04 Eylül 2015 14:19

Binlerce mülteci Macaristan'dan yürüyüşe geçti

Yaklaşık 3 bin mülteci, Almanya'ya gitmek için Macaristan'ın başkenti Budapeşte'den Viyana yönüne doğru topluca yürüyüşe geçti.

Paylaş

Macaristan'dan günlerdir devam mülteci krizinde yeni bir gelişme yaşandı. Trenlerle Almanya'ya gitme imkanı bulamayan binlerce mülteci Almanya'ya gitmek için başkent Budapeşte'den Viyana yönüne doğru topluca yürüyüşe geçti. Aralarında kadın ve çocuklar ile engellilerin de bulunduğu 3 bin kişinin 'umut yürüyüşü' devam ediyor.

Mültecilerin Avusturya sınırına kadar 175 kilometre yürümeleri gerekiyor. Macar polisi mültecilere Budapeşte'de müdahale etmedi. Fakat kamplardan kaçanların kontrol altına alınmaya çalışıldığı belirtiliyor.

RAYLARA DÜŞEN MÜLTECİ YAŞAMINI YİTİRDİ
350 kadar mültecinin başkentteki Bicske tren istasyonundan kaçmaya çalıştığı sırada Pakistanlı bir mülteci rayların üzerine düşerek hayatını kaybetti. Pakistanlının raylara başını çarpması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

MİDİLLİ'DE GÖÇMENLERE POLİS SALDIRDI
Yunanistan'ın Midilli adasında ise polisle mülteciler arasında yaşanan gerginlikler sürüyor. Midilli'de mülteciler polise taş atarken, Kos Adası'nda ise bir gemiyi işgal etmeye çalıştılar.

Bugün sabah saatlerinde Afgan göçmenlerin Kos Adası'nda bir yolcu gemisini işgal girişimi feribotun kapılarının kapatılmasıyla önlenirken, öğleden sonra Midilli adasında polis ile mülteciler arasında gerginlik yaşandı. Polis gaz bombası ve biber gazı ile müdahale etti. Bazı mülteciler gazdan etkilendi.

'MÜLTECİLER İÇİN FİLO İSTİYORUM'
Midilli'de 10 bin civarında göçmenin beklediği bildirildi. Midilli Belediye Başkanı Spiros Galanis, 7-8 bin mültecinin adadan ayrılmak üzere kaydının yapıldığını ancak gemilerin yetersiz olduğunu söyledi. Galanis, "Sorunun patlama noktasına gelmesine ramak kaldı. Sadece gemi değil tam bir filo istiyorum." sözleriyle yoğunluğa dikkat çekti.

Bu arada Kos ve Midilli adalarında yerel halk, göçmen ve mültecilere saldırdı. Mültecilerden adadan ayrılmasını istedi. Uluslararası Af Örgütü, göçmenlere yönelik saldırı ve protestoları kınadığını açıkladı. Kos Adası'ndaki durumu ise 'cehennem' olarak tanımladı. Kos'ta 4 bin civarında mülteci bulunduğu ifade edildi.

2 haftadan bu yana adalardan Atina'ya mülteci ve göçmen taşıyan Elefteros Venizelos adlı yolcu gemisi, bugün sabah saatlerinde de 2 bin 500 göçmeni Pire limanına getirdi. Nakiller devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Karaburun Bilim Kongresi’nde ‘Barış’ vurgulu ekolojik panel

SONRAKİ HABER

Suudi sınırında 5 Bahreyn askeri öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...