşı tepkisini görünür kılmak için demokratik bir çerçeve içerisinde sivil itaatsizlik eylemlerini geliştireceklerini dile getiren Gürsoy, "Sivil itaatsizlikleri demokratik çerçeve içerisinde örgütlemek için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Tezkere bizi daha da aktiviteye motive eden bir etki yaptı" diye konuştu. 

'CHP'nin ÇELİŞKİLİ DURUMUYLA YÜZ YÜZEYİZ' 

CHP'nin 'savaş tezkeresi'ne 'evet' oyu kullanmasını da eleştiren Gürsoy, "CHP sadece demokratik barış yanlısı kesimlerden değil, ulusalcı kesimlerden de oy almak istiyor. Dolayısıyla; her tarafı idare etmeye çalışan bir siyasi stratejinin çaresiz gelip dayandığı çelişkili durumlarla yüz yüzeyiz. Biz blok olarak tüm bunları görerek bunlara rağmen CHP ile işbirliği yapmaya CHP'yi bizim eylemlerimize katma konusunda elimizden gelen tüm çabayı ve tüm sabrı gösteriyoruz" dedi. 

Barış Bloku içinde yer alan bir grup CHP'li milletvekilleriyle herhangi bir sorun yaşamadıklarını ve onlardan güç aldıklarını kaydeden Gürsoy, CHP tabanının barışa sahip çıktığını dile getirerek, şunları söyledi: " Türkiye'nin dış politikasındaki özellikle tezkere meselesindeki tavrı CHP tabanından da eleştirildiğini düşünüyorum. Ama yönetim kadrolarının da bir an önce bu berraklığa kavuşmasını bekliyoruz. Çünkü; bir taraftan 'savaşa evet' diyip bir taraftan barış çağrıları yapmak inandırıcı değildir. İki tarafa da şirin görünmeye çalışırken iki taraftan da tepki alabilirler. Bu tepki hala bizden gelmiş değildir. Biz onları barış noktasında daha tutarlı bir çizgiye davet ediyoruz." (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Çarşafların, örtülerin anlattığı

SONRAKİ HABER

Zılgıt mutluluk muştularken yüreğin isyanı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...