05 Eylül 2015 09:45

Sınırlar açıldı, mülteciler Avusturya’ya ulaştı

Macaristan'dan yola çıkan binlerce mülteci Avusturya'ya ulaştı. Avusturya ve Almanya, mülteciler için sınırlarını açacaklarını açıklamış, Macaristan hükümeti de güvenliği sağlamak için otobüs tahsisinin bir kereliğine gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

Paylaş

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den Cuma günü yola çıkan binlerce mülteci, yolculuklarının 30. kilometresinde kendilerine sağlanan otobüslerle Avusturya’ya ulaştı. Cuma gecesi Avusturya ve Almanya, mülteciler için sınırlarını açacaklarını açıklamış, Macaristan hükümeti de güvenliği sağlamak için otobüs tahsisinin bir kereliğine gerçekleştirildiğini açıklamıştı.
Macaristan hükümeti Budapeşte istasyonunu kapatarak mültecilerin batı ve kuzey Avrupa’ya doğru ilerlemesini engelliyordu. Cuma sabahı, Macar hükümetinin tutumuna tepki gösteren 3 bin Suriyeli 170 km sürecek yolculuk için yaya olarak yola çıktı.
Macaristan sonunda mültecilerin geceyi geçirmek için mola verdikleri alana ve bazılarının beklemeye devam ettiği Budapeşte’deki Keleti istasyonuna onlarca otobüs sevk etti.
BBC’nin haberine göre Avusturya’ya ulaşan Suriyeliler, isterlerse bu ülkede ya da yolculuklarının devamında Almanya’da sığınma başvurusu yapabilecek. 



'HOŞ GELDİNİZ PANKARTLARI’
Otobüslerin gelişinden sonra Almanya’ya götürülmek yerine gözaltına alınacaklarını düşünen bazı mültecilerle yetkililer arasında tartışma yaşandı. Ancak sabah saatlerinde çok sayıda mülteci Avusturyalıların ‘Hoş geldiniz’ pankartları altında sınırı geçti. Sınırda, Avusturya Kızılhaç teşkilatının kurduğu merkezde karşılanan mültecilere battaniye ve çay ikram edildi.
Mültecilerin büyük çoğunluğunun bu sene 800 bin sığınmacı kabul edeceğini açıklayan Almanya’ya gitmesi bekleniyor.

DOĞU AVRUPA ÜLKELERİ YENİ ÖNLEMLER PEŞİNDE
Avusturya Başbakanı Werner Fayman, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşmesinin ardından, iki ülkenin Macaristan’daki olağanüstü durumu dikkate alarak mültecilerin ülkeye gelişine izin verdiklerini söyledi. Fayman, Macaristan’ın da mülteci kotası uygulamasına saygı göstermesini beklediklerini de vurguladı. Ancak Macaristan, Polonya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’yle birlikte bu uygulamaya karşı çıkıyor.
Macaristan, sınır kontrollerinin artırılmasını, yeni kamplar kurulmasını da içeren bir planı yaşama geçirmeye hazırlanıyor.

BM’DEN MÜLTECİ ŞARTLARI
BM ise AB’ye 200 bin mülteciyi kabul etme ve bunları katılımın zorunlu olduğu bir program çerçevesinde tüm üye ülkelere dağıtma çağrısı yaptı.
BM Mülteci Örgütü Başkanı Antonio Guterres, ayrıca AB’nin özellikle Yunanistan’da mültecileri karşılamak için amaca uygun merkezler kurması gerektiğini söyledi. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise bu sayının 100 bin olması gerektiğini söylüyor. Şu anki hedef 40 bin. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Biz her yerde barışı konuşuyoruz

SONRAKİ HABER

Cizre'de gece boyu çatışma: 4 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...